Edd magad egészségesre a horvát konyha remekeivel – 3 étel, amit meg kell kóstolnod!

Zágráb Horvátország egészséges életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Horvátország lenyűgöző látnivalói mellett érdemes elmerülni az ország kulináris kínálatában is, amely hemzseg az egészségesebbnél egészségesebb mediterrán specialitásoktól. Íme, a 3 kedvenc ételünk, amelyeket otthon is könnyen elkészíthetsz!

A tenger frissen halászott gyümölcsei, a zamatos olívabogyók és zöldségek mellett a házilag, sovány zsírból készült sajtok, valamint a bárányhús is fontos összetevője a horvát kulináris különlegességeknek.

Az ország régiói közül különösen Dalmácia ismert egészséges konyhájáról: alapját a halból készült ételek képezik, amelyek számtalan variációban készülnek el. Ezen a vidéken gyakran hallani, hogy a hal háromszor iszik: egyszer a sós tengerből, amelyből kihalásszák, másszor az olajból, amelyben megsütik, harmadszor pedig, mikor leöblítik egy pohár zamatos dalmát borral. Ami pedig a desszerteket illeti, leginkább a friss, mediterrán gyümölcsökből, így például a fügéből készült specialitásokat szeretik.

Íme, a 3 kedvenc receptünk, amelyeket te is könnyedén elkészítheted – persze az itthon fellelhető összetevők korántsem olyan zamatosak, mint azok, amelyeket a mediterrán nap érlelt, vagy a sós tenger pácolt...

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

Cukkinisaláta – horvát módra

Hozzávalók:

70 dkg cukkini, 0,5 dl olaj, 0,5 dl ecet, 2 dkg só, 3 g bors

Így készítsd el!

Mosd meg a cukkinit, majd sós vízben főzd körülbelül 15 percig. Miután lehűlt, vékonyan szeleteld fel, rendezd egy tálra, és locsold meg az olajból, ecetből és borsból készült salátalével.

Dalmát hal fehérborban párolva

Hozzávalók:

tengeri halfilé, száraz fehérbor, olívaolaj, citrom, hagyma, fokhagyma, sárgarépa, petrezselyem, só, bors, babérlevél.

Így készítsd el!

Ha a lábosba helyezted a halfiléket, öntsd le őket fehérborral – éppen annyival, hogy ellepje a halat. Ehhez add hozzá a megtisztított hagymát és fokhagymát, egy kevés apróra vágott petrezselymet, babérlevelet, a sót és borsot, illetve a citrom levét is. Ezután fedő alatt kis lángon párold puhára. Még forrón tálald, és locsold meg olívaolajjal, szórd meg a maradék petrezselyemmel, és adj hozzá néhány citromkarikát is.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

Smokvenjak – fügéből készült édesség

Hozzávalók:

1 kg száraz füge, 250 g közepes nagyságú dió vagy pirított mandula, 200 ml pálinka, 1 szál édeskömény

Így készítsd el!

Tisztítsd meg a fügét, és pépesítsd össze botmixerrel. Zúzd össze a diót vagy a mandulát, majd add hozzá a pépesített fügéhez. Ehhez önts annyi pálinkát, hogy golyókká tudd formálni majd a masszát. Ezt követően helyezd a kis golyócskákat az előmelegített sütőbe, majd lassú tűzön süsd 40 percig. Ha kihűlt, édesköménnyel díszítheted.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Igazán mediterrán hangulatba kerülhetsz, ha főzés közben dalmát népdalokat hallgatsz, itt van az egyik legismertebb. Jó étvágyat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.