Egyre tovább gyűrűzik a hazai élelmiszerbotrány

Forrás: Thinkstock -
diéta élelmiszer botrány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Két hete robbant a hír: több mint 50 tonna, lejárt szavatosságú cukrászati alapanyagot találtak Budapesten. Azóta kiderült, hogy egyre többen érintettek az ügyben, felmerült jó néhány ismert ember neve is a céggel kapcsolatban. Hatalmas élelmiszerbotrány, netán csak valaki felfújja a dolgot? És ki törődik a fogyasztókkal? Ennek járt utána a Life.hu.

Ahogy kezdődött...

Egy cukrászatok, pékségek ellátására szakosodott, budapesti székhelyű vállalkozásnál összesen 53 tonna lejárt szavatossági idejű, jelöletlen, szabálytalanul tárolt termék megsemmisítését rendelte el a Pest Megyei Kormányhivatal

október 29-én. A hatóság továbbá arra kötelezte a céget, hogy valamennyi, 2015-ben gyártott, por alapú termékét hívja vissza, mivel nem biztosított a termékek nyomon követhetősége, így nem zárható ki, hogy összetevőként lejárt szavatosságú alapanyagot használtak fel - áll az MTI közleményében.

Képünk illusztráció Forrás: Thinkstock

A cég állítólag meghamisította az általa gyártott diótöltelék, dejós diótöltelék nevű termékeket, ugyanis a megnevezésben szereplő dió helyettesítésére szóját, kölest, búzacsírát és napraforgót használt. A 44 százalékos diótartalommal jelölt termékükhöz mindössze 24 százalék diót használtak fel, valamint máktöltelék terméküket is szójával és kölessel hígították.

És hogy ez miért fontos? A felhasznált jelöletlen szója allergén összetevő, az érzékenyek számára egészségi problémákat, allergiás tüneteket okozhat. A Pest Megyei Kormányhivatal szerint a hamisított termékek pékségekhez, cukrászatokhoz jutottak el a nagykereskedéseken keresztül. A cég a hatósági kötelezés ellenére nem megfelelően tájékoztatta kereskedelmi partnereit, és késlekedve bocsátotta a hatóság rendelkezésére a szükséges adatokat az ellenőrzéskor.

De pontosan melyik cégről van szó?

A Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztályát kérdeztük a történtekről. Megkeresésünkre Bazsó Zoltán sajtófőnök elmondta, a hatósági kötelezés az m-GEL Hungary Kft.-re vonatkozik, akik a legnagyobb élelmiszerláncoknak is beszállítói, termékeik között ott vannak a Dia-Wellness élelmiszerek.

,

A visszaszállított tételek mennyisége eddig több tíz tonna."

Forrás: Thinkstock

A sajtófőnök nyilatkozatában az is megtalálható, hogy a hatóság kötelezte az élelmiszer-vállalkozást a termékek visszahívására, a visszahívott termékek listájának megküldésére. A vásárlók tájékoztatására az élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő termékek listáját a szakhatóság elhelyezte a Földművelésügyi Minisztérium honlapján, emellett a vonatkozó jogszabályok alapján kötelezte a szakhatóság a gyártót kereskedelmi partnerei értesítésére. Ha a pékség és a gyártó között nagykereskedelmi egység állt, abban az esetben a nagykereskedő köteles tájékoztatni partnereit a termékek visszahívásáról.

Erős Antónia és Katus Attila is érintettek

A híradós is belekeveredett a dologba: a gyártó cég ügyvezetője, Antalicz Miklós a Borsnak ugyanis korábban azt mondta, ők minden jogszabályt betartottak, ellenőrzést is mindössze azért kaptak, mert Erős Antó­nia ismeretségi köréből valaki feljelentette őket. ,,Erős An­tónia az or­szág cukormentes tortájának arca, a létrejöttében is közreműködik. Összetűzésbe keveredtem vele, ugyanis kiderült, hogy a sütemény cukortartalma tízszerese a diabéteszesek számára megengedettnek, és szóltam is neki emiatt. Sőt felajánlottuk, hogy almacukrot biztosítunk a sütikhez, de ezt sem fogadta el."

Fotó: Szabó Gábor/Origo

Erős Antónia így reagált a vádakra: "A cég vezetőjének minden kijelentése komolytalan és a valóságtól elrugaszkodott, így azokat kommentálni sem szeretném, de a szükséges jogi lépéseket megteszem" - mondta a híradós.

