Ha hoz a Télapó, fogadd el - Ezért érdemes mogyorót enned!

Forrás: Thinkstock -
mogyoró finomság rágcsálnivaló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Mikulás-csomagok és a téli esték elengedhetetlen kelléke a földimogyoró, ami azok közé a finomságok közé tartozik, amiknek nassolását képtelenség abbahagyni. Natúr formában mégis érdemes fogyasztani, persze csak mértékkel!

Amerikából jöttem...

A földimogyoró, más néven amerikai mogyoró Dél-Amerikából származik, Európába körülbelül 500 éve érkezett, de Ázsiában is sokfelé termesztik. Magja mellett a mezőgazdaság a szárát és a növényzetét is felhasználja.

Forrás: Thinkstock

Erre figyelj!

Ha a földimogyoró héján penészt látsz, semmiképp se edd meg, a penészben ugyanis rákkeltő és a májra is veszélyes aflatoxin található.
A földimogyoró emellett a leggyakoribb allergének közé tartozik, így az arra érzékenyeknek nagyon fontos, hogy elkerüljék, mert könnyen légzészavart, akár életveszélyes állapotot is előidézhet. Nyáron pedig érdemes óvatosan bánniuk a mogyoróval azoknak, akik allergiásak a fűfélékre, a parlagfűre, a mogyoró ugyanis könnyen keresztallergiát válthat ki.

Kiváló vitaminforrás

A földimogyorót érdemes beiktatni az étrendbe, de persze itt

nem az agyonsózott nassolnivalóra, hanem a natúr verzióra gondolunk.

Napi fél marék elég belőle - mint a többi egészséges nassolnivalót, ezt sem kell túlzásba vinni. Vitaminokat, ásványi anyagokat bőven tartalmaz, és a többi olajos maghoz hasonlóan a földimogyorónak is vannak gyógyhatásai: segít optimalizálni a felborult hormonháztartást, kalciumtartalma révén véd a csontritkulás ellen, csökkenti a leggyakoribb betegségek miatti elhalálozás veszélyét, beleérve a légzőszervi betegségeket és a cukorbetegséget, illetve a szívproblémákat. A tengerentúlon ebből készítik a mogyoróvajat, amiből egy átlag amerikai évente közel két kilónyit elfogyaszt. A vegetáriánus étrend követőinek is érdemes rendszeresen fogyasztania, a földimogyoró ugyanis nagyszerű fehérjeforrás.

Forrás: Thinkstock

Nassolj mogyorót!

Hogy miért? Sokkal egészségesebb, mint a chips, a tortilla vagy a perec: kutatások szerint a földimogyoró rágcsálása sokkal kevésbé teszi tönkre a fogakat, mint a többi klasszikus, sóval és cukorral dúsított, tápanyagszegény étel.

Forrás: Thinkstock

Olaja szépít, és nagyon finom

A földimogyoró-olaj nem azonos a klasszikus mogyoróolajjal, aminek szuper hatásairól itt írtunk korábban. Az előbbit jellegzetes íze miatt főként salátákhoz használják, nagyon jól passzol például a spenóthoz. Az ázsiai konyhákban népszerű wokos ételekhez előszeretettel alkalmazzák, emellett kiválóan hat az emésztésre, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Természetesen a szépségápolásban is ismerik a földimogyoró-olajat: E-vitamin-tartalma révén ápolja a bőrt, ami ragyogó és puha lesz tőle, a száraz, problémás vagy épp ekcémás bőr regenerálásban is sokat segít.

Jó, ha tudod

A mogyoró azok közé az ételek közé tartozik, amire a szokásosnál többen allergiásak, ám a legújabb kutatások szerint a mogyoró fogyasztásával megelőzhető az allergia. A Gyermekgyógyászok Amerikai Akadémiájának közleménye alapján azoknál a gyerekeknél, akik még egyéves koruk előtt hetente több mint háromszor kapnak mogyorótartalmú ételt, csak ritkán alakul ki később allergia. Mindez szöges ellentétben van az eddigi protokollal, miszerint a legjobb, ha 3 éves korig egyáltalán nem találkozik a gyerek az allergén mogyoróval.

