Ébresztőórát élesíteni! - Az egészségedért korán kell kelned, mutatjuk az okokat

Forrás: Thinkstock -
korán kelés reggel ébredés egészség ébresztőóra edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ébresztőóra a legtöbbünk számára igazi ősellenség. Édes álmunkból szeretünk csak a legutolsó utáni pillanatban feleszmélni, ám ezzel konzerváljuk a dekoncentráltságot, az idegeskedést. A korán kelés nem csupán a smink, a frizura, a gyerekek útnak indítása miatt fontos. Az egészségedre is komoly hatással lehet.

1. Így esélyt kapsz arra, hogy valami igazán táplálót egyél reggelire

A legtöbb ember ébredés után csak felkortyolja a kávéját, és a nap első étkezése esetükben rácsúszik a tízóraira. Miért? Mert ébredés után sietni kell, nem ér rá nyugodtan leülni, és elfogyasztani a nap legfontosabb étkezését. Igen, ez a reggeli: fontos tápanyagokkal segíti a szervezet „észheztérését". Sőt, egy tökéletes reggeli megemeli a dopaminszintedet, csökkenti a stresszhormonokat, és feltölt energiával.

Kellj fél órával előbb, és engedd meg magadnak azt a luxust, hogy nyugodtan leülj, és megreggelizz. Már aznap érezni fogod a hatását.

A tápláló a reggeli fontos tápanyagokkal segíti a szervezet „észheztérését" Forrás: Shutterstock

2. Lesz időd egy korai rapidedzésre

A test reggel több tesztoszteron előállítására képes, így az izomzat növelésére kiváló alkalmat kínál ez a napszak. Ám ilyenkor a test maghőmérséklete még nem olyan magas, így az ízületek és inak védelme érdekében a súlyzós edzések helyett ilyenkor érdemesebb kardió vagy mérsékelt intenzitású gyakorlatokat végezni. Ha a reggeledből valóban csak kis időt tudsz lecsípni, próbáld ki az egyperces anyagcsere-pörgető gyakorlatsort.

Forrás: Thinkstock

3. A korai kelés a nyugodt és pihentető alvás záloga

Már egy hét alatt visszatérhet szervezeted a természetes, evolúciós alvási ciklushoz. Amikor világosodik, szinte magadtól fogsz ébredni – de minimum nem fogod megerőszakolni a szundi gombot – és így nem fog gondot okozni, hogy időben le tudj feküdni. Nem kell persze attól tartanod, hogy este nyolckor fáradtan bedőlsz az ágyba, de 10-11 felé már teljes nyugalommal tudsz bebújni a puha párnák közé. Így pedig lesz elég időd arra, hogy a szervezeted kipihenje magát.

Forrás: Youtube

+1. Jobban tudsz napközben koncentrálni

A fentiek betartásával több és pihentetőbb alvásban lesz részed, elmarad a reggeli kapkodás, több energiával indul majd a napod, úgy lépsz ki az ajtódon, hogy már tettél az egészségedért, ez pedig elégedettséggel fog eltölteni. Azzal, hogy nem kómázva indulsz útnak, hanem testileg, lelkileg feltöltődve, eléred, hogy már a reggeli időszakban – és ennek köszönhetően egész nap - koncentrált lehess.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.