Így sütheted meg te is Magyarország cukormentes tortáját

Forrás: Egy Csepp Figyelem Alapítvány -
cukormentes Magyarország édesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Végre kiválasztotta a szakmai zsűri azt a süteményt, mely méltónak bizonyult Magyarország cukormentes tortája címére. A finomságot Pechtol Zsolt egy volt tanulójával, azóta cukrásszá vált Szász Kingával együtt találta ki. Ha te is elkészítenéd, vagy csak tudni szeretnéd, hogy hol is kapható ez a nyalánkság, akkor olvass tovább!

Idén az "Áfonya hercegnő tortája" nyerte a Magyarország cukormentes tortája versenyt. A győztes tortát a budapesti Tortavár Cukrászda készítette. Pechtol Zsolt cukrász édessége nem tartalmaz hozzáadott cukrot, fehér lisztet, mesterséges adalékanyagot és tartósítószert. A kreáció tetején a mandularopogós szeletkék mintegy megkoronázzák a tortát.

Magyarország Cukormentes Tortája verseny 2016 - győztes torta receptje

Áfonya hercegnő tortája (Tortavár Cukrászda)
(16 szelet)

Tortalap: 150 g finomra darált mandula
30 g vaj (82% zsírtartalom)
100 g eritrit
65 g teljes kiőrlésű zabliszt
200 g tojásfehérje

Erdei gyümölcs töltelék: 350 g erdei gyümölcs püré (kb. 550g friss, vagy fagyasztott áfonya, szeder, piros/fekete ribizli, málna lepasszírozva)
70 g eritrit
7,5 g zselatinlap

Joghurt mousse: 450 g görög joghurt (10% zsírtartalom)
77 g eritrit
50 g tejszín (30% zsírtartalom)
13,4 g zselatinlap
290 g lágy habbá vert tejszín (30% zsírtartalom)

Vaníliakrém: 100 g tejszín (30% zsírtartalom)
20 g cukor nélküli fehér csokoládé
negyed vaníliarúd
1 g zselatinlap

Erdei gyümölcs krém: 60 g tejszín (30% zsírtartalom)
15 g erdei gyümölcs püré
15 g cukor nélküli fehér csokoládé
negyed vaníliarúd
0,75 g zselatinlap

Díszítés: Mandulás lapocska (25 g finomra darált mandula, 20 g eritrit, 20 g vaj (82% zsírtartalom), 7 ml tej (2,8% zsírtartlom) (a megadott mennyiség kb. 40%-át használjuk fel 1 torta díszítésére)

Elkészítés

Vaníliakrém

A tejszínt a vaníliával felmelegítjük, majd a tűzről levéve, a vaníliát eltávolítva hozzáadjuk a hideg vízbe előzetesen beáztatott, majd kicsavart zselatinlapot. A keveréket még melegen a fehércsokoládéra öntjük, összekeverjük, lefóliázzuk és hűtőbe tesszük.

Erdei gyümölcs krém

A tejszínt a gyümölcspürével és a vaníliával felmelegítjük, majd a tűzről levéve, a vaníliát eltávolítva hozzáadjuk a hideg vízbe előzetesen beáztatott, majd kicsavart zselatinlapot. A keveréket még melegen a fehércsokoládéra öntjük, összekeverjük, lefóliázzuk és hűtőbe tesszük.

Tortalap

A vajat megolvasztjuk. A tojásfehérjét habbá verjük, félidőtől kezdve részletekben hozzáadjuk az eritritet, majd krémes habbá verjük. Óvatos, de határozott mozdulatokkal „beleemeljük" a további hozzávalót, végül lazán belekeverjük az olvasztott vajat is. A masszát vajazott vagy olajjal permetezett sütőpapírra, három körlapra osztva terítjük. A piskótát 180 °C-on 10-14 percig sütjük.

Erdei gyümölcs

A gyümölcsöt kb. 8-10 percig főzzük. A tűzről levéve botmixerrel aprítjuk és szűrőn átpasszírozzuk. Felhasználásra az átpasszírozott gyümölcspüré kerül, amely 350g.

Joghurt mousse

Az 50g tejszínt az eritrittel felmelegítjük, majd az előre hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat belekeverjük, és a joghurttal összedolgozzuk. A joghurt alapot 22-23 °C-ra hűtjük és a lágy habbá vert tejszínt lazán beleforgatjuk. A kész mousse-t az alábbiakban leírtak szerint azonnal a tortalapra öntjük.

Díszítés

Mandula lapocskák

Az eritritet a vajjal vízgőz felett felmelegítjük, majd összekeverjük a mandulával és a tejjel. Sütőpapírral bélelt tepsin vékonyan kikenjük és 180 °C-on kb. 10 percig sütjük. Hűlni hagyjuk, majd ha kiszáradt, a kívánt nagyságra törjük.

