A banánhéj lett az új szuperétel

Forrás: Thinkstock -
Banánhéj banán életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem kellene kidobnunk a gyümölcs héját, mert tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, ráadásul magas rosttartalma révén hosszan tartó teltségérzetet biztosít! 

A csúszós mivoltáról elhíresült banánhéj akár a napi étrendünk része is lehet, akárcsak a Föld sok népénél, többek között Indiában és a Karib-tenger térségében – ahol ízesítő gyanánt használják.

Forrás: Thinkstock

Mindegy, hogy zöld, sárga vagy már barna banánt fogyasztunk szívesebben, a héja így is, úgy is egészséges.

Hiába hangzik idegenül az elfogyasztása, fogyást elősegítő és hangulatjavító hatása miatt egyre többen rászánják magukat a megkóstolására.

Szuperételek: kamu vagy csodaszer?

Tényleg csodatévő hatásúak, vagy csak ügyes reklámfogás néhány egészséges élelmiszert szuperételnek beállítani? Az itthon is többnyire borsos áron kapható finomságokról rengeteg jót olvashatsz, de nem árt, ha tudod, hogy alapvetően nem érdemes tőlük várni a megváltást. Utánajártunk, valóban érdemes-e ennyire rajongani a szuperételekért.

A benne lévő bőséges rostok határozottan segítenek a rendszeres székletürítésben. Emellett rengeteg magnéziumot, káliumot, C-vitamint és B6-vitamint tartalmaz, így nem érdemes fintorogni tőle" – nyilatkozta Ella Allred. Az Applied Biochemistry and Biotechnology című szakfolyóirat 2011-es cikke szerint a banánhéj „különböző bioaktív összetevőket, például polifenolokat és karotinoidokat tartalmaz".

Az A-vitamin például jót tesz a lágy szöveteknek és a fogaknak. A B6-vitamin az immunrendszernek, a szívnek és az agynak, továbbá hozzájárul a vércukorszint szabályozásához. A B12-vitamin is az idegrendszer számára hasznos. A C-vitamin a gyógyulást és a sejtregenerációt segíti elő.

A banánhéjban ráadásul nincs kalória, így diétázók is bátran fogyaszthatják.

A szakértő azonban hozzátette, hogy csak organikus banánhéjat szabad enni, mert a többi növényvédőszer-maradványokat tartalmazhat.

Te megennéd a banán héját?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.