Ha várandósan túl sok halat eszel, elhízott lehet a kisbabád

Forrás: Thinkstock -
terhesség kisbaba várandós elhízás hal étel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A várandósan fogyasztott túl sok hal miatt nőhet a gyerek elhízásának kockázata - állapította meg egy kutatócsoport. Úgy vélik, az összefüggés a halakban található szennyezőanyagok esetleges hormonális hatásának számlájára írható.

Akár 22 százalékkal is növelte a gyerekkori elhízás veszélyét, ha a várandós nő heti három alkalomnál többször evett halat - idézte a The Independent online kiadása a JAMA Pediatrics című szaklapban ismertetett nagyszabású kutatást. A halfogyasztást a születés utáni két év gyors növekedésével is összefüggésbe hozták.

Forrás: Thinkstock

A tanulmány 26 184 amerikai és európai várandós nő és gyerekeik adatait gyűjtötte össze. A nők halfogyasztásának gyakorisága a belgiumi havi kétszeritől a spanyol heti 4,45 alkalomig terjedt. A vizsgálatba vont gyerekek 15,2 százaléka, azaz 3476 volt túlsúlyos vagy elhízott négy-hatéves korában.

A kismama túlzott halfogyasztása 14 százalékkal növelte az esélyét annak, hogy a gyerekek négyéves korukra túlsúlyosak vagy elhízottak legyenek, és 22 százalékkal annak, hogy hatéves korukra elhízzanak.

A hatás általában erősebb volt a lányoknál, mint a fiúknál. Heti három alkalomnál többszöri halfogyasztás mellett a lányok korai gyors növekedésének 31 százalékkal volt nagyobb a kockázata - írták a kutatók.

Akkor terhesség alatt semmi hal?

Andrew Whitelaw, a Bristoli Egyetem újszülöttgyógyásza elmondta, hogy mivel a hal általában sok fehérjét, a zsíros hal pedig sok értékes omega-3 zsírsavat tartalmaz,

a várandós nőknek ajánlják a fogyasztását, de a szennyező anyagok miatt heti három alkalomnál többször nem javasolják.

A King's College táplálkozáskutatója, Tom Sanders más véleményen van. "A gyerek első életévének táplálkozása a növekedés ütemét meghatározó legfontosabb tényező. A szoptatott csecsemők lassabban gyarapszanak, mint a tápszerrel tápláltak, ez az elemzés nem vette ezt figyelembe és ez komoly félrevezető tényező lehet" - véli a szakember.

Kíváncsi vagy a magyar sztárok életmódtippjeire, arra, hogy ők hogyan tartják magukat formában? Vasárnap délután 16.00-kor minden kiderül – nézd az Ez Zsír! magazint a LifeNetworkön Sarka Katával! Sztárvendégünk ezúttal Czutor Zoli lesz, akivel a nőideálról beszélgetünk!
Sikertörténet: 65 kilót fogyott, most finteszversenyre készül Gusztihttp://www.life.hu/ez-zsir/20160222-orfalvy-gusztav-65-kilo-fogyas-utan-fitneszversenyre-keszul.htmlGusztáv egy súlyos sportsérülés után menekült az evésbe. 8-9 éven át tartott ez az állapot, amíg csak evett és szomorkodott a sportkarrierje félbeszakadásán. 155 kiló volt, amikor először lement az edzőterembe, majd többszöri sikertelen próbálkozás után találkozott jelenlegi edzőjével, Schönekker Lászlóval. Közreműködésük elképesztő sikert hozott! Ez Zsír!--A családi fitnesz a jó alak titka? Így őrzi meg elképesztő formáját a 40 éves anyukahttp://www.life.hu/ez-zsir/20160223-belinda-norton-smith-40-eves-edesanya-szerint-a-gyerekekkel-kozos-aktiv-programok-a-jo-alak-titka.htmlBelinda Norton-Smith 40 éves, két gyerek büszke anyukája, és saját bevallása szerint élete során soha nem volt még ennyire jó a teste, mint most. Ez Zsír!OrigoAz árpa az új szuperétel? Itt a bizonyíték!http://www.life.hu/ez-zsir/20160219-az-arpa-az-uj-szuperetel-ami-csokkenti-az-etvagyat-es-a-vercukorszintet.htmlA legfrissebb kutatások szerint az árpának számos pozitív hatása van az ember szervezetére: csökkenti a vércukorszintet, segít megakadályozni a diabéteszt, csökkenti az étvágyat és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét is. Ez Zsír!--Elképesztően látványos Erdélyi Mónika fogyásahttp://www.life.hu/ez-zsir/20160220-erdelyi-monika-mar-most-rengeteget-fogyott.htmlCsodásan néz ki Erdélyi Mónika! A műsorvezető 10 kilogrammtól szabadult meg, az eredmény pedig már most látványos, Mónika nagyon jól néz ki. Ez Zsír!OrigoMegkönnyíti a fogyást az okosmelltartó!http://www.life.hu/ez-zsir/20160219-az-okosmelltarto-meri-a-vernyomast-es-azt-mennyi-kaloriat-egetsz.htmlSportmelltartónak álcázott igazi szuperkütyüt készül piacra dobni az egyik cég. A ruhadarab nemcsak kényelmes lesz, de sok mindenben segíti viselőjét. Ez Zsír!--Szecsődi Kari nagyon vékonyka letthttp://www.life.hu/ez-zsir/20160217-szecsodi-kari-transznemu-enekes-nagyon-vekonyka-lett.htmlA transznemű énekes egy kis topban pózolt, és láthatóan pár kilót fogyott az elmúlt időszakban. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.