mediterrán étrend hal zöldség gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
  Egy friss kutatás szerint a mediterrán étrend még akkor is védelmet nyújt a mellrák, valamint a cukor- és szívbetegség ellen, ha a zsírtartalma amúgy magas.

A kutatást vezető dr. Hanna Bloomfield, a Minnesota Egyetem munkatársa csapatával 56 korábbi tanulmányt nézett át. A mediterrán diétát úgy határozták meg, hogy hét meghatározott összetevőből legalább kettőt tartalmaznia kell, ellenben az egészséges zsírok mennyiségét nem kell csökkenteni. A hét összetevő a következő: a szaturált (telített) zsírokkal szemben a szaturálatlan (telítetlen) zsírok magas aránya, sok zöldség és gyümölcs, sok hüvelyes, sok gabona, kevés vörösbor, kevés tejtermék, nem túl sok hús, viszont viszonylag sok hal. Az átnézett tanulmányok némelyikéből kiderült, hogy a bélrák kockázata is csökkenthető ezzel a diétával, az egyik nagyobb tanulmány pedig arról számolt be, hogy a szívbetegség, a stroke és a cukorbetegség 30 százalékkal, a mellrák több mint 50 százalékkal visszaszorítható.

Forrás: Thinkstock

Hogy pontosan mivel éri el jótékony hatását ez az étrend, az nem egyértelmű, de egyes kutatások arra utaltak, hogy a koleszterinszint, valamint a testsúly és a vércukorszint csökkentése lehet a kulcs, emellett az is pozitív, hogy a mediterrán diétában sok az antioxidáns, ami szintén jót tesz a szívnek.

A szakemberek szerint a mediterrán étrendre kis lépésekben érdemes áttérni, először használjunk állati zsírok helyett olíva olajat, majd együnk több csirkét és halat, kevesebb vörös húst, és több diófélét, fokozatosan fogyasszunk egyre több zöldséget, és a hús mellé bátran együnk gyümölcsöt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.