Válts életmódot, és tuningold fel a szervezetedet tavaszra - kezdd el még ma!

Forrás: Thinkstock -
tavaszi fáradtság vitaminok mozgás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem törvényszerű, hogy te is hetekig szenvedj a tavaszi fáradtságtól! Csak néhány apró trükk, és máris felturbózhatod a szervezetedet a tél végén. Ha legalább néhányat betartasz ezekből, látni fogod a változást!

Vitaminokra fel!

Télen jóval kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, mint a nyári hónapokban, ráadásul a zöldségek vitamintartalma sem olyan magas. Tavasszal azonban már nincs mentség arra, ha hanyagolod a vitaminpótlást. Ha nem szereted a tablettákat, akkor válaszd a legegyszerűbb megoldást: naponta 4-5 alkalommal fogyassz zöldséget vagy gyümölcsöt. Kezdd a napot egy pohár facsart gyümölcslével, délelőtt rágcsálj el egy almát, ebédre salátát válassz köretnek. Uzsonnára jöhet bármi, amit szívesen eszel: paradicsom egy kis mozzarellával, sárgarépa, avokádó. Vacsorára pedig ismét saláta, vagy akár néhány szelet kaliforniai paprika a joghurt mellé.

Erre figyelj!

Az influenzaszezon idején vagy tavaszi fáradtság ellen gyakran szedünk vitaminokat, néha nem is nézve a pontos összetételüket. Mivel így kora tavasszal a vitamindús növények még váratnak magukra, könnyebb bevenni naponta egy-két tablettát, mint mindezeket a hasznos anyagokat az étkezés során bejuttatni a szervezetbe. Így maradnak a különböző étrendkiegészítők, de jó tudni, hogy ezek túlzott fogyasztása komoly betegségeket okozhat.

Forrás: Thinkstock

Mozogj minden nap!

Nem azt mondjuk, hogy napi 2 óra kőkemény edzés nélkül nem élet az élet, de iktasd be az életedbe a rendszeres testmozgást. Ha például csak egy héten 2-3 alkalommal jutsz le az edzőterembe súlyzózni, aerobikórára vagy jógázni, akkor tegyél róla, hogy a többi napon is szerepeljen egy félórás séta, úszás, kocogás a napirendedben. Hétvégén pedig jöhet egy kis kirándulás a friss levegőn!

Life.hu tipp

Nem is hinnéd, mennyi remek hely van Budapest környékén, ahová érdemes ellátogatni barátokkal, családdal, vagy akár csak kettesben a pároddal. ITT már bemutattuk a Life.hu kedvenceit!

Kávé helyett egészséges napindítás

Csak a koffein segít a reggeli kábulatban? Próbálj ki új alternatívákat, hogy egészségesen induljon a nap. A klasszikus citromos langyos víz beindítja az emésztést, lúgosít, és még legalább 20 okot fel tudunk sorolni, amiért érdemes kipróbálni. De egy pohár frissen facsart grapefruitlé is kiváló lúgosító hatással bír, és ott vannak még a zöld turmixok, amik nemcsak napindítónak tökéletesek, de a reggelit is maximálisan pótolják.

Forrás: Thinkstock

Jöhetnek a gyógyteák!

A napindítás lehet kávé helyett egy bögre gyógytea is, de az is nagyszerű, ha nap közben elkortyolsz belőlük néhány pohárral. Válassz immunerősítő, lúgosító teakeveréket, próbálj ki egy pár hetes csalánteakúrát, ami felfrissíti, kipucolja a szervezetet, és gyönyörűvé varázsolja a bőrt is. A máriatövisből készült tea fantasztikus májtisztító és regeneráló, a csipkebogyótea pedig igazi C-vitaminbomba, és a zsírégetésben is segít. Bármilyen teát választasz, lehetőleg ízesítés nélkül fogyaszd, így nem hizlalnak, és így fejtik ki igazán jótékony hatásaikat.

Pucold ki a szervezetedet!

A méregtelenítésről mindenkinek egy borzalmas léböjtkúra jut eszébe, ám másképp is kipucolhatod a szervezetedet! A húsvét előtti 40 napos böjt erre egy kiváló alkalom, de ha csak ma kezded, akkor sincs késő. Nem kell drasztikus dolgokhoz folyamodnod, fogadj meg pár olyan apróságot, amiket még be tudsz tartani. Például elhagyhatod a cukrokat, a fehér lisztes élelmiszereket is, megihatsz minden nap 3 liter szénsavmentes ásványvizet - már ezek nagyon sokat segítenek a szervezet feltöltődésében. Ha mégis léböjtön töröd a fejed, ITT írtunk már a veszélyeiről, ITT pedig arról, hogyan is kell helyesen végezni.

