Még a salátától is hízol? Itt a magyarázat!

Forrás: Thinkstock -
hatás saláta hízás vércukor fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legtöbb ember élete során többféle diétát is kipróbál, és gyakran megállapítja, hogy ami másról csak úgy olvasztja a kilókat, az bizony neki semmit sem használ. Ismerős a helyzet? Most eláruljuk a magyarázatát.

Egy izraeli tudósokból álló csapat nemrégiben tudományosan is bebizonyította, hogy minden ember szervezete különbözőképpen reagál az egyes ételekre, így vannak, akik a salátától is híznak, mások viszont napi három hamburger mellett is nádszál karcsúak. A szakemberek szerint ezért semmi alapja nincs a fogyasztó és hizlaló ételek közötti megkülönböztetésnek. A hízás okát másban kell keresni.

A titok a vércukorban rejlik, vagyis abban, hogy kinél milyen hatást gyakorolnak bizonyos ételek a vércukorszintre.

Forrás: Thinkstock

Ha evés után kismértékben megemelkedik a vércukorszint, az teljesen normális, ha azonban túlzott mértékben teszi ezt, az már hízáshoz, kettestípusú cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz és szívbetegséghez is vezethet.

Harminc évvel ezelőtt kanadai kutatók a fentiek fényében alakították ki az ételek glikémiás indexük alapján való besorolását, amely azt jelezte, hogy melyik élelmiszer milyen mértékben emeli meg a vércukorszintet. A mostani vizsgálat szerint azonban ez sem működik, hiszen ugyanaz az étel más-más embernél más-más hatást vált ki.

A vizsgálat során a szakemberek 800 alanyt kísértek figyelemmel, akiknek egy rájuk erősített eszköz segítségével folyamatosan ellenőrizték a vércukorszintjüket.

Így 4 435 nap alatt összesen 46 898 féle étel kapcsán több mint 1,5 milliónyi vércukorszintet rögzítettek.

Az eredmények azt mutatták, hogy az alanyok a legkülönbözőbb módon reagálnak a különféle glikémiás indexű ételekre.

Volt, akinek a banán dobta meg a vércukorszintjét, volt, akinek a kenyér, másoknál meg éppen ellenkezőleg: ezek az élelmiszerek semmilyen változást nem eredményeztek.

Forrás: Thinkstock

A kísérlet végeztével mindenki kapott egy komplett listát arról, hogy számára melyek azok az ételek, amik kerülendők, és melyek azok, amiket nyugodtan ehet, hogy a vércukorszint ne emelkedjen meg túlzott mértékben és így a hízás se következzen be.

Ha a vizsgálat eredményeit az orvostársadalom is elfogadja, az jelentősen megváltoztatná a terheléses vércukorszint-vizsgálat menetét is, hiszen ezen jelenleg mindenki ugyanazt a glükózzal elkevert italt kapja vizsgálat előtt, holott

jóval pontosabban lehetne a cukorbetegséget is kiszűrni, ha mindenki egyénre szabott terhelés kapna a vizsgálat során.

Az izraeli kutatócsoport egy számítógépes algoritmust is kidolgozott, melynek segítségével mindenki összeállíthatja saját maga számára az ideális étrendet úgy, hogy abban az ételek megválasztása mellett még a testmozgás, az alvás, sőt a bélbaktériumok is szerepet kapnak.

Ihász Katalin dietetikus véleménye

Minden ember anyagcseréje más. Egy adott élelmiszer nem azonos gyorsasággal emeli meg a vércukorszintet, egyénenként változó lehet. Saját tapasztalás során tudható meg, hogy milyen ütemű a felszívódás. Cukorbetegek esetében, az étkezés utáni 1,5-2 órával mért vércukorszint mutatja meg, hogy az elfogyasztott étel milyen hatással van a szervezetre. Egészséges embereknél sem jó a túl nagy ingadozás, ezért érdemes naponta 5-ször étkezni, és kerülni a túlzott szénhidrátbevitelt. A rendszeresen sport pedig elengedhetetlen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.