Tények és tévhitek: kinek és miért jó a reggeli torna

reggel torna BikiniBody egészséges életmód Katus Attila
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Katus Attila, a BikiniBody program személyi edzője ezúttal arról ír, kiknek ajánlott, és miért is annyira hatásos a reggel beiktatott edzés. Fogadd meg Attila tippjeit!

Azoknak, akik szeretnek korán kelni

A sportolás mindenkinek létfontosságú, de sokan nem tudnak rá időt szakítani, mert kevés szabadidővel rendelkeznek. Nekik ajánlom a reggel és a hétvége adta lehetőségeket. Akik eleve szeretnek korábban kelni, azoknak a reggeli időpont egyébként sem lesz megterhelő.

A reggeli jóga jól átmozgatja a testet Forrás: Dreamstime

Bemelegítés: kötelező

Testmozgás előtt mindig nagyon fontos a bemelegítés, de a reggeli edzés esetében még inkább oda kell figyelni rá, hogy elkerüljük a sérüléseket! Az ízületek is jobban kophatnak a korai időpontban végzett testmozgás hatására, mert ebben a napszakban még nem termelődik elegendő az úgynevezett szinoviális folyadékból, amely az ízületek „beolajozásához" szükséges. Ezt az anyagot a testmozgás, a bemelegítés hatására kezdi fokozott mértékben előállítani a szervezet.

Inkább reggel, mint este

Ha józan ésszel végiggondoljuk, beláthatjuk, hogy mivel reggel a szervezet kipihent állapotban van, kellő bemelegítés után jól, sőt, talán jobban is terhelhető, mint a nap végén. Az a fontos érv ugyancsak a reggeli testmozgás mellett szól, hogy akinek kevés a szabadideje, az könnyebben be tud iktatni a nap elejére egy sportprogramot, mint a végére. Így azt is elkerülhetjük, hogy a napközben váratlanul „beeső” teendők miatt – vagy azokra hivatkozva – elmaradjon a testmozgás.

Reggel jobban terhelhető a szervezet Forrás: Dreamstime

Reggeli mozgás: jobban indul a nap!

A reggeli testmozgás hatására napunk jobban indul, energikusabbak, kiegyensúlyozottabbak leszünk. Javul a koncentrációnk, jobb döntéseket hozunk a munkánk során. Ráadásul egy esetleges délelőtti tárgyaláson lépéselőnybe kerülhetünk azzal az éppen aktuális tárgyalópartnerünkkel szemben, aki csak nemrég ébredt fel, hiszen az ő szervezete még félig alvó állapotban van. Mindenképpen megéri tehát korábban felkelni reggel, hiszen a befektetett energia bőségesen megtérül.

10 pozitív hatás, amit a rendszeres sport hoz az életedbe

Katus Attila, aki immáron hatodik hete dolgozik együtt a BikiniBody győztesével, Teodórával, ezúttal 10 pontban ír arról, milyen pozitív hatások miatt éri meg belevágni az életmódváltásba.

Enni vagy nem enni?

Soha ne sportoljunk reggel éhgyomorra: felkelés után fél órán belül reggelizzünk! Aki úgy érzi, hogy képtelen erre, vagy rosszul lesz, ha a testmozgás előtt ételt fogyaszt, annak is azt javaslom, hogy egyen egy keveset! Ez a kalóriamennyiség az, ami a testmozgás alatt segít stabilan tartani a vércukorszintet, és így elkerülhetővé teszi az esetleges rosszullétet! Fontos továbbá, hogy figyeljünk a folyamatos folyadékbevitelre. Gondoljunk erre a reggeli során, valamint edzés előtt, alatt és után is!

Mindenképp együnk a reggeli torna előtt Forrás: Dreamstime

Tornázz mindennap Katus Attilával a LifeNetwork tévében. Várunk egy közös edzésre reggel 7-kor, délután 3-kor és este 7-kor. Nincs kifogás! Bikini body Katus Attilával!
Kezdő sportoló vagy? Ezeket az alapelveket kötelező betartani!http://www.life.hu/ez-zsir/20160603-legfobb-alapelvek-kezdoknek-a-mozgasprogram-felepitesehez.htmlMelyek azok a legfontosabb alapelvek, amelyeknek betartása elengedhetetlen a sportoláshoz? Mikor, mennyit és milyen módszerrel kell edzeni, hogy egészségesek legyünk, és elérjük a kívánt testalkatot? Katus Attila ezen a héten kezdő sportolóknak ad tanácsokat, amelyeket azonban bármilyen amatőr sportoló megfogadhat. Ez Zsír!--Ezekkel készülj a nyárra! A legjobb zsírégető zöldség- és gyümölcskoktélokhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160602-a-legjobb-zsiregeto-zoldseg-es-gyumolcskoktelok.htmlNemcsak azért érdemes minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, mert a Ez Zsír!--Így kell elképesztő sikerrel venni az életmódváltást – A BikiniBody dietetikusának tippjeihttp://www.life.hu/ez-zsir/20160602-a-bikinibody-dietetikusanak-abonyi-orsi-hatodik-beszamoloja.htmlAbonyi Orsi táplálkozási szakember, a Katusfood dietetikusa a BikiniBody program két és fél hónapja alatt minden héten hasznos tanácsokkal jelentkezik, hogy ezzel is közelebb kerülhessetek a célhoz, a megérdemelt bikiniformához. Ez Zsír!--Egy szénhidrátfüggő vallomása 30 nap megvonás után – Avagy így éltük túl a májusi kihívást!http://www.life.hu/ez-zsir/20160601-beszamolo-a-majusi-teljes-kiorlesu-kihivasrol.htmlNagy várakozással fogtam neki a májusi kihívásnak, azaz egy teljes hónapig semmi finomított szénhidrátot nem vehettem magamhoz. Viszlát, kedvenc sajtos pogi, au revoir kakaós csiga, da szvidanyija imádott pizzás tekercs! Ez Zsír!Origo20 dolog, amit minden huszonévesnek tudnia kell a testérőlhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160531-20-dolog-amit-minden-huszonevesnek-tudnia-kell-a-testerol.htmlTe hányszor érezted azt tinédzserként és huszonévesként, hogy ezt meg ezt megváltoztatnál a testeden? Itt az ideje kibékülnöd magaddal! Íme, 20 tipp, hogy jobban érezd magad a testedben! Ez Zsír!--Ha megbomlott a belső egyensúlyod: avagy így lendülj át a holtpontonhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160530-igy-lendulj-at-a-holtponton.htmlMit kell tenned, amikor iszonyatosan elfáradtál, és úgy érzed, nem tudod folytatni a sportolást? Katus Attila ezen a héten a fáradtság és a holtpont kérdéseire ad választ. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.