Jobban híznak, akik azt hiszik, hogy a génjeik miatt van

Forrás: Thinkstock -
gének hízás egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azok, akiknek a felmenői elhíztak, és emiatt azt hiszik, hogy a probléma a génjeikben van, nagyobb eséllyel „adják fel”, s táplálkoznak kevésbé egészségesen – állítják a szakemberek.

Az eredmények szerint a DNS-sel szembeni kiszolgáltatottság érzése magasabb testtömegindexszel jár együtt. Ez a fajta szemlélet ugyanis „olyan magatartásra ösztönözhet, mely inkább rövid távon járnak előnyökkel, például egészségtelen táplálkozásra és a mozgás elkerülésére” – írja a szerzőként közreműködő Dr. Jessica Alquist és Dr. Mike Parent. Ráadásul azok, akik öröklöttnek hiszik a túlsúlyukat, mellőzik a fogyásra vonatkozó tanácsokat.

Amennyiben viszont az orvosok felveszik a harcot a kijelentéssel, hogy a testsúly megváltoztathatatlan lenne, a páciensek nagyobb eséllyel kapnak motivációt a jobb táplálkozásra és a több mozgásra.

„Genetikai adottságaink valóban hajlamot jelentenek, a környezetünket viszont igenis befolyásolhatjuk, csakúgy, mint a testmozgást és a táplálkozást” – magyarázta az eredmények kapcsán Sharon Zarabi New York-i táplálkozási szakértő.

Forrás: Thinkstock

Alquist és Parent csaknem 4 200 férfit és 4 700 nőt vett górcső alá. Kiderült, hogy minél idősebbek, annál szorosabb az összefüggés a túlsúlyra való genetikai hajlam hite és a rossz táplálkozás között. A rossz táplálkozást a túl kevés zöldség és gyümölcs, a túl sok étterembe járás, illetve a több mirelit- vagy készétel jellemezte, továbbá a tápérték-címkék figyelmen kívül hagyása.

Zarabi szerint fontos lenne mindenkinek megértenie, hogy a gének hatása nincs feltétlenül kőbe vésve. Az eredmények a Health Education and Behavior szeptember 8-i számában jelentek meg.

Varga Izabella nem a karcsúságra gyúr, más okból van ilyen bombaformában http://www.life.hu/ez-zsir/20150908-varga-izabella-paleo-etrenden-el-es-folyamatosan-sportol-ez-a-titka-tokeletes-alakjanak.htmlLáttuk a fényképeit, értékeltük csodás fogyását, de végre személyesen is megkérdezhettük Varga Izabellát: mitől néz ki ennyire csodásan két gyermek után is.Ez Zsír!--Kirobbanó formában van Csisztu Zsuzsa!http://www.life.hu/ez-zsir/20150828-kirobbano-formaban-van-csisztu-zsuzsa.htmlOlaszországi nyaralásának idején készült az a fotó, amely bizonyítja: Csisztu Zsuzsa kirobbanó formában van!Ez Zsír!--A párkapcsolati vita túlsúlyhoz vezethethttp://www.life.hu/ez-zsir/20150828-a-parkapcsolati-vita-tulsulyhoz-vezethet.htmlTöbb hátránya is van annak, ha veszekszünk a párunkkal: nem csak a kapcsolatunk lesz rosszabb, de hízhatunk is. A veszekedés ugyanis kedvez egy olyan hormon burjánzásának, ami a túlzott étvágyért felelős – derül ki az Ohio State University friss kutatásából.Ez Zsír!--Rubint Réka tangában futott le 10 kilométert - Fotóhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150820-rubint-reka-tangaban-futott-le-10-kilometert-foto.htmlBrutáldögös fotót posztolt Rubint Réka közösségi oldalára. Nemcsak azért esett le az állunk, mert Réka jól néz ki, hanem azért is, mert már korán reggel lefutott 10 kilométert. És mindezt tangában.Ez Zsír!OrigoBomba alakot villantott Vajna Timi - nem fél megmutatni idomaithttp://www.life.hu/ez-zsir/20150717-bombaalakot-villantott-vajna-timi-nem-fel-megmutatni-idomait-amikor-bikiniben-pozol.htmlVajna Timi nem fél megmutatni a testét. Nincs is mitől tartania: mindene teljesen rendben van, sőt!Ez Zsír!OrigoBrutális izmok! Jakabos Zsuzsa kockahasat, Hosszú Katinka látványos bicepszeket villantotthttp://www.life.hu/ez-zsir/20150428-brutalis-izmok-jakabos-zsuzsa-szexi-kockahasat-hosszu-katinka-pedig-latvanyos-bicepszeket-villantott.htmlKedvenc úszónőink nem bízzák a véletlenre: kőkeményen edzenek, hogy bezsebeljék a jól megérdemelt aranyérmeket. És legnagyobb örömünkre meg is mutatják, hogyan készülnek a versenyekre.Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.