kávéliszt kávézás egészséges életmód szuperélelmiszer kávé koffein
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindig van új a nap alatt, és évente csatlakozik 1-1 furcsaság a szuperélelmiszerek csoportjához. 2015-ben a szakértők néhány afrikai zöldséget hirdettek valódi csodaszerként, előtte a bivalybogyó volt a sláger, most pedig, úgy tűnik, 2016 kedvence a kávéliszt lesz. 

Emberek milliói kezdik egy csésze kávéval a napjukat, melynek egészséges vagy egészségtelen voltáról már számos tanulmány született.

Nemrégiben azonban egy vizsgálat kimutatta, hogy a kávébabnak egy, az eddigitől eltérő módon való feldolgozásával a benne található antioxidánsok jóval nagyobb része kinyerhető.

Forrás: Thinkstock

Life.hu-tipp

Tényleg beválnak a szuperélelmiszerek? Korábban itt jártunk utána az egyre népszerűbb ételek erejének.

Amint arról dr. Dan Perlman, a Brandeis Egyetem munkatársa beszámolt, ha tíz percen át nagyjából 149 fokon pörköljük a kávébabot, akkor a benne található CGA (chlorogenic sav) megőrizhető, és így egy teljesen egészséges liszt állítható elő, amit élelmiszerek összetevőjeként vagy természetes étrend-kiegészítőként is alkalmazni lehet.

Tudtad?

Egyes kutatások szerint a kávé a természet viagrája - állítólag kiváló a merevedési zavarokkal küzdők számára. Hogyan lehetséges ez? Ennek jártunk utána ebben a cikkünkben.

A Harvard Egyetem kutatói egyébként nemrégiben kimutatták, hogy a kávézás igenis jót tesz, aki ugyanis 3-5 csésze kávét elfogyaszt egy nap, annak 15 százalékkal csökken az esélye arra, hogy idő előtt meghaljon, mint azoknak, akik egyáltalán nem kávéznak. Ennek oka valószínűsíthetően pont a benne található CGA, ám ha a kávét a hagyományos módon dolgozzák fel, vagyis 10-15 percen át pörkölik több mint 204 fokon, akkor a CGA-tartalma jelentősen lecsökken.

Forrás: Thinkstock

De ha a fent vázolt módon, rövidebb ideig és alacsonyabb hőmérsékleten történik a feldolgozás, akkor a CGA-tartalom szinte teljes mértékben megőrizhető. Utóbbi esetben azonban a kávébab kávékészítésre nem lesz alkalmas, mivel az íze nem elég intenzív,

egy speciális eljárással azonban lisztté átalakítható, és így számos termék készíthető belőle.

Ez a módszer ráadásul kevésbé költséges, mint a már korábban kifejlesztett zöld kávé előállítása, miközben egészségmegőrző hatása legalább akkora.

Ihász Katalin dietetikus

A Life.hu szakértője mindig hangsúlyozza, hogy szuperélelmiszerek helyett érdemes inkább a kiegyensúlyozott, vitamingazdag, tartósítószerektől mentes táplálkozást előnyben részesítenünk. Katalin szerint az, hogy éppen mit nevezünk szuperélelmiszernek, mindössze egy éppen felkapott dolog népszerűsítése. Fogyaszthatjuk ezeket az újdonságokat, de alapvetően nem ezektől kell várnunk a megoldást, hanem érdemes inkább hosszú távon gondolkodnunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.