Az 5 legnagyobb hiba, amit a gyerekeid étkezése kapcsán elkövethetsz

Forrás: Tumblr -
egészség étkezés gyerek hiba
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legtöbb gyerek legszívesebben egyfolytában pizzát meg csirkefalatokat enne, a legtöbb szülőnek pedig állandó lelkiismeret-furdalása van amiatt, hogy nem elég változatosan táplálja gyermekét. Egy anyuka, Charlotte Markey hasonló cipőben jár, ám mivel ő közel húsz éven át foglalkozott azzal, hogy a különféle táplálkozási szokásokat tanulmányozza, végül összeállított egy útmutatást szülők számára.

1. Nem mutatsz példát

Az egyik legfontosabb dolog a gyermekeink étkezési szokásainak kialakításánál a példamutatás. Mi szülőként nagyon sokat alakíthatunk azon, hogy mi kerül a gyerekeink tányérjára, ám a szigorú szabályok felállításánál sokkal többet ér az, hogy mit látnak tőlünk. Idővel változni fog az ízlésük, és felnőttként már nem csak spagettit akarnak enni, így azt, hogy akkor majd mit választanak, nagyban befolyásolhatja, hogy annak idején mit láttak a mi tányérunkon.

Forrás: Dreamstime

2. Túl erőszakos vagy

Gyakori hiba a szülők részéről az, hogy bizonyos dolgokat túlságosan erőltetnek a gyermekük étrendjében, és például azzal akarják rávenni őket a brokkoli elfogyasztására, hogy utána kapnak fagyit. De ezzel csak azt erősítik bennük, hogy a brokkoli valami rossz, amin túl kell esni, hogy valami finomabbat is kaphassanak. Ehelyett jobban tesszük, ha csak azt kérjük tőlük, hogy kóstoljanak meg mindent, de nem muszáj megenniük, ha nem ízlik nekik elsőre.

Forrás: Youtube

3. Túl sok szabályt állítasz fel

Az sem jó, ha túl sok szabályt állítunk fel az evéssel kapcsolatban. Semmi nassolás, semmi desszert, semmi üdítőital. A szabályokkal legtöbbször azt érjük el, hogy a gyerekek minél többet meg akarnak majd szegni. A szakember inkább azt javasolja, hogy ha a gyerekünk nassolni szeretne, először is azt derítsük ki, valóban éhes-e, vagy csak unatkozik, netán a leckeírást szeretné elodázni. Ha tényleg éhes, ajánljunk neki valami egészséges finomságot, például egy banánt vagy egy kis sajtot.

Forrás: Dreamstime

4. Túl sokat harcolsz

Az étel körüli csatározásokkal is bánjunk csínján. Sokszor valami egészen más miatt haragszunk a gyerekünkre, például mert nem rakott rendet a szobájában, és mivel arra nem bírtuk rávenni, az evés kapcsán vezetjük le a feszültségünket, és ott akarjuk megmutatni, hogy igenis, mi vagyunk a felnőttek, és mi mondjuk meg, mi lesz. Noha néha elkerülhetetlen a vita, jó, ha tudjuk, hogy alkalmanként egy kis gyorsétel vagy egy kis csoki még nem a világvége, sokkal fontosabb, hogy megtanulják a mértékletességet mindenben.

Forrás: Tumblr

5. Túl nagy ügyet csinálsz belőle

Végezetül azt sem árt az eszünkbe vésni, hogy az étkezésből nem szabad nagy ügyet csinálni, mert ezzel csak azt az üzenetet adjuk át a gyerekünknek, hogy a táplálkozás valami bonyolult, fárasztó dolog, amiben semmi élvezet nincs. Az sem jó, ha azt érzékeltetjük velük, hogy vannak jó és rossz ételek, ehelyett inkább kérdésekkel segítsük őket abban, hogy elsajátítsák a helyes táplálkozás alapjait. Megkérdezhetjük például, hogy szerintük hány kekszet kellene enniük ebéd után, hogy tényleg éhesek-e, vagy csak nem tudnak mit kezdeni magukkal, vagy, hogy szerintük milyen nassolnivalót ehetnek akkor, ha fél óra múlva már kész a vacsora.

