"Golyóálló" gyereket szeretnél? Tanítsd meg relaxálni már a gyerekkorban!

Forrás: Thinkstock -
JógaKlikk gyerekkor relaxáció jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Korábban volt róla szó, hogy napi szinten foglalkoznak majd relaxációval a gyerekek az iskolákban, azután mégsem tették kötelezővé, illetve nem ebben a formában. Pedig ha a relaxációt tanítanák, pár év múlva ez a világ egy sokkal szebb hely lenne!

Kultúránkban a csendben ücsörögve befelé figyelés egyfajta semmittevésnek minősül, folyton le akarjuk kötni a figyelmet valami "értelmes", külső dologgal, és talán csak a jógának és keleti filozófiák beszivárgásának köszönhető, hogy egyre inkább felismerjük ennek az értékét. A külső ingerek általában túl intenzívek, és nincsenek harmóniában a szervezetünkkel.

Túlstimulált világunkban állandó készenlétben áll az idegrendszer, és felborul a belső egyensúly, betegségeket és kimerültséget hagyva maga után.

A jóga óriási népszerűségének az az oka, hogy tömegek ismerték fel, ez így nincs jól, hiszen túl sok a szenvedés, nem tudjuk kezelni az érzelmeinket és indulatainkat, boldogtalanok vagyunk.

Forrás: Thinkstock


Az ellazulást mi magunk is létre tudjuk hozni, és képesek vagyunk kompenzálni a minket ért káros hatásokat, a megfelelő technikákkal kiegyensúlyozhatjuk a vegetatív idegrendszert. Ez egy olyan erő, ami egyetlen pirulának vagy technikai eszköznek sincsen.

De miért nem ér rá a relaxációt megtanulni felnőttkorban?

A gyerekek a stressz és a különböző problémák tünethordozói, az őket körülvevő felnőttek nem tudják őket tökéletesen megóvni a saját életük nehézségeitől, még ha igyekeznek is erre.


A gyereknek a szüleién kívül ráadásul a saját életének kihívásaival is szembe kell néznie, és ez a legtöbbjüknek korántsem megy olyan flottul.

Kisgyermekkorban még zsigerből, sokkal könnyebben meg tudják tanulni, és be tudják illeszteni az életükbe az önsegítő technikákat.

Forrás: Thinkstock

És akit még ez sem győz meg, kutatások garmada bizonyítja, hogy a relaxáció növeli a fizikai és szellemi teljesítményüket, erősíti az immunrendszerüket, a hormonrendszert harmonizálja, növeli a kreativitásukat, motiváltabbá, koncentráltabbá, kiegyensúlyozottabbá teszi őket.

Life.hu tipp

Relaxációból sokféle létezik, bármilyen életkorban elkezdhető, ám a legideálisabb már gyerekkorban. Ha lurkód hazatér az iskolából egy fárasztó nap után, próbáld ki vele a JógaKlikk e heti ingyenes videóját, ami egy rövid relaxáció kisiskolásoknak. Klikkelj ide!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.