Százezrek halálát előzhetné meg a mediterrán étrend

Forrás: Thinkstock -
halál megelőzés egészség mediterrán diéta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Csak Nagy-Britanniában évente 19 ezer ember halálát előzhetné meg a mediterrán diéta. Egy Angliában végzett vizsgálat kimutatta ugyanis, hogy a szívinfarktus és a stroke okozta halálesetek nagy része ezzel az étrenddel elkerülhető lenne.

Egy tanulmány eredményei

A szakemberek dr. Nita Forouhi, a Cambridge Egyetem munkatársa vezetésével közel 24 000 norfolki lakost kísértek figyelemmel több mint egy évtizeden keresztül, és azt találták, hogy

a szívroham és stroke okozta halálesetek 12,5 százaléka elkerülhető lett volna megfelelő étrend mellett.

Forrás: Thinkstock

Egy speciális pontozóskála felállítása révén minden alanynál meghatározták, hogy milyen mértékben felel meg a táplálkozása a mediterrán étrend ismérveinek, a legmagasabb adható pontszám 15 volt. A vizsgálatban részt vevők közül a legmagasabb elért pont 13,1 volt, míg a legalacsonyabb 3. Az eredmények azt mutatták, hogy a magasabb pontszámot kapott személyeknél alacsonyabb volt a szívbetegség kialakulásának kockázata.

A szakemberek szerint mindez azt mutatja, hogy nem a felkapott szuperélelmiszerekben kell bízni, sőt az sem megoldás, ha egyes összetevőket – mint például a cukor vagy a zsír – teljesen kizárunk az étrendünkből, ehelyett

a kiegyensúlyozott táplálkozásra kell ügyelni, amely minden szükséges tápanyagot tartalmaz, mert ezzel tehetjük a legtöbbet az egészségünkért.

Mi a mediterrán diéta lényege?

A mediterrán étrend főleg telítetlen és többszörösen telítetlen olajokat, gyümölcsöket, zöldségeket, dióféléket, halat, hüvelyeseket, kevés tejterméket és kevés vörös, illetve feldolgozott hústerméket tartalmaz.

Forrás: Thinkstock

Hogy pontosan mivel éri el jótékony hatását ez az étrend, az nem egyértelmű, de egyes kutatások arra utaltak, hogy a koleszterinszint, valamint a testsúly és a vércukorszint csökkentése lehet a kulcs, emellett az is pozitív, hogy a mediterrán diétában sok az antioxidáns, ami szintén jót tesz a szívnek.

A szakemberek szerint a mediterrán étrendre kis lépésekben érdemes áttérni, először használjunk állati zsírok helyett olívaolajat, majd együnk több csirkét és halat, kevesebb vörös húst, és több diófélét, fokozatosan fogyasszunk egyre több zöldséget, és a hús mellé bátran együnk gyümölcsöt.

Forrás: Thinkstock
Fogyj hatékonyabban! Így égess még több zsírt kardióvalhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160927-igy-egess-meg-tobb-zsirt-kardioval.htmlAz edzőtermekben alapvetően kétféle emberrel lehet találkozni, azzal, aki kardióedzéseket végez, mert fogyni szeretne, illetve azzal, aki erősít, mert már elérte az ideális súlyt, de több izomzatra vágyik. Most annak jártunk utána, miként lehet a kardióedzéseket a lehető leghatékonyabbá tenni, hogy minél hamarabb és minél több súlyfeleslegtől szabaduljunk meg. Ez Zsír!--Alternatív kávétippek, ha lemondanál a cukorrólhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160930-alternativ-kavetippek-ha-lemondtal-a-cukorrol.htmlHa az édes élvezetek híve vagy, és nem kedveled az üres feketét, fogadd meg alternatív kávétippjeinket. Ne feledd, a finomított cukor nélkül is élvezni lehet az édes ízeket! Ez Zsír!--Zsírégető ételek fogyókúrázóknak – Duplázd meg a sikert!http://www.life.hu/ez-zsir/20160928-zsirgeto-etelek-fogyokurazoknak.htmlDiétázni nem könnyű dolog, ám akadnak olyan zsírégető ételek, vagy éppen italok, amelyek segítségével megduplázható a siker. Íme, néhány szuper tipp! Ez Zsír!--Feketén, habosan, tejjel, mindenhogy imádjuk! Ma van a kávé világnapjahttp://www.life.hu/ez-zsir/20160928-ma-van-a-kave-vilagnapja-ezert-szeretjuk.htmlEl sem tudnánk képzelni nélküle a napjainkat, mert nyugalmas perceket biztosít, mert elképesztően finom, mert százféle variációban el lehet készíteni, mert feldob. Igen, ez a kávé, aminek ma ünnepeljük a világnapját. Ez Zsír!OrigoBélbaktériumok okozzák a gyerekek elhízását? http://www.life.hu/ez-zsir/20160927-belbakteriumok-okozzak-a-gyerekek-elhizasat.htmlEgy nemrégiben közzétett vizsgálatból kiderül, hogy a túlsúlyos gyerekek és tinik emésztőrendszerében másféle baktériumok élnek, mint egészséges súlyú kortársaikéban. A szakemberek abban bíznak, hogy az új ismeretek fényében ezeket a baktériumfajokat közvetlenül megcélozhatják, és ezáltal segíthetnek az elhízás megelőzésében, illetve korai fázisban történő kezelésében is. Ez Zsír!--Sötét reggelek, szél, nyirkos idő – Őrizd magadban a meleget jógával!http://www.life.hu/ez-zsir/20160923-igazitsd-a-gyakorlasod-az-oszhoz-joga-nyirkos-szeles-idoben.htmlAz évszakváltás látványos változást hoz a természetben, és a megváltozott körülmények hatnak az emberi szervezetre. A folyamat néha megvisel minket, és nyomot hagy a hangulatunkon is. A tested talán fejfájással, nyugtalansággal, álmatlansággal, ízületi fájdalommal, emésztési anomáliákkal, bőrszárazsággal küzd, de ne hagyd magad! Vedd számba inkább, hogyan segíthet enyhíteni a tüneteidet a jóga és orvosi háttere, az ajurvéda. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.