Így kerüld el a karácsonyi túlevést

Forrás: Giphy -
karácsony zabálás elhízás étkezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Neked is ki kell gombolnod titokban a nadrágodat az ünnepi asztalnál? Ez azt jelenti, hogy túl sokat eszel! A karácsonyi étkezések alkalmával akár a dupláját is megesszük annak, mint amennyivel egyébként jóllaknánk. Ezt pedig a közérzetünk bánja, ráadásul plusz kilókkal indíthatjuk az új évet. 

1. Egyél lassan

Az emberek nagy része a gyors evés miatt hízik. A túlságosan gyors étkezés ugyanis mindig túlevéshez vezet, hiszen egyáltalán nem adunk magunknak időt, hogy eljusson az agyunkig az információ: tele vagyunk. Csak az utolsó falat lenyelése után jövünk rá, hogy túlettük magunkat. Úgyhogy semmiképpen ne kapkodj, élvezd az étkezést.

Egyél lassan: a túlságosan gyors étkezés túlevéshez vezet Forrás: Giphy

2. Rágd meg jól

Ha rendesen megrágod az ételt, akkor nem esel abba a hibába, hogy túlságosan gyorsan teletömöd magad, ráadásul a rendesen megrágott ételt sokkal könnyebben emésztjük meg, nem terheljük meg túlságosan a gyomrunkat.

3. Igyál vizet

Minden étkezést érdemes két deci vízzel kezdeni, a folyadék ugyanis eltelít egy kicsit, így nem tudunk utána annyit enni, amennyit egyébként elfogyasztanánk. A víz ráadásul beindítja az emésztőenzimek termelődését, úgyhogy emiatt is megéri az étkezéseket egy pohár vízzel kezdeni.

Minden étkezést érdemes két deci vízzel kezdeni Forrás: Shutterstock

4. Ne éheztesd ki magad

Szintén fontos alapszabály, hogy ne teljesen kiéhezve üljünk le az ünnepi asztalhoz, ilyenkor ugyanis hajlamosak vagyunk a lehető legrövidebb idő alatt a lehető legtöbb ételt magunkhoz venni. Ezt mindenképpen kerüljük! Ha már éhesek vagyunk, de még nincs kész a vacsora, akkor kapjunk be néhány falatot, vagy igyunk meg pár pohár vizet.

5. Nem mindegy, mit eszel

Természetesen az sem mindegy, hogy mivel laksz jól. Legyen meg mindig a megfelelő arány a különböző tápanyagok között. Legyen egyensúly a szénhidrátbevitelben, a húsfogyasztásban és a könnyű zöldséges és gyümölcsös ételekben. Ne csak a nehéz ételekkel lakj jól, mindig egyél hozzá valami könnyű, jobban emészthető salátát is.

Ne csak a nehéz ételekkel lakj jól, egyél sok salátát is Forrás: Shutterstock

Életmódváltást ajándékba! Segíts jó útra lépni

Barátod, barátnőd, testvéred vagy a szerelmed régóta kacsintgat az életmódváltással, mégsem mer belevágni? Fél a kudarctól, nem elég motivált, vagy csak a lustaság tartja vissza? Segíts neki elindulni a jó úton: ez életre szóló karácsonyi ajándék lehet! Olvasd el a Life.hu cikkét!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.