Levesre fel! Forró finomságok hétvégére

Forrás: Thinkstock -
immunrendszer Roberto konyhája leves egészséges életmód étkezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha egészségesen étkezel, és szeretnéd erősíteni az immunrendszeredet, azt nem csak salátákkal érheted el. A hideg téli napokon érdemes minél több egészséges levest fogyasztanod - el is áruljuk, miért!
Forrás: Thinkstock

A levesért a Life.hu szerkesztősége is rajong, el is áruljuk, miért:

Edina, címlapszerkesztő

Munka közben nincs kedvem kiadós, elálmosító ételeket enni, a leves meg pont arra jó, hogy ne haljak éhen, mégis legyen valami a gyomromban.

Radojka, hírszerkesztő

Barbi, rovatvezető

És ha már leves, megkértük Robertót, a Life.hu séfjét, ossza meg velünk kedvenc téli levesreceptjét. Így készül a mennyei currys csirkeleves:

Forrás: Thinkstock

Currys csirkeleves 6 főre

Hozzávalók:
60 dkg csirkemell csíkokra vágva

3 szál sárgarépa vékonyra szeletelve

2 db közepes vöröshagyma apró kockára vágva

10 dkg petrezselyemgyökér

2 egész paradicsom

1 piros kaliforniai paprika apró kockákra vágva

2 teáskanál curry

4 gerezd fokhagyma

6 evőkanál olívaolaj

2 dkg gyömbér hámozva és felszeletelve

só, bors,

2,5 dl tejszín

1 evőkanál liszt

Pirítsd meg a hagymát a zúzott fokhagymával az olajon, add hozzá a vékonyra szeletelt gyömbért és a curryport. Add hozzá a felcsíkozott csirkehúst, magas hőfokon pirítsd meg, majd hozzáadva a zöldségeket és a paradicsomot párold 3-4 percet. Szórd meg egy kanál liszttel, lehúzva a tűzről keverd meg alaposan, és engedd fel hideg vízzel.

Sózd és borsozd, amikor felforr, közepes lángon folyamatosan kevergetve főzd készre. A lisztszórás miatt kevés hab keletkezik majd a leves tetején, amikor forrni kezd. Ezt szűrővel folyamatosan távolítsd el. Amikor elkészült, húzd le a tűzről, és hozzákeverve a tejszínt dúsíthatod a levest. Forrón tálald!

Ha pedig extrémebb ízekre vágysz, akkor érdemes új dolgokkal kísérletezni. A Daily Mail különleges leveses összeállításából szemezgetve megállapítottuk, hogy érdemes kicsit képezni az ízlelőbimbóinkat is:

íme, 3 egészséges leves téli napokra!

Édesburgonyás gránátalmaleves sült mogyoróval, korianderrel és lime-mal

Hozzávalók:

1 közepes, durvára vágott hagyma

2 gerezd, durvára vágott fokhagyma

1 durvára vágott chilipaprika

1 teáskanál szumák (bordós színű, keleti fűszer, az íze kicsit savanykás, gyümölcsös, a boltok polcain sumac néven fogod megtalálni, cserző szömörcének is hívják)

fél teáskanál kókuszolaj

400 gramm édesburgonya meghámozva, 2 cm-es kockákra vágva

300 gramm darabolt paradicsom

850 ml csirke- vagy zöldségalaplé

másfél teáskanál gránátalmamelasz

A körethez:

1 csokor friss korianderlevél

30 gramm sült sósmogyoró

gránátalmamag

szumák

1 lime

Forrás: Thinkstock

Így készítsd el!

A hagymát, fokhagymát, chilit és szumákot a kókuszolajban pirítsd meg, adj hozzá egy evőkanál vizet, és nagyjából öt percig főzd. Add hozzá az édesburgonyát, a paradicsomot és az alaplét, forrald fel, majd fedő alatt még nagyjából húsz percig főzd, amíg a krumplikockák megpuhulnak. Kicsit hagyd hűlni, mielőtt a gránátalmamelaszt hozzáadnád, majd addig keverd, amíg az egész levesnek selymes állaga nem lesz. Azután fűszerezd, mellé pedig koriandert, mogyoródarabokat, gránátalmamagot, szumákot és lime-gerezdeket kínálj.

Macskajajleves

Hozzávalók:

400 gramm koktélparadicsom

1 evőkanál tabasco szósz

1 vékonyra szeletelt hagyma

1 felaprított fokhagyma gerezd

3 evőkanál Worcester-szósz

250 gramm gomba

750 ml marhahúsalaplé

400 gramm konzerv vesebab

1 teáskanál Marmite-szósz (élesztőszósz)

só, bors, petrezselyem

Forrás: Thinkstock

Így készítsd el!

A sütőt melegítsd elő 240 fokra, a koktélparadicsomok felét tabasco szósszal, sóval és borssal meghintve süsd 15 percig. Egy evőkanál Worcester-szósz és egy evőkanál víz keverékében pirítsd meg a hagymát és a fokhagymát, ha kell, még egy kis vizet adj hozzá. Tíz perc elteltével, ha már kellően karamellizálódott, add hozzá a gombát és a maradék paradicsomot, majd főzd további 3-4 percig. Ezután add hozzá az alaplét és a lecsöpögtetett babot, majd forrald fel és főzd 15-20 percig. Fűszerezd meg a maradék Worcester-szósszal, Marmite-tal és borssal. Felszolgáláskor díszítsd a tabascóban sült paradicsommal és petrezselyemmel.

Zöldséges húsleves pestós csirkenyársakkal

Hozzávalók a pestóhoz:

2 gerezd fokhagyma

50 gramm bazsalikom

1 közepesen érett paradicsom

1 evőkanál olívaolaj

Forrás: Thinkstock

A fenti hozzávalókat főzd össze, ha szükséges, botmixerrel tedd pürésebbé.

Ezután 2 csirkemellet (nagyjából 250 grammnyit) csomagolj folpackba, és sodrófával addig ütögesd, amíg szép vékonyak nem lesznek. Ha kész, mindkettőt vágd négy csíkba. A pesto felét keverd el 75 ml vajjal, add hozzá a csirkét, és minimum fél órára pácold be (de még jobb, ha egy egész éjszakára). Ha kész, a csirkecsíkokat húzd fel a beáztatott nyársakra és tedd félre.

Egy közepes serpenyőben egy felaprított mogyoróhagymát, két apróra vágott fokhagymagerezdet és három aszalt paradicsomot piríts össze fél evőkanálnyi olívaolajban és egy evőkanálnyi vízben, majd adj hozzá egy kanál paradicsompürét, egy liter zöldségalaplét, és tíz percen át főzd. Eközben egy előmelegített serpenyőben három-négy percen át süsd a csirkenyársakat mindkét oldalukon. A leveshez add hozzá a zöldségeket: 75 gramm spárgát, 150 gramm cukkinit, 75 gramm 1 cm-esre vágott zöldbabot és 75 gramm zöldborsót. Felszolgáláskor a csirkenyársakat helyezd a tányér szélére, és kínáld mellé a maradék pestót!

Te milyen gyakran eszel levest?

Kíváncsi vagy a magyar sztárok életmódtippjeire, arra, ők hogyan tartják magukat formában? Vasárnap délután 16:00-kor minden kiderül - nézd az Ez Zsír! magazint a LifeNetworkön SARKA KATÁVAL!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.