Ezért vagy még mindig kövér - Hat tévhit a fogyásról

Forrás: Thinkstock -
kövér fogyás tévhit túlsúly fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tim Spector, a King's College London professzora szerint az orvosok és a szakemberek egy sor egymásnak ellentmondó információval bombázzák a diétázókat, és ezért az emberekben több tévhit is él az egészséges étkezéssel kapcsolatban.

1. Minden kalória egyenlő

Ez tévedés: hiába hisszük, hogy úgy fogyunk, ha minél alacsonyabb a kalóriabevitel, igazából az is számít, hogy mit juttatunk beleink mikrobái közé.

2. Elég korlátozni a kalóriabevitelt a fogyáshoz

Az ikerkutatások is bizonyítják, hogy a különböző emberek másként reagálnak a csökkentett kalóriabevitelre. Ez az eltérő mikrobiális közösségnek tudható be.

Forrás: Thinkstock

3. A testmozgás segít a fogyásban

Igen, valóban sokat segít, jót tesz a szívnek és az ereknek, a hangulatnak és az általános közérzetnek. Ettől függetlenül azonban nem feltétlenül leszünk karcsúbbak a segítségével.

4. Muszáj kiiktatni a szénhidrátot az étrendből

Sokan hiszik, hogy ez hasznos, pedig a tej, a hústermékek és a cukrok akár segíthetnek is nekünk abban, hogy fogyjunk, csak a helyes mennyiséget kell eltalálni, túlzásoktól tartózkodva.

5. Fontos, hogy mindig reggelizzünk

Reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz, mint egy koldus – mondja az aranyszabály. A valóságban semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra, hogy a reggeli elmulasztása későbbi túlevéshez vezet. Bőven elég, ha mindenki figyeli a teste jelzéseit, és aszerint étkezik reggel.

6. A zsírt érdemes messze elkerülni

Megint csak téves. Kiderült, hogy az alacsony zsírtartalmúnak címkézett élelmiszerek jobbára több cukrot tartalmaznak, ezenkívül a zsírban gazdag mediterrán diéta egészségesebb, mint a koplalás: bizonyos zsírokra a szervezetnek egyszerűen szüksége van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.