Életmódváltás másképp: amikor együtt vág bele az egész család

Forrás: Thinkstock -
életmódváltás család egészség egészséges életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem feltétlenül kell egyedül belevágni az életmódváltásba. Vannak olyan típusú emberek, akik sokkal könnyebben veszik az akadályokat, ha mások is mellette állnak és így támogatják és húzzák egymást előre. Nekik igencsak hatékony módszer lehet ha ráveszik a családod az összefogásra és együtt változtatnak a napi rutinokon annak érdekében, hogy mindannyian egészségesek legyenek. 

Amerikában, ahol igen sok a túlsúlyos ember és különböző szívbetegségben szenvedők aránya is magas, már komoly kísérletek folynak arra, hogyan működik a családi élemódváltás modellje.

Vonjuk be a családot az életmódváltásba Forrás: Thinkstock

A programba becsatlakozó családokat a Case Western Reserve University egészségügyi szakemberei segítik 4-5 hónapon keresztül, és egyszerre mindig csak egy-egy apró változást igyekeznek becsempészni a jelentkezők életébe. Például ha a családnak arra van szüksége, hogy az addiginál több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszanak, akkor ráveszik őket arra, hogy ezeket a termékeket a hűtő legkönnyebben elérhető polcára tegyék, illetve, hogy a gyerekek uzsonnás dobozába is minden nap kerüljön ezekből egy-egy adag. Két hét után felmérik, hogy vajon valóban nőtt-e a zöldség-gyümölcsfogyasztás, és ha nem, akkor a következő két hétre új módszert találnak ki közösen.

A lényeg az, hogy a mérleg bűvölése és az állandó önmarcangolás és bűntudat helyett a család közös céljai kerüljenek a figyelem központjába, és ha valami nem jön össze úgy, ahogy eltervezték, az elkeseredés helyett veselkedjenek neki közösen a következő célnak.

Így fogj hozzá az életmódváltáshoz!

Sportolsz, amikor épp nincs más dolgod, de van, hogy fél évig pihen a szekrényedben az edzőruhád? Sokat hallottál már arról, mit és hogyan kellene enned, vagy épp nem enned, és van, hogy megpróbálsz ezt-azt, de sosincs eredménye? Életmódot váltani nem egy hét alatt kell, ha viszont kitartó vagy, sokat változhat a külsőd és a lelkiállapotod is – kezdj neki lépésről lépésre!

A mérleg bűvölése helyett a család közös céljai kerüljenek a figyelem központjába Forrás: Thinkstock

Az tehát egyértelmű, hogy a közösségi erő miatt sokkal könnyebb lehet családilag életmódot váltani. Így ráadásul nem lesz abból vita, hogy milyen élelmiszereket tartunk otthon, hiszen mindenki ugyanazt az egészséges változatot fogja enni. Ebben az esetben is csak az első lépéseket nehéz megtenni.

De ha már mindenannyian beleegyeztetek és mindenki meghatározta azt az erős motivációt, amiért küzdeni tud, akkor már jó úton vagytok!

A motiváció megtartásának öt lépése

A siker alapja a motiváció. A motiváció azt jelenti, hogy mindig a szemed előtt lebeg a cél. Tudod, hogy miért kezdtél bele a fogyásba, a diétába, a testmozgásba, és tudod, hogy mi a végső célod mindezzel. Motiváció nélkül nincs győzelem!
5 egyszerű lépés egy boldogabb és kiegyensúlyozottabb napérthttp://www.life.hu/ez-zsir/20161122-egyszeru-lepesek-egy-boldogabb-es-kiegyensulyozottabb-napert.htmlMindennap újra és újra le kell győznöd önmagad. Mindennap újra és újra igent kell mondanod az egészséges életmódra, a helyes táplálkozásra, a mosolygásra, a boldogságra, hiszen minden életmódváltás ott kezdődik, hogy megnyersz egy napot, aztán egy újabbat, és így tovább. Íme, 6 egyszerű lépés a könnyű elindulásért! Ez Zsír!Origo10 egyszerű és gyors mód, hogy elégess 100 kalóriáthttp://www.life.hu/ez-zsir/20161118-10-egyszeru-es-gyors-mod-hogy-elegess-100-kaloriat.htmlTudtad, hogy 100 kalóriát akár játszva is leadhatsz? Kezdőknek és azoknak, akik nehezen veszik rá magukat a mozgásra, különösen ajánljuk ezeket a mozgásformákat. 100 kalóriához ugyanis nem feltétlenül kell azonnal bérletet venni, vagy durván leizzadni, így elsőre könnyebben beilleszthető a napi rutinba, mint az edzőtermi edzés. Hajrá! Ez Zsír!OrigoA mindenmentestől a karácsonyi ízvilágig – Variációk zabkásárahttp://www.life.hu/ez-zsir/20161117-a-mindenmentestol-a-karacsonyi-izvilagig-zabkasavariaciok-a-mindennapokra.htmlCsodálkozva nézel a zabmániás barátnődre, aki mindennap zabkását reggelizik? Nem érted, hogy lehet minden reggel ugyanazt enni? A titok abban rejlik, hogy ezerféle variációban készíthető el, így tényleg mindennap élvezheted a jótékony hatásait! Ez Zsír!ThinkstockVigyázat! Ezért sózzuk agyon az ételekethttp://www.life.hu/ez-zsir/20161116-a-genek-miatt-sozzak-agyon-egyesek-az-etelt.htmlEgy friss kutatás szerint genetikailag belénk van kódolva, hogy mennyire sósan szeretjük az ételt, mennyire erősen fűszerezzük, és ebből következően tulajdonképpen az is, hogy milyen mértékben veszélyeztetjük szívünk egészségi állapotát. Ez Zsír!Thinkstock5+1 ok, amiért a gyömbér lesz a legjobb barátod télenhttp://www.life.hu/ez-zsir/20161116-a-gyomber-a-tel-legjobb-fuszere.htmlNemcsak karakteres ízvilága miatt szeretjük a gyömbért, hanem azért is, mert a szervezetünkre elképesztően jó hatással van. És mikor máskor lenne szükség egy kis immuntunningra, mint télen és emésztést elősegítő praktikára, mint az ünnepek alatt? Ez Zsír!OrigoValójában a tél a legjobb időszak a futásra! Eláruljuk, miért!http://www.life.hu/ez-zsir/20161115-ezert-a-tel-a-legjobb-idoszak-a-futasra.htmlGondoltad volna, hogy a hidegebb időben sokkal inkább javasolt a futás, mint a nagy melegben? A hideg hatására ugyanis a futó pulzusa lassul, így aztán könnyebb futni, hiszen kevesebb energiát használ fel szervezetünk. Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.