Sötét reggelek, szél, nyirkos idő – Őrizd magadban a meleget jógával!

meleg JógaKlikk változás jóga ősz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az évszakváltás látványos változást hoz a természetben, és a megváltozott körülmények hatnak az emberi szervezetre. A folyamat néha megvisel minket, és nyomot hagy a hangulatunkon is. A tested talán fejfájással, nyugtalansággal, álmatlansággal, ízületi fájdalommal, emésztési anomáliákkal, bőrszárazsággal küzd, de ne hagyd magad! Vedd számba inkább, hogyan segíthet enyhíteni a tüneteidet a jóga és orvosi háttere, az ajurvéda.

Igazítsd a gyakorlásod az őszhöz

Nyűgösen, betegesen indult a szeptember? Mi lesz itt később, hol van még a kemény tél? Valójában az átmeneti időszak sokszor megterhelőbb számunkra. A nagy hőingadozások, a reggeli sötétben ébredéshez való hozzászokás, a szeles, nyirkos időjárás senkinek sem a barátja.

Forrás: Dreamstime

Ha elég tudatos vagy, akkor érezheted, hogy a jógagyakorlásodat is hozzá kell igazítanod az évszakhoz.

Kifejezetten a nyár végi és az őszi időszakra jellemző az átmenet a nyári tüzesebb (pitta) energiákból a szelesebb, változékony (vata) energiákba. A jóga ilyenkor megváltás lehet: az óvatos, gyengéd mozgatás „megolajozza”, a kiszáradt ízületeket. Még nagyobb figyelmet fordíts ebben az időszakban a bemelegítésre. Ha nehezen kezeled a változást, mankó lehet a jóga abban, hogy megtaláld a stabilitást a változásban.

A nyugtalanság leküzdése, a belső csend megtalálása és megőrzése lehet a jógázás egyik fő célja.

A természet visszavonulót fúj, és a természet részeként rád is egy csendesebb időszak köszönt, a figyelem most befelé fordul. Nagy lehetőség ez a tanulságok levonására, újrakezdés előkészítésére, kapcsolatok helyrehozására.

Forrás: Dreamstime

Tipp

Mivel egyre inkább a szobába kényszerülsz, a jóga épp a megfelelő mozgásforma, hiszen nem kell hozzá más, csak elhatározás. A jógát lehet otthon is gyakorolni, próbáld ki kifejezettet az évszaváltásra készített JógaKlikk videónkat ezen a héten ingyen.

Életmódtanácsok őszre, télre:

  • A táplálkozás, az életmód fontos kiegészítője a jógának. Az ajurvéda ilyenkor a meleg, lédús ételeket javasolja. A gabonakásákat, főzelékeket, leveseket, általában a főzött, de nem túlfőzött, lédús ételeket részesítsd előnyben.
  • Igyál sok meleg folyadékot, akár meleg vizet.
  • Hidegen sajtolt olajokat fogyassz az ételekben. Ezekkel a testedet is kenegetheted.
  • Használj emésztést segítő, akár antibakteriális hatású, immunrendszert erősítő fűszereket, például kurkumát, gyömbért, fahéjat, édesköményt és rómaiköményt.
  • Már a nadrágból kilógó derék látványa is borzongató. A vese, a lábak, illetve a nyakad melegen tartása ebben az időszakban kiemelt feladat.
  • Ha úgy érzed, hogy kerülget, vagy már elkapott a nátha, egy meleg lábfürdőt meg fog hálálni a tested.
„A hús elhagyása nem megszorítás, hanem egy új világ felfedezése” – Ezért ne add fel a szeptemberi kihívásthttp://www.life.hu/ez-zsir/20160921-kedvenc-vega-szakacsaink-kedvenc-receptjei-avagy-ezert-ne-add-fel-a-szeptemberi-kihivast.htmlA kihívás évének szeptemberi próbája a húsmentes hónap. Ha már éppen feladnátok, semmiképpen ne tegyétek. Hogy miért? Kedvenc vega szakácsainkat kérdeztük arról, hogy miért éri meg akár csak egy hónapra is kipróbálni a vega étkezést, ráadásul még egy kedvenc receptjüket is megosztották velünk! Ez Zsír!OrigoFitnesz karkötők pró és kontra! Súlyos kérdések a mindentudó sporteszközrőlhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160919-mennyire-biztonsagosak-a-fitnesz-karkotok-most-kiderul.htmlA fitness trackerek, vagyis az aktivitásmérők népszerűsége folyamatosan növekszik. Csak 2016 első negyedévében közel 20 millió ilyen eszköz került forgalomba. A többségük GPS segítségével követi le a felhasználó által lefutott kilométereket, méri a szívritmust és a pulzust, illetve azt is képes átlátni, hogy alszik-e a felhasználó. Felmerül azonban a kérdés, hogy ezek az eszközök valóban biztonságosak-e. Ez Zsír!--Ősellenség vagy barát? Tények és tévhitek a rettegett zsírrólhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160920-tenyek-es-tevhitek-a-zsirok-es-olajok-szereperol-a-taplalkozasban.htmlElőítéletek és fenntartások? Információhiány vagy épp túl sok információ a zsírokról? Mért fontos, hogy tisztában legyünk a valódi tényekkel? A zsírok elengedhetetlen részét képezik a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, ugyanakkor sokan az elhízás és betegségek okozójának tekintik. Ez Zsír!OrigoA brownie is lehet egészséges! Készítsd avokádóvalhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160916-keszits-egeszseges-avokados-browniet.htmlKi ne szeretné a csupacsoki, isteni ízű brownie-t? Tény, hogy egy kis bűnözés néha belefér, de miért is bűnöznénk, amikor még ezt az édességet is meg lehet oldani egészségesebb variációban. Nézzük, hogyan készül az avokádós brownie! Ez Zsír!OrigoŐszi egészségbombák! Ezekből a gyümölcsökből fogyassz minél többet!http://www.life.hu/ez-zsir/20160909-szolo-fuge-korte-alma-az-osz-legcsodasabb-gyumolcsei.htmlA gazdag nyári gyümölcsszezon után sem kell elkeseredniük a vitaminbombák imádóinak, ugyanis az ősz is rengeteg kincset tartogat számukra. Mutatjuk is, hogy miket kell mindenképpen beiktatni az étrendbe! Ez Zsír!OrigoPörgesd fel az emésztésedet jógával – Megmutatjuk, hogyan!http://www.life.hu/ez-zsir/20160908-aktivald-az-emesztesed-jogaval-a-jogaklikk-tanacsai.htmlAz emésztés javítását gyakran sorolják a jóga jótékony hatásai közé, és ezt talán te magad is tapasztaltad már. Arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy pontosan hogyan hat a jógagyakorlás az emésztésre. Ismerd meg erre vonatkozóan a három leggyakoribb elméletet! Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.