vegetáriánus étrend változatosság egészség vegetáriánus gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A világ legnagyobb élelmiszerekkel foglalkozó szervezete, az Academy of Nutrition and Dietetics állást foglalt a vegetarianizmusról. Kiadványuk szerint a vegetáriánus étrend minden korosztály számára ajánlott, emellett a környezetünknek is jót tesz.

Az akadémia szerint a vegetáriánusoknál kisebb az elhízás veszélye, és ritkábban fordul elő számtalan olyan krónikus megbetegedés, mint például a kettes típusú cukorbetegség, a szívbetegség, illetve egyes rákos megbetegedések. A szakemberek emellett azért is pozitívnak tartják a vegetáriánus étrendet, mert a környezetünkhöz is kíméletesebb ez az életforma, hiszen sokkal kevesebb földre, vízre, üzemanyagra, fertőtlenítőre van szükség ahhoz, hogy például fél kiló babot termesszünk, mint ahhoz, hogy fél kilónyi marhát „állítsunk elő”.

A környezetünkkel is kíméletesebb ez az életforma Forrás: Thinkstock

Egyértelműen állást foglaltak abban is, hogy bármilyen életkorban biztonságos a vegetáriánus táplálkozás, így

a gyerekeket sem kell félteni tőle, hiszen ezáltal sokkal több zöldség és gyümölcs jut a szervezetükbe.

Terhesség és szoptatás alatt is bátran ajánlott mindenkinek, de sportolók és idősebbek is áttérhetnek erre az étrendre. A szakemberek ugyanakkor megjegyezték, hogy

az, hogy mennyire egészséges, minden étrend esetében attól függ, hogy azon belül miket eszik az ember,

hiszen ha egy vegetáriánus folyton tésztát fogyaszt, abból nem jut elég tápanyaghoz, ahogy egy húsevő sem lesz egészséges, ha mindig csak húst eszik. Tehát – ahogy minden étkezési formánál – a vegetarianizmusnál is nagyon fontos a változatosság: a teljes kiőrlésű gabonák, a bab, a gyümölcsök, a zöldségek, a magvak fogyasztása. A vegetáriánusoknak emellett arra is figyelniük kell, hogy elegendő B12-vitamint fogyasszanak, mivel az csak állati eredetű termékekben található meg, de ezen kívül minden más fontos tápanyaghoz hozzájuthatnak az étrendjükből. Arra azonban vigyázni kell, hogy nem mindegy, melyik összetevőt, miből nyerjük ki, mert például a kalcium sokkal jobban felszívódik a leveles kelből, fehérrépából vagy kínai kelből, mint a spenótból vagy a mángoldból.

A gyerekeket sem kell félteni tőle, hiszen ezáltal sokkal több zöldség és gyümölcs jut a szervezetükbe Forrás: Thinkstock

A dietetikus véleménye

Abonyi Orsi okleveles táplálkozási szakembert kérdeztük arról, mi a véleménye a gyerekek vegetáriánus étkezéséről.

„Tény, hogy a vegetáriánus táplálkozást folytatók körében bizonyos táplálkozással összefüggő betegségek ritkábban fordulnak elő, és bizony 2016-ban arra is figyelnünk kell, hogy mekkora az ökológiai lábnyomunk, de véleményem szerint egy fejlődő szervezet esetén nem kockáztathatjuk meg, hogy hiánybetegségek alakuljanak ki.

Persze ne felejtsük el, hogy a vegetáriánus táplálkozásnak is számos típusa létezik, az ovo-lakto vegetáriánusok például fogyasztanak tojást, sajtot és tejet, a peszkovegetáriánusok halat, a szemivegetáriánusok pedig még baromfit is – csupán a vegánok zárják ki teljes mértékben az állati eredetű ételeket az étrendjükből –, mégis kialakulhat náluk is a B12-vitamin- és a vashiány a fogyasztás gyakoriságának függvényében.

Figyelniük kell, hogy elegendő B12-vitamint fogyasszanak Forrás: Thinkstock

Éppen ezért szakemberként azt javaslom, hogy a felnőtt emberek is legyenek igen körültekintőek az étrend összeállításakor, ha abból szeretnék száműzni a húst, kérjék akár dietetikus szakember segítségét, de gyermekek esetében inkább halasszuk ezt a kérdést akkorra, amikor már ő maga tud ebben dönteni.”

„A hús elhagyása nem megszorítás, hanem egy új világ felfedezése”

Kedvenc vega szakácsainkat kérdeztük arról, hogy miért éri meg akár csak egy hónapra is kipróbálni a vega étkezést, ráadásul még egy kedvenc receptjüket is megosztották velünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.