"Csak még egy falatot" – Így állj ellen az erőszakos kajatukmálóknak!

Forrás: giphy.com -
étel falat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor valaki nagyon kedvesen kínál minket, de mi már nem szívesen ennénk többet, ám úgy érezzük, ha nemet mondunk, azzal megsértjük a másik érzéseit.

Általában nem zöldséget vagy gyümölcsöt szoktak ránk erőszakolni ezek a kedves vendéglátók, hanem az ötödik szelet süteményt, ami lehet bármilyen finom is, egy idő után tudjuk, hogy nincs szükségünk rá. Az alábbiakban arra adunk tippeket, hogyan tudjuk határozottan, mégsem bántóan leállítani a tukmálást.

Forrás: Youtube

Legyünk őszinték!

A családtagjainknak és barátainknak nyugodtan mondjuk el, ha éppen fogyókúrázunk, meséljünk nekik arról, milyen fontos számunkra, hogy leadjunk pár kilót, és hogy mennyire nem mindegy, mit és mennyit eszünk.

Próbáljuk elodázni a dolgokat!

Ha a desszertre kerül a sor, mondjuk, hogy szükségünk van egy kis pihenésre, és később szeretnénk megenni, vagy hogy előbb sétálnánk egyet, utána fogyasztanánk el a süteményt. Ha húzzuk az időt, a gyomrunk is jobban eltelik, és negyedóra múlva már határozottabban fogunk tudni nemet mondani az édességre.

Azonnal dicsérjünk!

Ha a desszertet sem akarjuk kihagyni, együnk a főfogásból kevesebbet, majd a desszertből kérjünk szintén keveset. Igyekezzünk már az első harapás után nagyon megdicsérni az ételt, így később elkerülhetjük, hogy megsértődjenek azon, ha nem kérünk másodszor is belőle.

Forrás: giphy.com

Csomagoltassunk!

Ha mindenáron ránk akarnak erőszakolni egy újabb adagot valamiből, kérjük meg, hogy inkább csomagolják be nekünk, hogy otthon tudjuk megenni, amikor már kevésbé vagyunk jóllakottak. Hivatkozhatunk arra is, hogy otthon még valakit meg szeretnénk kínálni belőle. Hogy később tényleg megesszük-e, az már rajtunk áll, de otthon legalább nem állunk nyomás alatt.

Fő a határozottság!

Szomorú, de sajnos igaz, hogy egyesek direkt azért erőszakolják ránk az evést, hogy elbukjuk a diétánkat. Előfordulhat, hogy valakit azért zavar a fogyókúránk, mert neki is szüksége lenne rá, de nincs hozzá akaratereje, vagy éppen féltékeny ránk az eddigi sikerünk és kitartásunk miatt. Bármi is a helyzet, a lényeg, hogy határozottan, de ne agresszíven utasítsuk vissza az ételt, ha szükséges, előre begyakorolhatjuk, mit fogunk mondani.

Miénk a döntés!

Végezetül, vegyük figyelembe, hogy még ha nem is sikerül a legtökéletesebb módon nemet mondanunk, végleges kárt senkiben nem okozunk azzal, ha visszautasítjuk a kínálását, így bátran ragaszkodjunk álláspontunkhoz. Nem érdemes megúszni a veszekedést azzal, hogy valami olyat eszünk, amit igazán nem szerettünk volna. Jogunk van egészségesen élni, egyedül magunknak tartozunk elszámolással azzal kapcsolatban, hogy mit eszünk, így semmilyen körülmények között ne hagyjuk, hogy erőszakkal eltántorítsanak a célunktól.

Forrás: giphy.com

Tipp

Ha te is tudod, hogy milyen rossz a tukmálás, akkor te semmiképpen ne kövesd el ezt a hibát! A legjobb, hogy ha csupa egészséges ételt készítesz, amikor vendégeket vársz. Ne feledd, a desszert is lehet egészséges. Próbáld ki például a jégkrémreceptjeinket!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.