Az ügyvezetőnek már korábban is volt becsületsértési ügye: pár éve mérgezőnek nevezte Schobert Norbert egyik termékét, az Update szójás lisztet, ezért fi­gyelmeztetést is kapott.

Katus Attila neve is felmerült az ügy kapcsán, a fitneszguru ugyanis üzleti viszonyban áll az érintett céggel.

Forrás: Katus Tippek

Attilát elértük telefonon, ő azonban azt nyilatkozta nekünk, szerinte sokkal kisebb ügyről van szó, és sokkal kevesebb termékkel volt probléma, mint amennyiről a hírek szólnak. Hozzánk eljuttatott közleményében a következők állnak:

"Csupán két termék kapcsán van gyártói együttműködés a botrányba kevert, keveredett vállalkozással. Ezt a két saját márkás terméket - úgy, mint számtalan másikat a cég által forgalmazott több mint ezer termék közül - a kormányhivatal bevizsgálta, és ezek ellen az illetékesek nem emeltek semmilyen kifogást, azaz termékeink semmilyen formában nem érintettek a fenti ügyben. Hivatalosan is felvettük a kapcsolatot a beszállítóval, hogy első kézből kapjunk lehetőleg hiteles, megbízható információkat. Azt a számunkra megnyugtató tájékoztatást kaptuk, hogy az illetékesek alapos, mindenre kiterjedő vizsgálat folyamán két terméktípusnál találtak eltérést a címke és a beltartalom között. Ezeket a termékeket hetekkel ezelőtt vissza is vonták a forgalomból.

lejárt szavatosságú élelmiszer-alapanyagot nem használtak fel semmilyen formában, a hibát ott követték el, hogy a raktárban tárolt alapanyagok nem voltak szabályosan elkülönítve, és megfelelően címkézve.

Hangsúlyozzuk: a mi termékeinket ezek a mulasztások sem érintették! Az általunk használt alapanyagok minősége kifogástalan! A cégcsoport és termékei nem kívánnak a versenytársak és beszállítóik közötti vitába ennél jobban belefolyni. Munkánkat a jövőben is igyekszünk a legmagasabb színvonalon, sportolói múltamhoz méltón végezni, és vevőinknek, a hozzánk bizalommal forduló, egészséges életre vágyó fogyasztóknak a legjobbat nyújtani. Munkatársaink jelenleg is több mint tíz neves és elismert hazai gyártóval együttműködve fejlesztenek többféle prémium minőségű reformélelmiszert szinte minden termékkategóriában. Újdonságaink tavasszal bemutatkoznak a nagyközönség előtt is."

Schobert Norbi neve is felmerült

Mint ahogy a fentiekben említettük, a fitneszgurunak korábban már volt ügye az m-GÉL vezetőjével. Norbi azóta is nyomon követi a cég munkáját, így a közösségi oldalán nem hagyta szó nélkül az élelmiszerbotrányt.

Forrás: Marton Szilvia/Origo

Norbi kiposztolta oldalára az első hivatalos közleményt, ám erre Antalicz Miklós a következőképp reagált: ,,Bedőltél egy nem jogerős határozatnak, és a Facebookon terjeszted.
Valószínűleg rendelkezel kártérítésre milliárdokkal, ha azonnal nem teszel ki helyreigazítást, és bocsánatot nem kérsz a piac megzavarásáért.
* nem semmisítették meg az 53 tonna tárolt terméket.
* mindössze három csomag visszahozott fagyipornak járt le a szavatossága, és ez 15 kg volt.
* Az ellenőr nem ismeri a nyomon követés törvényi előírását, annál többet követelt: a recepteket.
* A feljelentőm Erős Antónia bemondó.
* Aki liberális létére törvényt sért, azt a társadalom megveti."

Kinek higgyünk?

A közösségi oldalakon is megindult a kommentháború: sokan úgy gondolják, csakis a konkurencia akarja lejáratni a fent említett céget, de sokan vannak olyanok is, akik csalódtak abban, ahogy a cég kommunikálta a történteket.

Úgy tűnik, a botrány egyre tovább gyűrűzik, az érintettek pedig ellentétes információkat adnak az üggyel kapcsolatban.

Mert azt azért ismerjük el, a pár csomag és a több tíz tonna élelmiszer mennyisége között azért van különbség.

Mi csak remélni tudjuk, hogy hamarosan pont kerül az ügy végére, és a fogyasztók is tudni fogják, mit vásárolhatnak meg, és mit nem. A lejárt szavatosságú élelmiszer pedig nem gyerekjáték - korábban ITT utána is jártunk, mi és meddig fogyasztható még a lejárati idő után.

