5 táplálkozási titok az egészségesebb és hosszabb életért

titok táplálkozás egészség odafigyelés étel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokféle táplálkozási módszer létezik, és sokról állítják, hogy lassítja az öregedési folyamatot. Az alábbiakban mutatunk néhány egyszerű trükköt, hogy segítsen megállítani az órát.

1. Minőségibb hús

A halak, valamint a hüvelyes zöldségek mind segítenek megőrizni egészségünket, emellett a korai öregedést is akadályozzák. A zsírosabb halak, mint a lazac és a szardínia magas ómega-3-zsírsav- tartalmuk miatt pedig biztosítják a szív egészségét.

Forrás: Dreamstime

2. Tartsd a súlyod

Ahogy öregszünk, azzal együtt lassul le az anyagcserénk is, éppen emiatt fontos, hogy odafigyeljünk a bevitt táplálékok mennyiségére, minőségére, valamint az elegendő mozgásra – így elkerülhetjük a jojóeffektust is. Kutatások az egészséges testtömeg-indexet (BMI) már többször is összefüggésbe hozták a szív- és a rákbetegségek kockázatának csökkenésével.

3. Étkezz sokszínűen

Amellett, hogy a tányérod igen díszes lesz, a testedet is segíted azzal, hogy változatos, kevés kalóriát tartalmazó ételt adsz neki. Ha nem vagy elég kreatív, külön erre a célra kialakított étrendtervezőt is igénybe vehetsz.

Forrás: Dreamstime

4. Fukarkodj a cukorral

Nem árulunk el újdonságot azzal, hogy az

étkezéseidből lehetőség szerint hagyd ki a cukrot,

hiszen nem csak hizlal, de több krónikus betegség és gyulladás összefüggésbe hozható vele. Meglepődnél, de a salátaöntetekben, a ketchupban és több készételben is jelentős mennyiségű cukor található, éppen ezért amikor vásárolsz, mindig nézd meg, hogy a termék tartalmaz-e bármilyen cukorszármazékot.

5. Használj fűszereket

A fűszerezés amellett, hogy fokozza az étel ízét, pozitív egészségi hatásokat is jelent a fogyasztó számára. Egy korábbi cikkünkben részletesen írtunk arról, hogy mely fűszerekkel lehet igazán hatékony a fogyás.

Forrás: Dreamstime

20 étel, amely függőséget válthat ki

A kutatók egy listán rangsorolták azokat az élelmiszereket, amelyek esetében gondot jelenthet megállni egyetlen adagnál. Ezek azok!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.