Az impulzív lányok hajlamosabbak a súlygyarapodásra

Forrás: Thinkstock -
súlygyarapodás tinédzser hízás lányok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azok a lányok, akik nehezen terveznek és impulzívan viselkednek tízévesen, többet híznak serdülőkorban, mert hajlamosak a túlevésre – derül ki egy friss kutatásból.

A gyengébb „végrehajtó funkciójú” lányok, akiknek problémájuk van az önszabályozással és az előre tervezéssel, hajlamosabbak a falásrohamokra 12 évesen, és halmoznak fel túlsúlyt, mire 16 esztendősek lesznek.

„Újdonság az eredményeket illetően, hogy a falásrohamok részben megmagyarázzák az összefüggést az impulzivitás és a későbbi hízás között” – fogalmazott a kutatást vezető Andrea Goldschmidt, a chicagói Egyetem pszichiátere. A tanulmány a Pediatrics című szakfolyóirat internetes kiadásában jelent meg szeptember 21-én.

Forrás: Thinkstock

Goldschmidt és csapata 2 450 lányt vett górcső alá különböző mérési eszközök segítségével. Rögzítették a 10 éves kori impulzivitásukat, önbevallásos alapon a 10, 12 és 14 éves kori falásrohamaikat, valamint 10 és 16 éves koruk között évente a testtömegindexüket is.

Bebizonyosodott, hogy a 10 éves kori impulzivitás más tényezőktől függetlenül előre jelzi a 10 és 16 éves kor közötti BMI-változást. A 12 éves kori falásrohamok ugyancsak összefüggtek a 10 éves kori impulzivitással, továbbá a 10 és 16 éves kor közötti hízással.

A vizsgálat azonban nem ok-okozati kapcsolat feltárására irányult, így csak statisztikai együttjárást lehetett vele rögzíteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.