Diéta helyett válts életmódot!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a rövidtávon hatásos csodadiéták helyett változtass inkább az életmódodon. A ,,Nekem erre nincs időm!" mondatok helyett próbáld meg átvariálni az időbeosztásodat. Ha este nincs időd edzeni, akkor válts reggelre, vagy menj 3 villamosmegállót gyalog a mukahelyedre. Készítsd magadnak az ebédedet - lehet, hogy ez napi fél órádat elveszi, de legalább tudod, mit veszel magadhoz. Legyen nálad mindig valami egészséges nassolnivaló - egy kis dió, mandula, egy alma -, hogy ha éhes vagy, esetleg csak nassolnál, akkor azt valami egészséges étellel tedd.

Forrás: Thinkstock

Pihenj, lazíts, amikor kell

Könnyű azt mondnai, hogy ne stresszelj annyit a munkádon vagy a magánéleteden, de mégis érdemes próbálkozni vele. A jóga kiválóan alkalmas a gondolatok megnyugtatására és a test karbantartására, és a meditáció is remek ötlet, ha ki szeretnéd kapcsolni magad egy kicsit. Az alvásról se feledkezz meg, a megfelelő mennyiségű pihenés ugyanis elengedhetetlen az egészséges test számára.

Baconos kontra paleo - milyen fagyit eszünk 2015-ben?http://www.life.hu/ez-zsir/20150306-fagyimustra-2015-a-legujabb-trendek-az-ev-fagyija.htmlKlasszikus ízek vagy merész kombinációk? A csoki-citrom örök párosa vagy a szarvasgombás fagyiőrület? Lassan kezdetét veszi a fagylaltszezon, így ideje volt megtudni, milyen trendek hódítanak majd 2015-ben a hűs édességek terén. Vigyázat, ízorgia következik! Ez Zsír!--Lehet még sokkal hatékonyabb a fogyás - 6 jó tanács edzés utánrahttp://www.life.hu/ez-zsir/20150303-6-jo-tanacs-edzes-utanra-ezekre-erdemes-figyelni.htmlHa aktívan sportolsz, és fontos számodra, hogy jó formában legyél, akkor egészen biztosan a táplálkozásra is odafigyelsz. Nem mindegy például, mikor és mit eszel az edzés után, ahogy az sem, hogy ha fogyni szeretnél. A következő 6 szabályt érdemes észben tartanod! Ez Zsír!ThinkstockÖt dolog, amit nem tudtál a gluténrólhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150223-ot-dolog-amit-nem-tudtal-a-glutenrol.htmlMég mindig töretlen népszerűségnek örvend a gluténmentes étrend, pedig sokan nem tudják, miért is jó vagy nem jó az, ha egy étel gluténmentes. Ez Zsír!ThinkstockFogyás csípős ételekkel - tévhit vagy tényleg beválik?http://www.life.hu/ez-zsir/20150211-csipos-paprika-a-fogyokuraban-mit-mond-a-szakerto.htmlRégóta tudjuk, hogy a csípős paprika elősegítheti a fogyókúrát. A legújabb kutatásból most az is kiderült, hogy a csípős ételek az anyagcsere felgyorsításával segítik a fölösleges kilók leadását.Ez Zsír!--Enyhítsd a menstruációs fájdalmakat, és élvezd ezt az időszakot jógával!http://www.life.hu/ez-zsir/20150206-jogaiskola-a-jogaklikkel-gyakorlatok-es-menstruacio.htmlA család lemondóan legyint a kirohanásaidra mondván, „szegény, már megint menstruál"? Túl sok a fény, nagy a hangzavar, mindenki idegesít, görcsöl a hasad és legszívesebben paplant húznál a fejedre? Ha ismerős a szitu, akkor ez a cikk neked szól.Ez Zsír!--A sok sport ugyanolyan káros, mint a mozgásszegény életmód?http://www.life.hu/ez-zsir/20150205-a-tul-sok-es-gyors-tempoju-futas-epp-oly-karos-lehet-mint-a-mozgasszegeny-eletmod.htmlA túl sok és gyors tempójú futás épp olyan káros lehet az ember egészségére, mint a mozgásszegény életmód - derült ki egy legfrissebb kutatásból. A dolognak van alapja, ezt azonban nem szabad ilyen egyértelműen közölni - állítják a Life.hu által megkérdezett sportemberek. Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.