10 szuperétel, amit a pénztárcád sem fog megbánni

Forrás: Thinkstock -
szuperétel olcsó életmódváltáséve2017 piac
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Manapság egyre több új vagy újra felfedezett szuperétel tűnik fel a piacon. Sokan azt gondolják, hogy nem is lehetnek igazán egészségesek chiamag, útifűmaghéj vagy éppen avokádó fogyasztása nélkül. Természetesen jó variálni a különböző alapanyagokat, de azt sem árt tudni, hogy a talán már túlságosan egyszerűnek, hagyományosnak gondolt, itthon termő zöldségek és gyümölcsök is hasonlóan kiemelkedőek vitaminok, ásványi anyagok vagy éppen egészséges zsírsavak, rostok és fehérjék szempontjából. Mutatjuk is a kedvenceiket!

Alma

Az almában található flavonoidok antioxidáns hatását már régóta ismerjük, és azt is tudjuk, hogy a betegség megelőzésében nagyon fontos szerepük van, mert segítenek a sejtkárosodás megelőzésében. A rengeteg C-vitamin mellett B-vitamint és ásványi anyagokat tartalmaz, például magnéziumot, vasat, káliumot, különféle foszfátokat. Vértisztító, fertőtlenítő, vízhajtó hatásáról is ismert. Gyomorpanaszoknak is kiváló segítője, magas rosttartalma és alacsony kalóriatartalma miatt a diétázók számára is alapvető élelmiszer.

Az alma antioxidáns hatással bír Forrás: Thinkstock

Káposzta

A káposztában megvan a legtöbb olyan vitamin, amire a szervezetnek szüksége van: jelentős C-vitamin-forrás, emellett A- és B-vitamint, káliumot, kalciumot, vasat, béta-karotint tartalmaz. Az ásványi anyagok közül mangán, réz, cink, foszfor és magnézium is található benne. Igazi immuntuning. A káposzta nagyon jó hatással van az emésztőrendszerre, mivel megnöveli a bélben található jótékony baktériumok számát, felgyorsítja az anyagcserét, vízhajtó hatású, és a vércukor- és koleszterinszintet is csökkenti.

Dió

A manapság divatos mandula helyett inkább a diót ajánljuk. A mandulából az emúlt években elképesztően megugrott a termelés, és már nemcsak a magként, tejként is értékesítik. De azt például tudtad, hogy 1 deci mandulatej előállításához 100 liter vízre van szükség? Az ökológiai lábnyomunk szempontjából ez nem a legszerencsésebb. A dió omega-3 zsírsavban és antioxidánsban is igen gazdag. A betegségek kialakulásának megelőzéséhez, gyulladásos megbetegedések ellen, de az egészséges érrendszerhez is fontos tápanyag. Vérnyomás- és koleszterincsökkentő hatása is van, a dióban található alfa-linolénsav ráadásul csonterősítő, és segíti a csontképződést, csakúgy mint a benne lévő kalcium.

A dió kitűnő kalciumforrás Forrás: Thinkstock

Lenmag

A lenmagban található esszenciális zsírsavak egészségesen tartják sejtjeinket, és megakadályozzák a káros zsírok lerakódását az erek falán. Valójában a lenmag a legjobb növényi forrása az omega-3 és omega-6 zsírsavaknak. Emellett renget B-vitamint is tartalmaz. A koleszterint egészséges szinten tartja, magas rosttartalma segíti az emésztést.

Paradicsom

A paradicsom bővelkedik vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. A likopin nevű anyag segíti a rák elleni küzdelmet, ráadásul fiatalít is, a C-vitamin pedig az immunrendszer működésén javít. A paradicsom lúgosító hatású, emellett serkenti az emésztést, a vesék és a máj működését. Gyakran használják tisztítókúráknál. Mivel sok vizet tartalmaz, segíti a vér megtisztulását, vízhajtó hatású, alacsony a kalóriatartalma, könnyen emészthető, viszont egy sor fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A benne található C-vitamin támogatja a zsírsejtek lebontását, rostjai pedig az emésztőrendszert szabadítják meg a káros salakanyagoktól.

Árpa

Elődeink sok árpát fogyasztottak, aztán valahogy kiment a divatból. Pedig rengeteg jótékony hatása van. Kevesen tudják, hogy az árpa a búza, kukorica és rizs után a negyedik legnagyobb mennyiségben termelt gabona, aminek legnagyobb részéből takarmány és a sörgyártás alapanyaga lesz. Pedig konyhai felhasználásra is érdemes venni, hiszen az árpa rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban is gazdag. Különösen magas a B- és E-vitamin-, kálium- és magnéziumtartalma. Így jó hatással van a szellemi és fizikai teljesítőképességre, erősíti az idegrendszert, és bőrmegújító hatása is van. Vízhajtó hatása révén csökkenti a koleszterinszintet.

Az árpa rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban is gazdag Forrás: Thinkstock

Brokkoli

Közismert az immunerősítő hatása, és rendkívül magas az antioxidáns-tartalma. 100 grammja mintegy 89 mg C-vitamint tartalmaz, ami elképesztően magas szám, de A-, B-, E- és K-vitamin is van benne. Az ásványi anyagok közül a magnézium-, a kálcium-, a cink- és a vastartalma kiemelkedő. Alacsony a kalóriatartalma, és rengeteg rostot tartalmaz.

Fokhagyma

Már az ókori görögök, rómaiak is ismerték a jótékony hatásait, így elmondhatjuk, hogy a fokhagyma használata szinte egyidős az emberiséggel. A benne található anyagok miatt kiváló antibiotikus hatású, antioxidáns-tartalmánál fogva pedig még a rákmegelőzésben is szerepet játszik. Kiválóan erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, tisztítja a szervezetet.

Medvehagyma

A medvehagyma valódi egészségbomba. Tisztítja a gyomrot, a veséket és a vért, illetve gátolja a rögképződést. A vérnyomást és a koleszterinszintet is csökkenti, a nagyvárosi embereknek ólommentesítő hatása miatt is ajánlott. Íze és illata a fokhagymáéra emlékeztet, ám hatása az utóbbinál jóval nagyobb: vírus- és baktériumölő hatóanyagai tizenkétszer erősebbek a fokhagymáénál! Köhögésre, gyomorproblémákra gyakran ajánlják.

A medvehagyma tisztítja a gyomrot, a veséket és a vért Forrás: Thinkstock

Méz

Immunerősítő és méregtelenítő hatása miatt a cukor helyett sokkal inkább a méz fogyasztását javasoljuk. Ha nem célod a fogyás, akkor az édesítőszereket is lecserélheted egyszer-egyszer mézre. Nagy az energiatartalma, de könnyen emészthető. Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többek között magnéziumot, kalciumot, rezet, vasat, nátriumot, B-vitamint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.