Sportolj biztonságosan! Ízületvédő mozgásformák

Forrás: Youtube -
ízületvédelem interherb2016 sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha probléma van az ízületeiddel, akkor nem az a jó megoldás, hogy nemet mondasz mindenféle sportra. Inkább válts biztonságos üzemmódba, válaszd a kíméletes edzésmódokat, amelyek jót tesznek az ízületeidnek is.

Úszás

A szárazföldi mozgásformákkal szemben lényegesen kisebb a sérülés veszélye a vízben végzett sportoknál. Ennek a fő oka az, hogy a felhajtóerő miatt könnyebb a mozgás a vízben, tulajdonképpen kevesebb testsúllyal dolgozunk, így kisebb terhelés éri az ízületeket. Egy kutatás szerint a szárazföldi testsúlyunknak egészen pontosan a 10%-a nehezedik csak az ízületeinkre vizes közegben. Az úszás ráadásul kiváló hatással van a vérkeringésre, átmozgatja az egész testet, így kiváló alakformáló hatással is bír.

Forrás: Dreamstime

5 nyomós ok, amiért az úszás az egyik legjobb sport

Többször halljuk, hogy az úszás mennyire jót tesz a testi és lelki egészségünknek. Íme, 5 ok, amiért érdemes olykor a futócipőt is fürdőruhára cserélni. Olvasd el a Life.hu cikkét!

Vízi fitnesz

Ha az úszást esetleg túl monotonnak találod, vagy egyébként is az aerobikóra volt a kedvenced, akkor a vízi fitneszórákat javasoljuk. A foglalkozások rendkívül változatosak, ami annak is köszönhető, hogy rengeteg izgalmas eszközt találtak már ki a vízi fitnesz színesítésére. Mivel a víz a levegőnél sokkal sűrűbb közeg, ezért igencsak hatékonyan lehet erősíteni, az eszközök segítségével pedig még nagyobb erőellenállásokkal lehet dolgozni, úgy, hogy közben mégis véded az ízületeidet.

Forrás: Youtube

Tajcsi

Nem is olyan régen végeztek egy kísérletet 200 ízületi betegségben szenvedő ember bevonásával. A csoport fele a szokásos kezelésben részesült, míg a másik felét tajcsigyakorlatokkal gyógyították. A tajcsi egyfajta kínai harcművészet, amit a nyugati kultúrákban a harci elemek elhagyásával, kizárólag egészségmegőrzésre is alkalmaznak. A kísérlet 12 hete után a kutatók kérdőívekkel értékelték a páciensek fájdalmát, ízületi merevségét és az ízületük működését. A tajcsival gyógyuló páciensek sokkal jobb értékeléseket adtak, ráadásul a stressz és a szorongás is sokkal nagyobb mértékben enyhült az életükben.

Forrás: Dreamstime

Tudtad?

25 éves korunk felett egyre kevesebb kollagén termelődik a szervezetünkben. A kollagén felel a feszes, rugalmas bőrért, a haj és a körmök szépségéért, de a csontok, az izmok és az ízületek egészségéért is sokat tesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.