életmódváltáséve2017 egészség egészséges életmód zöldség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A zöldségek az egészséges életmód alapkövei. Olyan élelmiszerek, amelyek rengeteg rostot, vizet, ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmaznak. Minden egyes étkezésünk alkalmával kellene zöldséget enni az egészségünk érdekében, sokaknak azonban ez nehezére esik. Pedig csak egy kis odafigyelést igényel, hogy teljesítsük ezt az alapvető feltételt. 

A kutatás eredményei

A közelmúltban elvégzett felmérések szerint az amerikaiak többsége nem fogyaszt elegendő mennyiséget zöldségekből, és legtöbbjük ezt rossz ízükkel indokolja. Éppen ezért végeztek vizsgálatot arról, hogy mivel vehetőek rá a felnőttek arra, hogy mégiscsak több zöldséget fogyasszanak egészségük érdekében. Ez ráadásul azért is lenne fontos, hogy megelőzzék a túlsúly kialakulását.

Egy, a közelmúltban végzett felmérés szerint a zöldségeknek tulajdonított rossz íz miatt nem fogyasztunk belőlük eleget Forrás: Thinkstock

A vizsgálat eredménye világos volt. Kiderült belőle, hogy sokan egyszerűen nem érzik magukat képesnek arra, hogy finomakat főzzenek a különféle zöldségekből. Az első és legfontosabb lenne tehát megtanítani az embereknek a különböző főzési és párolási technikákat. Másodszor pedig arra is fény derült, hogy a megfelelő fűszerezéssel máris sokkal kívánatosabbá válnak a zöldséges fogások azok számára is, akik korábban elutasították a hasonló ételeket.

Így kezdd el

1. Ismerd meg az alapanyagokat

Sokan úgy jelentik ki, hogy nem szeretik a zöldségeket, hogy valójában meg sem kóstoltak néhány fajtánál többet. Pedig annyi lehetőség van, kizárt, hogy egyik íze se jöjjön be. Menj el egy nagy piacra, és nézz ott körbe. Vegyél többféle zöldségből egy keveset, és találd meg a kedvenceidet!

Az 5 legjobb zsírégető zöldség

A bőséges zöldségfogyasztás az egészséges étkezés és a diéta szerves része. Néhánnyal ráadásul különösen jól jársz, hiszen nemcsak hogy tele vannak vitaminnal, de egyáltalán nem hizlalnak, sőt az anyagcserét is gyorsítják. Olvasd el a Life.hu cikkét!

2. Ismerd meg a fűszereket

Nemcsak a zöldségeket, a különböző fűszereket is térképezd fel. De ne a szárított, zacskózott fajtát keresd, hanem a friss, zöld fűszernövényeket. Ezeknek annyira intenzív ízük van, és ezekből is annyi félét találhatsz, elképesztően feldobják majd az ételeket. Kísérletezz a bazsalikommal, oregánóval, korianderrel, kaporral, metélőhagymával, rozmaringgal, kakukkfűvel, mentával.

Használj friss, zöld fűszernövényeket a főzéshez! Forrás: Thinkstock

Tipp

Nem kell rögtön megvenned egy egész cserép fűszernövényt. A Lehel piacon például találsz olyan fűszerárust, akitől kisebb ágakat is tudsz venni, így mindenből tudsz vinni egy keveset.

3. Tanuld meg elkészíteni

A különböző elkészítési eljárásoknak is nézz utána. Lehet grillezni, főzni, sütni, párolni. Ha a sokféle technikával a sokféle zöldséget és fűszert összeadod, rájössz, soha nem lehet ráunni az egészséges falatokra.

Hozd ki a legtöbbet kedvenc zöldségeidből!

Tudtad, hogy a répában sokkal több vitamin megmarad, ha párolva fogyasztod? A nyers étkezés nagyon egészséges dolog, de bizonyos zöldségeket érdemes inkább főzve, párolva beiktatni az étrendedbe. Hogy miért? Most eláruljuk!

4. Nyersen a legjobb

Sok zöldség nyersen tartalmazza a legtöbb tápanyagot, így ezt sem érdemes kihagyni. Persze a nyers zöldségeket is nagyon egyszerűen fel lehet dobni, például különböző mártogatósokkal.

A világ 5 legdrágább ételehttp://www.life.hu/ez-zsir/20170502-a-vilag-5-legdragabb-etele-kepeken.htmlHa te is azok közé tartozol, akik hetente egyszer, valamelyik hétvégi napon engedik meg maguknak, hogy beüljenek egy étterembe enni, akkor ezek az árak most durván sokkolni fognak. Íme, a világ öt legdrágább étele! Ez Zsír!OrigoKilábalt a depresszióból, már a saját életmódváltó programját oktatja a magyar fitneszedzőhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170502-interju-simon-alexandra-fitnessjunkie-edzovel.htmlDepresszióval és pánikbetegséggel küzdött, ráadásul 45 kilósan nem volt megelégedve a testével Simon Alexandra. Amikor édesanyja javaslatára elment egy zumbaórára, hatalmasat fordult az élete. Ma már a legtöbben Fitness Junkie-ként ismerik őt, aki életmódváltó programjával rengeteg nőnek segített pozitív irányba változni, egészségessé válni. Alexandra célja, hogy jobbá tegye az emberek életét. Ez Zsír!OrigoKim Kardashian kontra Emily Ratajkowski - Melyik testalkat jön be jobban? http://www.life.hu/ez-zsir/20170502-kim-kardashian-vagy-emily-ratajkowski-teste-jon-be-jobban.htmlMég nem látott olyat a világ, hogy két ennyire élesen különböző szépségideál határozta volna meg az éppen uralkodó testképet. A Kardashian család az elmúlt években visszahozta a korábban etalonnak számító gömbölyded vonalakat, de emellett a korábbi évtizedben jellemző, igencsak vékony testalkat is domináns maradt. Neked melyik jön be jobban? Ez Zsír!--Hamarosan feltalálják az elhízás elleni gyógyszert? http://www.life.hu/ez-zsir/20170407-felfedeztek-a-gent-ami-megakadalyozza-a-tulevest.htmlAusztrál tudósok izgalmas kutatást indítottak. Azt a gént keresték, ami megakadályozza, hogy túlegyük magunkat. Egyelőre fonálférgeken vizsgálták, hogyan működik ez a gén, a végső cél viszont egy olyan gyógyszer létrehozása, ami megakadályozza az elhízást. Ez Zsír!ThinkstockNők szteroid előtt és szteroid után - Durva fotók!http://www.life.hu/ez-zsir/20170425-nok-szteroid-elott-es-szteroid-utan-durva-fotok.htmlA hosszú időn keresztül nagy dózisban szedett szteroid elképesztő módon alakított át embereket. A következőkben négy olyan nőt, olyan sportolót mutatunk be, akiknek tönkretette az életét a szer. Ez Zsír!--Hamarosan feltalálják az elhízás elleni gyógyszert? http://www.life.hu/ez-zsir/20170407-felfedeztek-a-gent-ami-megakadalyozza-a-tulevest.htmlAusztrál tudósok izgalmas kutatást indítottak. Azt a gént keresték, ami megakadályozza, hogy túlegyük magunkat. Egyelőre fonálférgeken vizsgálták, hogyan működik ez a gén, a végső cél viszont egy olyan gyógyszer létrehozása, ami megakadályozza az elhízást. Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.