Így csíráztass otthon, és legyél mindig egészséges

Forrás: Thinkstock -
házilag életmódváltáséve2017 csíráztatás egészség egészséges életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A csírák igazi ősi életenergiát hordoznak, a növények esszenciáját tartalmazzák. Vitaminbombák, de ásványi anyagokban, antioxidánsokban, enzimekben is bővelkednek, ráadásul a legegyszerűbb szendvicset és salátát is feldobják, de zöldséglevekbe is lehet turmixolni.

Habár a legtöbb boltban lehet már kapni csírát, sokan túlságosan drágának vélik, így csak ritkán fogyasztják. Pedig sokkal kevesebb pénzből is meg lehet oldani, ha házilag készítjük. Aki lehetőleg minél kevesebbet akar vele foglalkozni, de szeretné élvezni az áldásos hatásait, annak ajánljuk a csíráztató gépet, de egyébként e nélkül is meg lehet oldani az otthoni csíráztatást.

Amit mindenképpen be kell szerezned, azok a magok. A lucerna és a búza a leghálásabb, de brokkolival, babbal, retekkel is próbálkozhatsz. Először is mosd meg a magokat, majd érdemes elolvasni a magok csomagolására írt utasításokat, mert a különböző magok különböző áztatási időt igényelnek, ami pár órától egy napig is terjedhet.

A csírák igazi ősi életenergiát hordoznak, a növények esszenciáját tartalmazzák Forrás: Thinkstock

A csírát olyan helyre kell rakni, hogy ne száradjanak ki, de vízben se álljanak. Ezt például úgy érheted el, hogy ha egy szűrőben egy rétegben elhelyezed a már beáztatott magokat. ezt helyezd be egy edénybe, amiben víz van, de a csírák ne érjenek bele a vízbe, csak párologjon alatta. Jó kitapasztalni, hogy egyszerre mennyi magot rakhatunk a szűrőbe, ha túl sok van, könnyen bepenészedhet. Egyébként pont a penész miatt, ami éppen ezt a párás klímát szereti, a csírázó magokat reggel és este át kell öblíteni. Egy adag nagyjából 3-4 nap alatt csírázik ki.

Valójában a csíráztatótálak is ezen az elven működnek. Van egy tál, ami folyamatosan párologtatja és nedvesen tartja a csírákat. A különbség inkább az, hogy vannak azok a több emeletes csíráztatók, amelyekben egyszerre nagyobb adagot, és akár többféle csírát is tudunk készíteni.

A költséghatékonyságot jól mutatja, hogy a pár száz forintos csomagokban 10-12 csíráztatásra elegendő mag van, ha egy normál méretű szűrőben csíráztatunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.