Forrás: Dreamstime

Ennyit tehetünk...

Végső soron a legtöbb, amit szülőként tehetünk, hogy kialakítjuk gyermekünk étkezési szokásait, amelyek abban segítik őket, hogy egészséges viszonyuk legyen az ételekkel még az után is, hogy már nem tőlünk kapják a táplálékot. És ez nem kis feladat, nem csoda, ha sok szülőben aggodalmat ébreszt, de jó, ha tudjuk, hogy már a legkisebbekkel is meg lehet beszélni ezeket a dolgokat, mert ők is megértik, hogy mi is szívesen ennénk még egy jégkrémet, de tudjuk, hogy attól nem éreznénk már jól magunkat, pedig az étel éppen arra való, hogy lelkileg és testileg is jól legyünk tőle.
Kávéőrültek figyelem! Gyors és egészséges kávés süteményekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160902-egeszseges-kaves-sutemenyek-probald-ki-te-is.htmlMindennél jobban vágysz egy kis kávés ízélményre? Süss otthon egészséges kávés sütit és élvezd a különleges aromáját. Ez Zsír!OrigoFogyaszd bátran! A szőlő is szupergyümölcshttp://www.life.hu/ez-zsir/20160901-a-szolo-is-szupergyumolcs-fogyni-is-lehet-vele.htmlA szőlőfogyasztástól sok fogyókúrázó ódzkodik, mondván, túl sok cukrot tartalmaz, de a legújabb kutatások szerint napi egy marék szőlő akár a fogyást is elősegíti, és nem mellékesen a szexuális életünkre is pozitív hatással lehet. Szőlőszezonra fel! Ez Zsír!--Készen állsz a szeptemberi kihívásra? Jöhet a húsmentes hónap!http://www.life.hu/ez-zsir/20160831-szeptemberben-husmentes-honapot-tartunk-a-kihivas-eveben.htmlÚjabb hónap, újabb kihívás. Az augusztusi sportkihívás után más terepre evezünk, és a húsmentes étkezéssel barátkozunk a kihívás éve 2016 projektünkben. Ez Zsír!--Szabados Edit fitneszmodell: "A világbajnoki győzelem a cél"http://www.life.hu/ez-zsir/20160830-szabados-edit-fitneszmodellel-beszelgettunk-edzesrol-versenyzesrol-eletmodrol.htmlAz Európa-bajnok Szabados Edit gyerekkora óta sportol. A fitnesszel főiskolai évei alatt találkozott, és igencsak gyorsan fejlődött benne. A látványos eredmény arra sarkallta, hogy belevesse magát a versenyzés világába is, azóta ráadásul másoknak is segít elérni a céljaikat. Ez Zsír!--Vedd fel a fonalat: jógagyakorlatok a koncentráció növelésére és a figyelem fejlesztésérehttp://www.life.hu/ez-zsir/20160829-jogagyakorlatok-a-koncentracio-novelesere-a-figyelem-fejlesztesere-a-jogaklikktol.htmlBecsöngettek. A hűvösebb éjszakák figyelmeztetnek rá, hogy vége a nyárnak, kezdődik az iskola, csatasorba kell állnunk, a munkahelyen feladatok várnak ránk. Ám a szeptember az újrakezdést is magában hordozza, csak döntés kérdése, hogy ez eltökéltté, motiválttá tesz, vagy naphosszat csak a nyarat siratjuk. Ez Zsír!--A magyar vagy a külföldi celebpopsik voltak a nyár legformásabb idomai? Szavazz!http://www.life.hu/ez-zsir/20160829-a-magyar-vagy-a-kulfoldi-celebpopsik-voltak-a-nyar-legformasabb-idomai-szavazz.htmlHabár az időjárás még kecsegtet néhány meleg nappal, a nyár hivatalosan már csak szerdáig tart, így ideje összeszedni az idei szezon legformásabb celebfenekeit. Íme! Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.