A legmenőbb szakácskönyvek a karácsonyfa alá

ajándék szakácskönyv karácsonyfa egészséges életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nemcsak azoknak ajánljuk ezeket a szakácskönyveket, akik az egészségtudatos táplálkozás hívei, hanem azoknak is, akik egyszerűen csak imádnak egy jót enni. Ezekben a szakácskönyvekben található receptek ugyanis elképesztően finom ételeket rejtenek, amelyek ráadásul egészségesek is. Nézzük is az idei év legmenőbb szakácskönyveit, amelyeknek ott a helyük a fa alatt! 

Bede Anna: VEGABUDAPEST

Kedvenc vega szakácsunk, Bede Anna a nagy sikerű Vegasztrománia után kiadta második szakácskönyvét, amiben színészekkel, énekesekkel és séfekkel beszélget a vegetáriánus életformáról. Az interjúalanyok arról mesélnek, hogy miért – vagy éppen miért nem – hagyták el a húst az étrendjükből, és mindez hogyan formálja életüket, egészségüket és energiáikat. A VEGABUDAPEST baráti hangulatú, kötetlen beszélgetéseiből rengeteg érdekes dolog kiderül, ráadásul minden megszólaló elmondja, melyik a kedvenc étterme – az étterem pedig elárulja egy ottani húsmentes étel receptjét.

Bede Anna: VEGABUDAPEST Forrás: Boook Publishing

Bezselics Ildikó: Magok a konyhában – Hüvelyesek

Háromkötetes sorozatra tervezik a Magok a konyhában szakácskönyvet, amelynek első része a tudatos táplálkozás fontos alappilléreit, a hüvelyeseket, az olajos magvakat és a gabonaféléket, illetve álgabonákat helyezi új megvilágításba. Kiegyensúlyozott vegetáriánus étrend nem képzelhető el nélkülük, emellett fontos összetevői a cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában szenvedők, a laktóz- vagy gluténmentes étrendet követők diétájának is. Ennek ellenére a könyvben szerepelnek húsos fogások, hiszen az egészséges étrend nem a húst mellőzők kiváltsága, nem kell feltétlenül lemondani róla.

Bezselics Ildikó: Magok a konyhában –– Hüvelyesek Forrás: Boook Publishing

Dr. Andrási Nóra: Mindenmentes

Ez a különleges gyűjtemény 70 receptet tartalmaz, valamennyi étel cukor-, glutén-, tejtermék és tojásmentes, a 160 gramm szénhidrátos diétába illeszthető és vegán is egyben. A mindenmentesség természetesen nem egyenlő az ízek és a zamatok hiányával. Ellenkezőleg, a sok mentes címke között az ételek tartalmasságán van a hangsúly, teljes értékű, tápláló alapanyagok ajánlásával. A könyv szerzője a korábbi egészségtelen életmódot felszámolva maga is végigment ezen az úton, és ma már egy sokkal teljesebb, minőségibb életet él. A személyes példán alapuló könyve mindazoknak szól, akik végre örömmel, kockázatok nélkül szeretnének alkotni a konyhában, és akik szeretnének egészségesen, táplálékérzékenység okozta problémák nélkül, aktív életet élni.

Dr. Andrási Nóra: Mindenmentes Forrás: Boook Publishing

Jamie Oliver: Minden napra superfood

A pucér szakács legújabb könyvében a szuperegészséges ételekre fókuszál. „Mindegy, hogy melyik fejezetből melyik receptet választod – márpedig legalább 30 reggelit, 30 ebédet és 30 vacsorát találsz itt –, az leginkább az ízlelőbimbóidat fogja csiklandozni, és jóllakat – de abban is biztos lehetsz, hogy beleillik a kalóriák napi rendszerébe, és ennek köszönhetően jó erőnlétben fog tartani. A reggeli kevesebb mint 400 kcal, az ebéd és a vacsora pedig egyaránt 600 kcal alatt jár, szóval bőven van még hely nassolásra és italokra” – írja Jamie a könyv ajánlójában.

Jamie Oliver: Minden napra superfood Forrás: Park Könyvkiadó

Nagy Zita: Vegán reggeli

Végre megjelent a Zizi kalandjai bloggerének, Nagy Zitának az első szakácskönyve. A Vegán reggeli az elmúlt évek során kipróbált kedvenc finomságokat sorakoztatja fel, amelyek nemcsak egészségesek, hanem az elkészítésük is többnyire egyszerű, így könnyen a napi táplálkozási rutinunk részeivé tehetők. Bár a több mint 70 recept kizárólag természetes növényi alapanyagok (zöldségek, gyümölcsök, gabonák és magvak) felhasználásával készül, nemcsak vegetáriánusok és vegánok számára jelenthet egyedülálló változatosságot, hanem mindenkinek, akinek fontos, hogy mivel táplálja magát és családját.

Nagy Zita: Vegán reggeli Forrás: Boook Publishing

Annie Nichols és Kate Turner: Energiafalatok

A könyvben található 15 recept mindegyike fehérjedús, kizárólag alacsony GI-indexű szénhidrátot, egészséges zsírokat tartalmaz, és cukormentes. De az ízekben nincs kompromisszum! Az energiafalatok biztosítják a kirobbanó életerőt, és kivédik az ingadozó vércukorszintet. Egyes receptek kifejezetten az izomnövekedést segítik, míg mások a méregtelenítést gyorsítják fel. Nyersen elkészíthető és sütést igénylő receptekre ugyanúgy rálelhetsz, mint édes vagy sós ízűekre, csak egy a közös bennük: mindegyik vegetáriánus. Az új és egészséges energiafalatok villámgyorsan elkészíthetőek, variálhatók, könnyen tárolhatók, és még a gyerekek is szeretik! Lejárt a müzliszeletek ideje, az energiafalat az új szupernasi! A csodás tápanyagokat rejtő falatok mindenkinek egészségére válnak.

Annie Nichols és Kate Turner: Energiafalatok Forrás: Libri

Budai Zsanett és Tonté Barbara: Romani Gastro

Egészen új megvilágításba helyezi a a cigány konyhát két fiatal lány, Budai Zsanett és Tonté Barbara. „Mint minden nemzet konyhájának, úgy a roma gasztronómiának is folyamatosan reagálnia kell az újonnan jött igényekre – vallják a Romani Gastro szerzői. – A hagyományos ételeken túl azt is megmutatjuk, hogyan lehet ezeket a fogásokat egészségesebb és fenntarthatóbb módon elkészíteni. Hiszünk abban, hogy az étel összetartó erővel bír: összetartja a közösséget, közelebb hozza az idegeneket, és képes hidat teremteni a kultúrák között. Hiszünk abban, hogy azzal, hogy rávilágítunk a hasonlóságokra, képesek vagyunk utat nyitni egy befogadóbb társadalom felé.”

Budai Zsanett és Tonté Barbara: Romani Gastro Forrás: Libri

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.