úszó-világbajnokság Kenderesi Tamás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 200 méter pillangón olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás hamarosan ismét medencébe ugrik, hogy a tavalyi riói ötkarikás játékok és az Európa-bajnokság sikerét megismételje, sőt túlszárnyalja. A még mindig szemtelenül fiatal Tamást a versenyeket megelőző szokásairól, babonáiról kérdeztük.

Van kabalád, amit magaddal viszel a versenyekre?

Igen, van egy puszis plüss Smileym, amit tavaly kaptam a barátnőmtől, Dalmától. Azóta minden megmérettetésre magammal viszem, ott vár a szálláson.

„Van egy puszis plüss Smileym, amit tavaly kaptam a barátnőmtől, Dalmától” Forrás: Instagram/Kenderesi Tamás

Vannak különleges szokásaid, már ami az úszást illeti?

Régebben minden verseny előtt körbejártam a medencét, de ezt már elhagytam. Azt azonban még tartom, hogy nem úszom a versenymedencében a verseny kezdete előtt. A Világbajnokság megnyitója után persze fogok benne úszni, hiszen meg kell ismernem a medencét, de addig nem.

Egy másik szokásom, mondhatni babonám, hogy mindig alaposan megkötöm a fürdőnadrágomat. Még 8-9 éves lehettem, épp akkor kerültem át a mostani edzőmhöz, Tari Imréhez. Bizonyítani szerettem volna, nagy hévvel beugrottam a medencébe, és akkor lecsúszott a nadrágom, mert nem kötöttem meg elég jól. Én próbáltam a vízben visszarángatni magamra, míg a többiek már bőven úsztak. Ez nagyon kínos volt, ezért erre, azóta nagyon figyelek.

A versenyfelkészülésed során van valami rituáléd?

Igen van. Sokszor lejátszom magamban a verseny előtt azt a bizonyos 200 métert. Mint egy leckét, átveszem az úszás technikáját, taktikáját; a beugrástól, a fordulásokon át, az utolsó karcsapásig. Közben mindig zenét hallgatok, leggyakrabban rockzenét.

Kenderesi Tamás: „Sokszor lejátszom magamban a verseny előtt azt a bizonyos 200 métert” Forrás: Instagram/Kenderesi Tamás

Dalmával meg szoktátok beszélni a versenytaktikátokat? Tudtok egymásnak ilyenformán segíteni, vagy csak szurkoltok a másikért?

Minden úszásnemnek megvannak a maga technikái, trükkjei, így nem nagyon tudunk ezzel egymásnak segíteni. Dalma ezeket az edzőjével beszéli át, én pedig magammal. Ha tehetjük, a medence széléről szurkolunk egymásnak, de előfordul, hogy nem tudunk ott lenni. Ilyenkor tévén nézzük a versenyt, és úgy szorítunk a másikért.

Mivel ünnepled meg a győzelmeidet, dobogós helyezéseidet? Szoktál előre inni a medve bőrére?

Tisztelem a versenytársaimat, sosem bízom el magam. Különösebben nem szoktam ünnepelni egy-egy jó eredmény után, nem vagyok az az önmagát, a közönséggel ünnepeltetős típus sem. De egy világbajnoki címet, azért biztosan kitörő örömmel fogadnék – pláne, hogy itthon sikerülne kiharcolnom. Az idei VB egyébként is különleges lesz, hihetetlen élmény ad majd, hogy a hazai közönség előtt úszhatunk!

„Tisztelem a versenytársaimat, sosem bízom el magam” Forrás: AFP

Már kevesebb, mint egy hónap és kezdődik a Világbajnokság. Ilyenkor gondolom, nagyon megterhelő a felkészülés. Várod már a végét? Terveztek valamilyen pihenést Dalmával, ha lementek a versenyek?

Nagyon szeretek versenyezni, de minden felkészülés és maga a verseny is igen megterhelő mind fizikailag, mind szellemileg. Szóval jöhetne már a VB! Utána biztos, hogy elmegyünk pihenni, lazítani Dalmával, bár még nincs konkrét úti célunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.