A te felelősséged! A derékfájás elkerülhető!

Forrás: Dreamstime -
megelőzés derékfájdalom JógaKlikk gyógyítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A derékfájásokról szóló statisztikák szerint a regisztrált esetek 85%-ában a kiváltó ok ismeretlen eredetű. A páciensek is gyakran mondják el az első beszélgetésnél, hogy ez náluk családi örökség, anya, apa, nagyi (stb.) is lumbágós volt. Az emberek többsége azt hiszi, hogy a derékfájás kialakulása elkerülhetetlen, és az csak úgy megtörténik, tőlük függetlenül. Pedig ez nem így van!

A derékfájások legnagyobb része biomechanikai eredetű, mégpedig a gerinc helytelen "használatából" ered. Az ugye mindenkinek világos, hogy ha két alkatrész egy gépben nem illeszkedik pontosan, mert az egyik kimozdul a helyéről, akkor a tervezettnél korábbi és nem előre látott kopás alakul ki az anyagon. Nincs ez máshogy a mozgásrendszer egyes elemeivel sem. Ha nem a tervezett pozícióban vannak az egyes „alkatrészek", akkor korai kopások, kompenzációk, túlterhelődések jönnek létre.

Forrás: Dreamstime

Jó hír ez, hiszen akkor a helyes használattal megelőzhető, sőt ha már kialakult, akkor többé-kevésbé gyógyítható is a derékfájás. Rossz hír viszont, mert el kell fogadnunk, hogy a felelősség a gerinc tulajdonosáé!

Kis részben számít a genetika, de túlnyomórészt a mi felelősségünk, hogy mi történik a gerincünkkel. A porckorongsérvet például nem lehet örökölni. Pusztán egy mechanikai történés: a porckorong belső, kocsonyás magja kijut a porckorongból. Az ok: a helytelen testhelyzet (pl. görnyedő ülés) vagy a helytelenül végzett tevékenységek (pl. görnyedő háttal emelés) hosszú időn keresztül. Anyának is volt? Akkor ő is éveken át rosszul használta a gerincét. Ennyi. Ha megjegyzünk egy végtelenül egyszerű szabályt, azzal megelőzhetjük a derékfájást:

A gerinc és alkotóelemei (csigolyák, ízületek, porckorongok, szalagok, idegek) az úgynevezett neutrális helyzetben vannak a legnagyobb biztonságban a fizikai terhelés során.

Ilyenkor ugyanis a rájuk nehezedő terhelés kiegyensúlyozott. A neutrális helyzet kvázi az anatómiai atlaszban lévő gerincábrázolásnak megfelelő, persze minden embernél egyedi formát mutat. Ha a statikus testhelyzetek, illetve mozgások során az egyes elemek kontrollálatlanul kimozdulnak a helyükről, akkor az adott elemre ható (nyíró, kompressziós stb.) erők megsokszorozódnak, és a gerinc túlterhelődik.

Helyes tartás, nincs fájdalom Forrás: Almássy Csilla

Amikor már fájdalom van, nem könnyű kideríteni, hogy mi vezetett az adott elem túlterheléséhez, hiszen ez sokszor évek alatt történik meg. Mint amikor az éveken át sokat tűrő alkalmazott egy banális szituációban törni-zúzni kezd, és senki nem érti, hogy a fénymásoló fiókjának beszorulása miért akasztja ki. Persze nem is az akasztja ki őt sem, hanem az évek során felgyülemlett feszültség, amit egyébként az évek alatt senki nem is sejtett. Így van ez a túlterhelődő anatómiai képletekkel is.

A szervezet intelligens: sokáig tűr, és próbál kompenzálni, de egy idő után feladja, és jön a fájdalom.

Összefoglalva, ami tehát a mi felelősségünk:

  • mindig adott helyzetnek megfelelő, helyes testtartás és
  • olyan edzésmunka, mellyel a stabilizáló funkciót fejlesztjük.

Tipp

A következő JógaKlikk-videóval - rendszeresen gyakorolva - stabilizálhatod a gerinced, javíthatod a tartásodat: Kattints a 30 perces videóért, ami ezen a héten ingyenes!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.