Forrás: Egy Csepp Figyelem Alapítvány

Torta összeállítása


Két tortalapot a passzírozott gyümölccsel vékonyan megkenünk, az egyiket tortaformába helyezzük, a másik két lapot félretesszük. A gyümölcsöt az eritrittel felmelegítjük, a zselatinlapot vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, és a meleg püréhez adjuk. Jól elkeverjük, majd a felét a tortaformába, a megkent tortalapra öntjük, hűtőbbe tesszük dermedni.

Forrás: Egy Csepp Figyelem Alapítvány

Ahogy megszilárdult a tortaformában a gyümölcs, ráhelyezzük a másik gyümölccsel megkent lapot, és ráöntjük a maradék gyümölcsöt, hűtőbe tesszük. Míg a gyümölcs dermed, a fent leírt módon elkészítjük a joghurt mousse-t. A hűtőből kivesszük a tortát, ráhelyezzük a harmadik tortalapot, majd az elkészült mousse-t ráöntjük. Hűtőbe tesszük, míg megdermed. A hűtőből kivéve a tortaforma oldalát óvatosan eltávolítjuk. A tortát a lapok szélezésekor fennmaradt és morzsává tört piskóta és 25 g darált mandula keverékével panírozzuk. A vaníliakrémet és az erdei gyümölcs krémet kézi habverővel lágy habbá verjük. A kétféle krémmel és a mandula lapocskákkal feldíszítjük.

Számított tápérték adatok

Az elkészített torta egy szelete 228 kcal energiát, és 8,8 g szénhidrátot tartalmaz.
A torta édesítőszerekkel készült, eritritet, emellett a díszítéshez használt fehércsokoládéból adódóan kevés maltitot, valamint csakis természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz - számolt be az Egy Csepp Figyelem Alapítvány.

Ha kíváncsi vagy rá, hogy hol vásárolhatod meg ezt a finomságot, itt megnézheted!

Görög Zita igazán sokat mutatott magából: Szexi fotó!http://www.life.hu/ez-zsir/20160822-a-dogos-gorog-zita-bikinis-kepe-kenyeztet-minket.htmlLassan elköszönhetünk a nyártól, ám addig is vadítóan dögös sztárjaink kapva kapnak az alkalmon, hogy minél kívánatosabb fotókkal kápráztassanak el minket. Ez alól pedig Görög Zita sem kivétel. Ez Zsír!OrigoKirály Linda remek kapcsolatban van a tükörképévelhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160822-a-hires-enekesno-kiraly-linda-vegre-megszerette-a-tukorkepet.htmlAz énekesnő, - akit nemsokára a Sztárban sztár egyik versenyzőjeként láthatunk viszont - úgy érzi, hogy végre jó úton jár. Kiegyensúlyozott, és elfogadta, hogy pajzsmirigybetegsége van, de biztos abban, hogy ez csak ideiglenes és meggyógyul. Ez Zsír!Fotó: Marton Szilvia - OrigoTücsi csempészett egy kis nyarat a mai borongós időjárásbahttp://www.life.hu/ez-zsir/20160822-hihetetlen-tucsi-bikinialakjara-nem-talalunk-szavakat.htmlLétezik tökéletes alakú nő, aki úgy fest bikiniben is, mint az álom? Igen! Tücsi szó szerint megtestesíti minden férfi és nő álmát. Nem hiszed? Mutatjuk! Ez Zsír!--ÉNB Alexa megint a dögös testével kényeztet minkethttp://www.life.hu/ez-zsir/20160812-enb-alexa-megmutatta-hogy-milyen-a-tokeletes-fenek.htmlAz Éjjel-nappal Budapest egyik legszexibb leányzója már számtalanszor bebizonyította, hogy méltó erre a címre, ennek ellenére most egy újabb képpel örvendeztetett meg minket. Hurrá! Ez Zsír!OrigoA meztelenkedő terhes nő fotója lebénította az internetet http://www.life.hu/ez-zsir/20160722-lebenitotta-az-internetet-a-meztelenkedo-terhes-no-fotoja.htmlA 9 hónapos terhes kismama egy fotósorozat kedvéért a gátlásaitól és a ruháitól is megszabadult. A felvételeket pedig később az Instagramján is megosztotta. Az biztos, hogy a képek felrobbantották az internetet! Ez Zsír!OrigoMicsoda szexistennő lett Gáspár Evelinhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160719-dogos-bombazo-lett-gaspar-evelin.htmlGáspár Evelin igazi nővé érett! Újabb és újabb fotóival pedig napról napra elkápráztat minket. A legutóbbi képen például megmutatta, hogy most holt tart a fogyásban. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.