Mennyi az annyi? Figyelj az adagokra, és karcsú leszel!

Forrás: Thinkstock -
diéta fogyás életmód fogyókúra adag
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A minőség mellett a mennyiség is nagyon lényeges, ha étkezésről van szó. Ha az egészséges hozzávalókat részesíted előnyben, érdemes ügyelned arra is, miből mennyit eszel. De vajon mennyi az annyi? Utánajártunk!

Az év minden időszakában, de az ünnepek előtt és alatt különösen érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a rostdús, minőségi táplálkozásra. Mert nem elég, hogy a legtöbbünkkel hétvégente elszalad a ló, az ünnepek alatt sokszor van olyan érzésünk, mintha már napok óta vasárnapi ebéden lennénk. Persze sokan január elején "kezdenek új életet", ami általában egy-két hétig tart, ha azonban az ünnepek alatt is tudatosan étkezel, nem lesz problémád a pluszkilókkal.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Van, aki sok ruhamérettel lett kisebb, van, aki 95 kilót fogyott az utóbbi években – lesd el a magyar sztárok fogyókúratippjeit!

Sokszor olvasol olyasmit, hogy bizonyos ételekből érdemes egy nap egy tányérnyit vagy egy szeletet megenni – de vajon pontosan mit takarnak ezek a mennyiségek? Sian Porter, a Brit Dietetikusok Szövetségének szóvivője nemrég úgy döntött, hogy világos, mindenki által követhető és megjegyezhető módon szedi össze a legalapvetőbb élelmiszerek ajánlott mennyiségét, oly módon, hogy ahhoz semmi másra nem lesz szükség, csak a kezünkre, ami pedig szerencsére mindig "kéznél van".

A kéz emellett azért is jó útmutató, mert a nagyobb termetűeknek nagyobb van, a kisebb termetűeknek kisebb, vagyis ebben is igazodik ahhoz, hogy kinek miből mennyit szabad ennie.

Forrás: Thinkstock

Húsok

Ha hús, akkor érdemes akkora szeletet vágni, amekkora a tenyered ujjak nélkül, halból azonban már szabad olyan nagyot választani, amekkora a kezed a kinyújtott ujjaiddal együtt.

Salátáknál

Nyers spenótból két marokkal fogyassz, de bármilyen egyéb salátalevélre vonatkozhat ez a mennyiség.

Zöldségek és gyümölcsök

Apróbb gyümölcsökből két púpozott tenyérnyit is megehetsz, zöldségekből pedig az öklöd mérete legyen a mérték.

Krumpli és tésztafélék

Ugyanez vonatkozik a tésztára is; még kifőzetlen állapotában ne legyen több, mint az öklöd térfogata, hiszen szénhidrátból ennyi is elég, főleg, ha még valamilyen szósszal is leöntöd. Krumpliból szintén bőven megteszi ugyanez a mennyiség, pláne, ha sült krumpliként fogyasztod!

Forrás: Thinkstock

Hal és olajos magvak

Magvakból egy maroknyi az ideális mennyiség, olajas halakból egy tenyér nagyságú szelet – ugye tudod, hogy ezek nagyon egészségesek az omega-3-tartalmuk miatt?

Vaj

Vajból elég, ha a hüvelykujjad méretével megegyező mennyiséget használsz.

Csoki

Csokoládéból viszont a mutatóujjad legyen a mérték!

Ihász Katalin dietetikus véleménye

„Érdemes szem előtt tartani azt, hogy számos tényező befolyásolja egy ember tápanyagigényét – ilyenek többek között az életkor, a nem, a testalkat, a fizikai aktivitás. Ahogy fent is olvasható, nagyon hasznos a saját kezünket használni a mennyiségek méréséhez. Egy tányér három részből áll, a felét a zöldség, saláta foglalja el, az egyik negyed a hús, hal, a másik negyed a gabonafélék, köret (burgonya, rizs, köles stb.) helye. Ezek az általános szabályok hozzásegíthetnek ahhoz, hogy elkerüljük a túlevést – az ünnepek alatt is!”

Leváltanák az X-Factor mentorát, mert túlságosan lefogyotthttp://www.life.hu/ez-zsir/20151201-cheryl-fernandez-versinit-az-xfaktor-mentorat-levaltatnak-mert-tul-sovany-lett.htmlCheryl Fernandez-Versini vészesen fogy, emiatt sokak szerint már nem mutat jól a képernyőn.Ez Zsír!AFPMolnár Andi lement nekünk spárgábahttp://www.life.hu/ez-zsir/20151130-molnar-andit-a-szombat-esti-laz-sztarjat-tancos-koreografust-jogaorara-vittuk-ahol-lement-spargaba.htmlJógaórára invitáltuk a csinos táncost, ám ő igazi eminensként túlteljesített minden gyakorlatot, és a tökéletes ászanák után megmutatta, milyen hajlékony. Ez Zsír!--Rubint Réka még az ünnepek alatt is fogy - Elárulta titkát!http://www.life.hu/ez-zsir/20151130-rubint-reka-fitnesz-edzo-allitja-az-unnepek-alatt-is-lehet-fogyni.htmlA fitneszkirálynő elmondta, hogy nem kell félni az ünnepektől: figyelni kell rá, hogy jó minőségű ételeket fogyasszunk, valamint elejét kell venni a traktálásnak. Még jól is jöhet, hogy ilyenkor többször eszünk naponta. Ez Zsír!OrigoÉNB Kristóf felsőteste tökéleteshttp://www.life.hu/ez-zsir/20151128-enb-kristof-felsoteste-tokeletes.htmlNéha igazi gyöngyszemeket rejteget az Éjjel-nappal Budapest Facebook oldala. Ilyen például ÉNB Kristóf szexi felsőteste is. Ez Zsír!--Hétvégén te is többet eszel a kelleténél? Ne tedd!http://www.life.hu/ez-zsir/20151126-etkezes-hetkoznap-es-hetvegen-miert-eszunk-tobbet-a-hetvegeken.htmlHétfőnként te is megfogadod, hogy nem eszel csokit, ellenben saláta és gyümölcs bőségesen szerepel majd az étrendedben, ám a hét végére már feladod az összes elvedet? Utánajártunk, mi az oka annak, hogy hétvégére bizony a legtöbbször elfogy a lendület. Ez Zsír!Thinkstock5 zsírban gazdag étel, ami valójában nagyon egészségeshttp://www.life.hu/ez-zsir/20151127-5-zsirban-gazdag-etel-ami-nagyon-egeszseges.htmlNem minden rossz, ami zsírnak látszik: különbséget kell tennünk „jó" és „rossz" zsírok között, vagyis a telítetlen és a telített zsírok között. Zsírra ugyanis szükségünk van – egyedül az a nem mindegy, melyiket választjuk. Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.