Amikor csak a csoki, a fagyi és a csipsz segít – Te is érzelmi evő vagy?

Forrás: giphy.com -
egészségtelen stresszevő stressz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A stresszevés az, amikor az érzéseinkre adott reakcióként fogyasztunk élelmiszereket, különösen olyankor, amikor valójában nem is vagyunk éhesek. Az érzelmi evésnek is nevezett jelenség során nem a testünk, hanem az érzelmeink diktálják, mikor és mennyit együnk.

Egyes stresszevők olyankor falnak, amikor szomorúak, vagy össze vannak zavarodva, míg mások számára az evés jó módszer lehet arra, hogy elkerüljék a problémákat, vagy az ezek megoldásához szükséges lépések megtételét.

Forrás: giphy.com

Mégis miért eszünk, amikor stressz ér bennünket? Azért, mert az étel a többségünknek vigaszt nyújt, és sajnos a legegészségtelenebb ételek nyújtják általában a legnagyobb vigaszt.

Semmi gond nem lenne, ha érzelmi viharaink idején zöldségeket rágcsálnánk. Sajnos azonban a sokak által kedvelt magas zsír- és kalóriatartalmú ételektől érezzük csak jobban magunkat.

Minél hizlalóbb, édesebb vagy sósabb az étel, látszólag annál inkább javítja a hangulatunkat. Kijelenthetjük, hogy azok az emberek, akik igennel válaszolnak az alábbi kérdések bármelyikére, érzelmi evőnek minősülnek:

  • Szoktál úgy enni, hogy észre sem veszed, hogy eszel?
  • Gyakran érzel bűntudatot vagy szégyent evés után?
  • Gyakran eszel egyedül vagy furcsa helyeken, például a parkoló autódban a saját házad előtt?
  • Kellemetlen élmények, például veszekedések után szoktál úgy enni, hogy nem is vagy éhes?
  • Szoktál egy bizonyos étel után sóvárogni, amikor zaklatott vagy? Például mindig csokoládét kívánsz, amikor lehangolt vagy?
  • Szoktál vágyat érezni az evésre olyan külső ingerekre reagálva, mint például a tévéreklámok?
  • Szoktál azért enni, mert úgy érzed, nincs semmi más, amit tehetnél?
  • Az evéstől jobban érzed magad, amikor lehangolt vagy, kevésbé tudsz összpontosítani a feladataidra, vagy aggaszt valami?
Forrás: giphy.com

Több módszer is van arra, hogy kontrolláljuk az érzelmi evést, és pozitívabb dologgá változtassuk a stresszt. Mindháromhoz meg kell azonban vizsgálnunk és meg kell változtatnunk a szokásainkat. Az biztosan nem segít a stresszevés kontrollálásában, ha csak várunk és reménykedünk, hogy magától megváltozik. Azonnal aktív lépéseket kell tenni az érzelmi evés leküzdése érdekében, és új, egészséges szokásokat kell keresni a stresszkezeléshez. Ha tehát valaki örökre véget szeretne vetni a stresszevésnek, nem mindig elég apró praktikákat alkalmazni, valódi elkötelezettségre van szükség, ami tényleg komoly változást eredményez.

Forrás: giphy.com

A három módszer a következő:

  • Derítsük fel a stressz forrását.
  • Keressünk új lehetőségeket a stresszoldásra, például keressük meg a hozzánk legközelebb álló sportot, és gyakoroljuk hetente többször is.
  • Kérjünk segítséget az érzelmi stressz kezelésére.

10 pozitív hatás, amit a rendszeres sport hoz az életedbe

A jó közérzet, a pozitív gondolkodásmód, a stressz levezetése mind olyan dolog, ami a rendszeres sporttal elérhető. De a heti rendszerességgel végzett testmozgás még ennél is többet ad. Íme, 10 pozitív hatás, ami biztosan rávesz a sportolásra!
A lángos, a palacsinta és a hamburger vonzásában - 5 tipp, hogy ne hízz el nyaralás alatt!http://www.life.hu/ez-zsir/20160713-tippek-nyaralasra-az-egeszseges-etkezeshez.htmlEgész tavasszal és nyár elején kitartóan küzdünk, hogy elérjük a hőn vágyott bikinialakot, de a kitartás általában az első nyaralásig tart. Persze természetes, hogy az ember egy kicsit jobban elengedi magát a szabadsága alá, de nem éri meg átesni a ló túlsó oldalára, hiszen a nyaralás alatt vissza is hízhatjuk a leadott kilókat, ha nem tartunk be néhány alapszabályt. Ez Zsír!OrigoHány kalóriát égetsz el szex közben? Itt kiszámolhatod! (18+)http://www.life.hu/ez-zsir/20160714-szexkalkulator-itt-megnezheted-mennyi-kaloriat-egetsz-el-egy-menet-alatt.htmlEgy óra intenzív szeretkezés körülbelül egy szelet pizzában található kalóriának felel meg. És hogy te mennyit égetsz el egy hancúr alatt? Itt megtudhatod! Ez Zsír!--3+1 applikáció, hogy egészségesen étkezzhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160712-applikaciok-az-egeszseges-etkezesert.htmlSokszor még abban is nehéz eligazodni, hogy melyik étel egészséges, és melyik nem, miben mennyi az adalékanyag, és mennyi kalóriát tartalmaz. De a legújabb applikációk már ebben is segítenek! Ez Zsír!OrigoTücskök, férgek, giliszták, lárvák – a legjobb ételek diétázóknakhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160704-a-rovarok-a-jovo-etelei-es-meg-a-fogyokuraban-is-segitenek.htmlÉhes vagy? Mit szólnál egy kis fűszeres szöcskéhez némi kukacmártással? A legtöbb nyugati embernek egy ilyen fogás gondolatától is felfordul a gyomra, pedig a rovarfogyasztás a világ számos pontján bevett gyakorlatnak számít, főként kiváló tápértéküknek köszönhetően. Ez Zsír!--Miért gyűlölik a nők a testüket?http://www.life.hu/ez-zsir/20160705-egyes-nemzeteknel-a-nok-80-szazaleka-gyuloli-a-testet.htmlEgy friss kutatás 13 országban végzett felmérést a nők között arról, hogy mennyire elégedettek a testükkel. A végeredmény sokkoló lett. Egyes nemzeteknél a nők 80, vagy akár 90 százalékának nem tetszik az, amit a tükörben lát. Ez Zsír!--10 ok, amiért nem fogyszhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160701-okok-amiert-nem-fogysz.htmlÚgy érzed, mindent megteszel a hőn áhított fogyásért, mégsem sikerül elérned a kitűzött célt? Ha hetek óta nem mutat kevesebbet a mérleg, valószínűleg valamit rosszul csinálsz. Olvasd el a 10 tipikus hibát, amit a fogyókúrázók elkövetnek! Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.