A jógától be lehet csavarodni? – Tanuld meg velünk a garudászanát!

Forrás: Dreamstime -
ászana JógaKlikk póz jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kívülről nézve úgy tűnhet, a jógik csomót kötnek a testükre, hogy kioldják a feszültséget az elméjükből. Ez azért tud működni, mert a jógában két ellentétes erő egységén vagy egyensúlyán dolgozunk. A gyakorlás „Ha" és „Tha" „Nap" és „Hold", „aktív" és „passzív", „kifelé irányuló" és „befelé forduló" erők folyamatos libikókája.

Így van ez a garudászanával, a sas pózzal is. Miközben összehúz középre, és saját magad köré csavar, bizonyos helyeken összeszorítja, leszűkíti a teret, más helyeken pedig éppen hogy megnyitja, megnyújtóztatja a testet, helyet csinál, és teret hoz létre. A test és ezzel együtt az elme is a középvonal felé húzódik, miközben a test külső része kitágul: több hely lesz a lapockák között, a keresztcsont tájékán és a comb és csípő külső oldalán.

Garudászana Forrás: Dreamstime

A garudászana nem a sasmadarat, hanem egy mitológiai lényt szimbolizál.

Garuda formáját tekintve félig ember, félig sas. Visnu hordozója (Visnu a hindu szentháromság fenntartó istene: Brahma teremt, Visnu fenntart, Síva elpusztít). Garuda a kígyók ellensége, az emberek barátja, a madarak királya. Ismerik őt hősiességéről, erejéről és a buddhista hagyományban arról a képességéről, hogy végtelen ideig képes repülni, soha nem kell leszállnia, mert képes meglovagolni a szelet.

A Garudáról elnevezett póz rengeteg gyakorlási lehetőséget rejt magában: megtanít koncentrálni, fókuszálni, egyensúlyozni, egyszerre megfeszülni és ellazulni, és megtalálni a szabadságot és kényelmet egy első pillantásra inkább korlátozó és kényelmetlen helyzetben.

Fizikai síkon a lapockák közötti rész és a keresztcsont tájékának megnyitásával oldja az itt felhalmozott feszültségeket, erősíti a lábakat és az erőközpontot, javítja a stabilitást. Különösen ajánlható futóknak, mert a futóknál gyakori, hogy a combok külső oldala túlságosan megerősödik a belső oldalhoz képest, a garudászana pedig erősíti a belső oldalt, míg nyújtja a külső oldalt, ezzel segít korrigálni a kibillent izomegyensúlyt a lábakban. Átmozgatja csaknem minden főbb ízületünket: boka, térd, csípő, váll, könyök, csukló – ezzel segíti az ízületi folyadék termelődését, és növeli vagy megőrzi a test mozgástartományát.

Tipp

Gyakorold a garudászanát a Jógaklikkel! Koncentrálj éles figyelemmel, bölcsességgel, hogy hatalmas erődet kihasználva szabadon szárnyalhass!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.