5 ok, amiért megéri rendszeresen sétálnod

Forrás: Youtube -
séta fogyás szív-és érrendszer egészség mozgás sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hallani ezt-azt különböző sportokról és azok hatásairól. Kétségkívül a séta is annak számít – no meg persze a sprint, amit a busz után kajtatva nyomunk le - nem tudjuk kikerülni, hogy legalább ennyit ne mozogjunk. Ha már így jött ki a lépés, lássuk milyen előnyökkel bír a rendszeres gyaloglás.

1. Ég a zsír

A nagy túlsúly hosszútávon egészségi károsodást is okoz. A séta lényegesen elősegíti a zsírégetést, fokozza az anyagcserét és növeli a pulzusszámot. Kutatások szerint ha egyenletes tempóban sétálunk huzamosabb ideig, azzal annyi kalóriát égetünk el, mint egy könnyebb kardió edzéssel.

Ez zsír! 5 ok, amiért megéri rendszeresen sétálnod, test, mozgás, séta Forrás: Dreamstime

2. Pörög az anyagcsere

A séta nem csak energiával telít. Egy tempós, emelkedőn megtett séta pedig egy nagyon jó módja az anyagcsere felgyorsításának.

3. Erősödik a láb

A rendszeres séta esetében nem meglepő, hogy erősödnek a lábak. Ha nehezítenéd a mozgást, érdemes hegyekben, lépcsőkön, nehezített, kihívást jelentő terepeken sétálnod.

4. Beindul az emésztés

Több kutatás is alátámasztotta már, hogy a vacsora utáni séta elősegíti az emésztést. Egy 2008-as tanulmányból kiderült, hogy a vacsora után sétáló kísérleti alanyok vércukorszintje csökkent a gyaloglás hatására – ez pozitív, hiszen így kisebb az esélyük a szív-és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegségek kialakulásának.

Forrás: Youtube

5. Elszáll a feszültség

Mint oly sok mozgásforma, a séta esetében is levezethetjük a feszültséget. Egy alapos gyaloglás átmozgatja az izmokat, ha valamivel gyorsabb, intenzívebb eredményt szeretnél, mozgasd a karodat is a lépteiddel párhuzamosan.

6 ok, amiért érdemes rendszeresen mozognod

A legtöbben azért járunk edzőterembe, hogy mozogjunk és a sport minél izmosabb, szebb testet varázsoljon nekünk. Íme, még 6 ok, amiért megéri edzeni akkor is, ha totál fáradtak vagyunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.