Levesre fel! 4 egészséges finomság magyar gasztrobloggerektől

leves gasztroblogger egészséges életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Töltött káposzta? Rakott krumpli? Imádjuk, de ki kíván ilyesmiket a hőségben... Egy finom hideg vagy szimplán csak könnyű nyári leves azonban elég csábító, ráadásul a kalóriák miatt sem kell különösebben aggódnod. 4 magyar gasztroblogger mutatta meg nekünk kedvenc nyári levesét - mi mindet megkóstolnánk!

Roberto olasz paradicsomlevese

A Life.hu séfje az egyszerű, de nagyon ízletes fogások híve, imád friss alapanyagokból dolgozni. Az ízeket mesterien kombinálja, a paradicsomlevese után pedig garantáltan rászoksz a főzésre - ha eddig nem tetted volna!

Forrás: Roberto konyhája

Hozzávalók:

720 g hámozott, kockázott paradicsom (konzerv)
2 db nagy fej vöröshagyma apró kockákra vágva
8 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve
3 szál friss rozmaring
5 dkg friss bazsalikom
2 tk. szárított oregánó
5 dkg parmezán sajt
3 dl víz vagy zöldségalaplé
1,5 dl olívaolaj

Így készítsd el!

Pirítsuk üvegesre az apróra vágott hagymát az olajon. Adjuk hozzá a fokhagymát, a durvára vágott bazsalikomot, a rozmaringot szárastól, és alacsony lángon pirítsuk még 3-4 percet. Adjuk hozzá a paradicsomkonzervet és vizet, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg oregánóval, és lassú tűzön főzzük 40 percet. A végén vegyük ki a rozmaringszárat, ízesítsük újra sóval, borssal, és kevés ideig turmixoljuk, hogy maradjanak benne paradicsomdarabok. Tálalásnál szórjuk meg frissen vágott bazsalikommal, tetejére reszeljünk sajtot, és adjunk mellé friss bagettet.

Tombor Nelli joghurtos őszibaracklevese

„Ez a leves azért tökéletes választás nyáron, mert a nagy hőségben nem kell a tűzhely fölött állnunk, ugyanis nyersen használjuk fel a hozzávalókat” - meséli Nelli.

Forrás: Tombor Nelli

Hozzávalók:

1,5 kg őszibarack
25 dkg natúr joghurt (lehetőleg sűrű joghurtot válassz, hogy minél krémesebb legyen a leves)
fél citrom leve

Így készítsd el!

Az őszibarackokat megmossuk, megpucoljuk, és magtalanítjuk. Egy turmixgépbe tesszük a gyümölcsöt, a joghurtot és a fél citrom levét. Összeturmixoljuk, és tányérba öntjük. Végül egy kanál joghurttal, kókuszchipssel, esetleg friss mentával díszítjük. Ha nem elég édes a barack, 1-2 evőkanál mézzel édesítheted a levest!

Stőhr Gréta kapros-joghurtos hideg újcékla-levese

A vegán szakácsnő képes olyan ízvilágot összehozni állati eredetű élelmiszerek nélkül, hogy bárki megnyalja a fogásai után mind a tíz ujját.

Forrás: Thinkstock

Hozzávalók:

2-3 db nagyobb új cékla
2 db közepes nyers uborka
1 db retek
fél liter növényi joghurt
2-3 gerezd fokhagyma
1 csokor metélőhagyma
1 csokor friss kapor
fél biocitrom leve
1 ek. nádcukor
só, bors

Így készítsd el!

A céklát meghámozzuk, és belereszeljük egy leveses fazékba. Annyi vízzel felöntjük, hogy éppen ellepje. Megsózzuk, és megfőzzük, de vigyázzunk, ne főzzük szét, a cékla maradjon harapható. Amíg a cékla fő, lereszeljük az uborkákat és a retket. Keverjük el a joghurttal alaposan az apróra vágott kaprot, a finomra vágott metélőhagymát és a préselt fokhagymát.

Ha a cékla megfőtt, locsoljuk meg a citromlével, adjuk hozzá a cukrot, és ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. Majd keverjük bele a reszelt uborkát és a retket. Vegyünk ki a joghurtos tálba egy-két merőkanál levest, alaposan keverjük el, míg a hőmérséklet ki nem egyenlítődik, majd rakjuk vissza a levesbe a joghurtos tál tartalmát. Hűtsük le jó alaposan.

Gréta tippje

Ha nem ecetes, hanem sima uborkát használunk, kinyomkodhatjuk, mert elég sok levet ereszt, de hagyhatjuk is rajta a levét. Krémlevesként is fogyaszthatjuk, úgy, mielőtt a retket és az uborkát beletennénk, pürésítsük le, és csak azután kerüljenek bele a zöldségek, meg a metélőhagymás-joghurtos keverék. Kaprot és snidlinget is szórhatunk a tetejére, hűtve tálaljuk.

Mirelle hideg dinnyelevese

„Az ember rendkívül találékony, ha a hőguta kerülgeti, épp ezért döntöttem egy frissítő, főzés nélküli leves mellett” - kezdi a dinnyeleves történetét Mirelle.

Forrás: Mirelle

Hozzávalók:

1 galia dinnye
1 mézharmat dinnye
2,5 dl 30%-os tejszín
2 dl tej
2 ek. méz
csipet só
1 ek. fehér rum
kevés őrölt szerecsendió

Így készítsd el!

A dinnyéket félbevágjuk, a magos belső részt egy szűrőbe szedjük, a gyümölcshúst karalábékanállal kiszedjük. Magas falú edénybe tesszük, ráöntjük a magos részről lecsöpögött levest, hozzáadjuk a mézet, a tejszínt, sózzuk, és egy botmixerrel krémesre simítjuk. Kevés szerecsendiót adunk hozzá, és Cointreau-val vagy fehér rummal bolondítjuk meg. Felhígítjuk egy kis tejjel, majd hűtőbe téve alaposan lehűtjük. Dinnyehéjban, pár gömbnyi dinnyével tálaljuk. Isteni lesz!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.