Mindez azt jelenti, hogy a mogyoró korai bevezetése az étrendbe jelentős mértékben csökkenti az allergia későbbi kialakulásának esélyét. Természetesen nem egész mogyoró fogyasztásáról volt szó, csupán olyan ételekről, amelyekben az összetevők között a mogyoró is szerepelt. A szakemberek hangsúlyozták, hogy azoknak a gyerekeknek a szülei, akik már mutatnak allergiás tüneteket, például ekcémásak vagy érzékenyek a tojásra, mindenképpen konzultáljanak egy allergológussal vagy gyerekgyógyásszal, mielőtt mogyorót adnának gyermeküknek.

Nekik sikerült! A legdurvább sztárfogyások 2015-benhttp://www.life.hu/ez-zsir/20151202-sztarok-akik-nagyon-sokat-fogytak-2015-ben-adele-john-goodman.htmlNekik mindig a topon kell lenniük, így a súlyuk is állandóan központi téma. Ha azonban látványosan átalakulnak, a média ódákat zeng róluk - így történt ez idén többek között a mesés hangú Adele-lal és John Goodmannel is. Fogyókúra világsztár módra - idén nekik tényleg sikerült! Ez Zsír!--Hétvégén te is többet eszel a kelleténél? Ne tedd!http://www.life.hu/ez-zsir/20151126-etkezes-hetkoznap-es-hetvegen-miert-eszunk-tobbet-a-hetvegeken.htmlHétfőnként te is megfogadod, hogy nem eszel csokit, ellenben saláta és gyümölcs bőségesen szerepel majd az étrendedben, ám a hét végére már feladod az összes elvedet? Utánajártunk, mi az oka annak, hogy hétvégére bizony a legtöbbször elfogy a lendület. Ez Zsír!ThinkstockTeljes kiőrlésű gabona, nem csak diétázóknak - 5 finomság, ami formában tart!http://www.life.hu/ez-zsir/20151124-dieta-es-eletmod-teljes-kiorlesu-gabonabol-keszult-finomsag.htmlNem csak akkor érdemes teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket fogyasztanod, ha le akarsz adni pár kilót: cseréld le a fehér lisztet egészségesebb verziókra, és igen hamar tapasztalod majd a pozitív hatásokat. Íme, öt egyszerű recept, amiket akkor is imádni fogsz, ha eddig nem figyeltél különösebben arra, mit mivel kombinálsz!Ez Zsír!--Napi 5000 kalória, hízás nélkül - A viktoriánus diéta az új őrület!http://www.life.hu/ez-zsir/20151119-a-viktorianus-dieta-az-uj-orulet-erdemes-e-kiprobalni-mit-mond-a-szakerto.htmlA nálunk is nagyon népszerű mediterrán és paleo diéta után újabb divathullám söpör végig a fogyni vágyók körében: a legújabb trend szerint ugyanis az a legjobb, ha úgy táplálkozunk, ahogy azt a viktoriánus korban tették elődeink. Lássuk, beválhat-e ez az új őrület! Ez Zsír!ThinkstockViszlát, avokádó! 6 zsírgyilkos szuperélelmiszer 2016-rahttp://www.life.hu/ez-zsir/20151121-viszlat-avokado-6-zsirgyilkos-szuperelelmiszer-lesz-az-uj-slager.htmlAz avokádó csodás, jótékony hatásairólmár a Life.hu is beszámolt, ám a következő 6 élelmiszer hatalmas sláger lesz 2016-ban! Ez Zsír!--A jófajta gabona csodákat tesz a testtel - ne hagyd ki az étrendedből!http://www.life.hu/ez-zsir/20151116-gabonafogyasztas-mit-es-mennyit-erdemes-enni.htmlA gabonafogyasztás mennyiségéről megoszlanak a vélemények, az azonban biztos, hogy a megfelelően kiválasztott gabona nélkülözhetetlen eleme a mindennapi táplálkozásunknak. No de mit és mennyit fogyasszunk belőle? Ennek jártunk utána! Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.