Friss információk

Cikkünk megjelenése után a Life.hu egyik olvasója jelezte nekünk, hogy november 11-én az egyik budapesti Auchan áruházban olyan Dia-Wellness diótölteléket vásárolt, melynek szavatossága 2015.10.16-án lejárt, ezt pedig számlával és fotókkal is bizonyította.
A bicepszem a védjegyem - Nők, akik főleg karra gyúrnak a sztárvilágbanhttp://www.life.hu/ez-zsir/20151107-hiressegek-akiknek-nagyon-eros-a-felsoteste-a-sztarvilagban.htmlA testük a védjegyük, efelől semmi kétség. Vannak, akik hatalmas és formás popsijukkal hódítanak, mások a kebleiknek köszönhetik hírnevüket, és persze olyanok is akadnak, akiknek gyakorlatilag minden porcikájuk tökéletes. De lássuk, kik azok a világsztárok, akik úgy érzik, méretes és formás bicepsz nélkül mit sem ér az élet... Ez Zsír!AFPSzabadtéri edzés ősszel és télen? 5 dolog, amire figyelj oda!http://www.life.hu/ez-zsir/20151107-edzes-a-hidegben-a-szabadban-ezekre-figyelj-oda.htmlEgyre hidegebb az idő, ám az eső, és majd a hó sem tántoríthat el attól, hogy a szabadban sportolj? Te aztán tényleg kitartó vagy, ha pedig ehhez már hozzászokott a szervezeted, akkor szerencséd van, mert az immunrendszeredet is erősíted. Ha azonban most kezded a kinti edzést, jó, ha tudod, hogy van néhány dolog, amikre különösen érdemes odafigyelni! Ez Zsír!--Kezdd a hetet jókedvűen és ragyogóan – köszöntsd velünk a napot!http://www.life.hu/ez-zsir/20151101-jogaiskola-a-jogaklikkel-ilyen-a-napudvozlet.htmlA napüdvözlet, vagyis a szúrja namaszkár gyakorlatsor az egyik legismertebb tradicionális ászanasorozat a jógában. Energizál, javítja az immunrendszeredet, „beolajozza” az ízületeidet, stimulálja az idegrendszeredet, oldja a feszültséget, a testhelyzetek váltakozása egyenletesen terheli az izmaidat és a csontjaidat, rugalmassá és erőssé teszi a gerincedet, és előhozza belőled a jókedvű ragyogást, ami bearanyozza az egész napodat! Ez Zsír!--Órákat ülsz a gép előtt? 5 perc edzés az irodában simán belefér!http://www.life.hu/ez-zsir/20151104-edzes-es-a-gerinc-atmozgatasa-az-irodaban-nagy-amarilla-gerinctrener-gyakorlatai.htmlEgyre többet fáj a hátad, küzdesz a visszerekkel, de alig van időd edzeni? A számítógép előtt ülve is simán átmozgathatod magad! Nemrég Nagy Amarilla gerinctréner mutatott be nekünk 5 pofonegyszerű irodai gyakorlatot, most következzen a folytatás! Ez Zsír!--Minden 4. magyar gyerek túlsúlyos - tegyünk ellene!http://www.life.hu/ez-zsir/20151021-egyre-tobb-a-cukorbeteg-gyerek-europaban-es-magyarorszagon-is-sok-a-tulsulyos-gyerek.htmlSzámtalan kampány indul és zajlik folyamatosan nemcsak Európában, de Magyarországon is a gyermekelhízás ellen. Erről nem lehet eleget beszélni; a felnőtteknél is súlyos problémát jelent, de rajtunk áll a dolog, mi vár a következő nemzedékekre! Ez Zsír!--A kitörésekre esküszik a magyar táncművész - így marad csúcsformában Bistei Judithttp://www.life.hu/ez-zsir/20151016-bistei-judit-fitneszmodell-mesel-tancrol-edzesrol-dietarol.htmlA helyesen végzett konditermi edzésektől izmos és feszes lesz a test, ám ha valaki emellett még intenzíven táncol is, a tökéletes alak szinte garantált. Bistei Judit épp az egyik legnépszerűbb hazai tánccsapattal turnézik Németországban, ott értük utol őt, és alaposan kifaggattuk edzésről, életmódról, no és persze az állandó pörgésről. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.