Döbbenetes kutatási eredmény: brutálisan hizlal az autóvezetés

Forrás: Thinkstock -
hízás vezetés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha egy órát ülünk a kocsiban, 2,3 kilóval nyom alattunk többet a mérleg - derül ki egy friss felmérésből. De hogy is vam ez pontosan? 

Elég napi egy órát vezetéssel tölteni, és máris 2,3 kilóval többet mutat alattunk a mérleg, és derékbőségünk is 1,5 centivel nő, szemben azokkal, akik csak napi 15 percet vezetnek.

Forrás: Thinkstock

Az Ausztrál Katolikus Egyetem munkatársai szerint napi egy óra vezetés komoly hatással van az egészségünkre. Úgy tűnik, a férfiak könnyebben szednek fel pluszkilókat a volán mögött, az viszont biztos, hogy mindkét nemnek ügyelnie kellene arra, hogy több testmozgással ellensúlyozza az autóban töltött időt.

A kutatás során 2800 ausztrál felnőtt autóvezetési szokásait vizsgálták a szakemberek. Megnézték a testtömeg-indexet, a derékbőséget és vércukor-vizsgálatot is végeztek.

„Kiderült, hogy a résztvevők negyede több mint egy órát tölt az autóban, és ők 0,8-del magasabb BMI-vel rendelkeznek, mint azok, akik csupán átlagosan 15 percet. Ez egy 170-es testmagasságnál plusz 2,3 kilót jelent” – mondja el a kutatás vezetője.

A szakember szerint nem csak azért volna fontos csökkenteni az autóhasználatot, mert az szennyezi a környezetet és dugót okoz, hanem azért is, mert így kiegyensúlyozottabbak és egészségesebbek lehetünk. Az amerikaiak 86, a britek 64 és a svédek 54 százaléka ezzel szemben kocsival jár munkába.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.