Hatalmas tévhit a mozgással kapcsolatban

Forrás: Dreamstime -
hasi zsír fogyás ülő munka mozgás kalória
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy friss kutatás szerint nem azért érdemes edzeni, mert fogyunk tőle, sőt, igazából ez egy tévhit, hanem a mozgás lényege, hogy a létfontosságú szerveinket körülvevő zsírpárnáktól megszabaduljunk, így tovább egészségesek maradhassunk.

Hiába vékony valaki, ha abszolút ülő életmódot folytat, és egyáltalán nem edz: ebben az esetben szervei ugyanúgy elzsírosodhatnak, ami a későbbiekben 2-es típusú diabéteszhez és keringési rendelleneségekhez vezethet.

Már csak ezért sem lehet kizárólag a karcsú derék a cél, ha edzeni kezdünk, de közben az is kiderült, hogy a kísérletben résztevők hiába edzettek keményen hat hónapon át, a többség semmit sem fogyott, esetleg csak minimális súlytöbblettől szabadult meg.

Forrás: Dreamstime

Minden jel arra mutat, hogy létezek egy csomó ember,

akik a felszínen karcsúnak tűnnek ugyan, de belül zsírosak a szerveik

– ezt a zsírréteget nevezzük zsigeri zsírnak, – ami a táplálkozás problémái mellett a mozgásszegény életmódhoz köthető probléma.

A liverpooli John Moores Egyetem és a holland Radboud Egyetem munkatársai 117 frissnek számító kutatás eredményeit vetették össze, míg megállapították: fontos, hogy csökkentsük a kalóriabevitelt túlsúly esetén, de még fontosabb, hogy mozogni kezdjünk, az igazi változást ugyanis az hozza meg idővel.

Kiderült, hogy ha 5 százalékot fogyunk a kalóriacsökkentés eredményeként, a zsigeri zsírból ekkor 13,4 százalék fogy, ezért mindenképpen érdemes folytatni, és testmozgással gyorsítani a megkezdett folyamatot hosszútávú egészségünk érdekében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.