Az afrikai zöldségek a legújabb szuperélelmiszerek? Úgy tűnik, igen!

Forrás: Thinkstock -
életmód szuperélelmiszer zöldség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár nem mindenki számára étvágygerjesztők, az afrikai juta len, az ebszőlő és a csüngő csokrosinda lehet a legújabb szuperélelmiszer. De vajon mire is jók ezek a különleges hangzású élelmiszerek?

A kutatók kimutatták, hogy ezek az Afrika egyes részein a hagyományos étrend részeként ismert növények talán a legtáplálóbb élelmiszerek az egész világon. A juta-len, az amarántlevél, az ebszőlő és a csüngő csokrosinda több fehérjét és vasat tartalmazhat, mint a jelenleg szuperélelmiszernek kikiáltott kelkáposzta. Az afrikai eredetű zöldségek kalciumban, folátban, valamint A-, C- és E-vitaminban is gazdagok. A kutatók szerint a helyi afrikai közösségek által fogyasztott zöldségek ráadásul erős antioxidáns hatással is rendelkeznek.

Csüngő csokrosinda Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Maguk és fura bogyók - 2014-ben ezek voltak a legnépszerűbb szuperélelmiszerek. De vajon ezek tényleg beválnak? Korábbi cikkünkből megtudhatod!

Mary Abukutsa-Onyango professzor, a kenyai Jomo Kenyatta Kertészeti Egyetemen végzett kutatás vezetője elmondta, hogy a zöldségek egy része nem érhető el széles körben, mert sokan idegenkednek tőlük, vagy összetévesztik a gyomnövényekkel.

„Ezek közül az Afrikában őshonos zöldségek közül sok egyáltalán nincs kihasználva. Ezek a zöldségek tele vannak antioxidánsokkal, amelyek megtisztítják a szervezetünket, és csökkentik a hajlamot az életmóddal összefüggő betegségekre."

Life.hu tipp

Kóstoltad már a bivalybogyót? A gojibogyó után ez lett a következő szuperélelmiszer – ITT írtunk is róla bővebben.

Abukutsa-Onyango professzor azt is hozzátette, hogy egyes zöldségek más egészségügyi előnyökkel is járnak. A keserű dinnye (balzsamkörte) például bizonyítottan fokozza az inzulinkezelés hatékonyságát cukorbetegekben, mert növeli a sejtek glükózfelvételét.

Keserű dinnye Forrás: Thinkstock

A professzor szerint ha ezeket a zöldségeket szélesebb körben fogyasztanák, a világ számos területén segíthetnének az alultápláltság visszaszorításában. A fejlett országokban pedig más szuperélelmiszerekhez hasonlóan a hagyományos nyugati étrend részévé válhatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.