Rossz hatással van a szervezetre a túl sok mozgás

Forrás: Thinkstock -
túlzás szervezet mozgás edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy új kutatás kiderítette, hogy a túlzásba vitt mozgás nincs jó hatással az egészségre, sok esetben még szinte rosszabb, mintha egyáltalán nem edzenénk.

Mindenhol azt harsogják az emberek, hogy a mozgás jó a testnek és a léleknek. Az, aki eleget tornázik egészségesebb lesz: nem hízik el, a szív- és érrendszeri betegségeket is kikerüli, és nem lesz depressziós. Ez mindig igaz, ám a mozgást is túlzásba lehet vinni, ami már egyáltalán nem egészséges sőt, szinte rosszabb, mintha nem is edzenénk.

A túl sok futás nagyon egészségtelen Forrás: Thinkstock

Egy átlagos felnőtt embernek hetente öt óra mérsékelt testmozgás, vagy hetente 2 és fél óra intenzív edzés ajánlott. Ennél több már káros lehet. Azok a futók például, akik heti háromnál többször edzenek gyors tempóban, ugyanolyan korán halnak, mint akik egyáltalán nem mozognak.

Az extrémhosszú maratonok pedig képesek átalakítani az emberek szívének felépítését,

amely szintén nem veszélytelen: szívritmuszavarhoz vezethet!

A nők körében a szívroham és a stroke kockázata csökken abban az esetben, ha heti egyszer mozognak,

akik azonban nap mint nap intenzív gyakorlatokat végeznek, növelik az szívroham és az agyvérzés kockázatát.

Emellett kialakulhatnak étkezési rendellenességek, csontritkulás, és elmaradhat a menstruáció is. Ezek a tünetek általában a túl sok edzés, és alacsony kalóriabevitel miatt következhetnek be. És míg a mérsékelt testmozgás erősíti az immunrendszert, a túlzásba vitt edzés gyengíti.

Az intenzív mozgás utáni 72 órában sokkal nagyobb az esély a légúti megbetegedésekre.


A túlzott testmozgás tehát nem egészséges, de sokan nem tudnak leállni, hiszen ugyanolyan függőséget okozhat, mint egyéb elfoglaltságok. Egyre többen vannak olyan mozgásfüggők, akik egy-egy edzés kihagyása után elvonási tünetekkel rendelkezni - írja az Insider.

Ne élj a fogyókúrák önsanyargató ritmusa szerint – Nők, akik plusz kilókkal boldogabbakhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180424-nem-mindig-a-fogyokura-a-helyes-ut-nok-akik-plusz-kilokkal-boldogabbak.htmlA fogyókúramanapság már a nők többségénél időszakonként újra és újra előjövő probléma. Leadnak pár kilót, majd visszaszalad picivel több, új, drasztikusabb diétához nyúlnak, majd minden kezdődik elölről. Vannak azonban olyanok, akik arra vágytak, hogy a mérleg többet mutasson alattuk. Van, aki többlet izommal, van, aki némi plusz zsírral érzi magát boldognak. Ez Zsír!OrigoGyorsétteremben eszik és nem sportol, mégsem hízik ez a nőhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180424-gyorsetteremben-eszik-es-nem-sportol-megsem-hizik-ez-a-no.htmlEgy dekát sem hízik Ann-Marie Martin, aki hetente legalább négyszer gyorsétteremben eszik és egyáltalán nem sportol. Most szakértők próbálták kitalálni, mi a titka. Ez Zsír!Thinkstock7 személyi edző, akik elhízottak voltak: elképesztő átalakulások!http://www.life.hu/ez-zsir/20180420-szemelyi-edzok-akik-elhizottak-voltak-elkepeszto-atalakulasok.htmlSenki sem született kockahassal és izmos karokkal: hosszú út vezet idáig. Ráadásul azoknak is keményen meg kell dolgozni a tökéletes alakért, akikről általában úgy gondoljuk, hogy nekik biztosan könnyen ment. Íme, 7 személyi edző, akik nagyon messziről indultak! Ez Zsír!OrigoSzabó Győző 15 kilót fogyott: fotóhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180423-szabo-gyozo-15-kilot-fogyott-foto.htmlRemek formában van Szabó Győző: életmódváltásának köszönhetően immár 15 kilótól szabadult meg. Ez Zsír!OrigoRecept hétvégére: krumplileves csicsókával és kolbásszalhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180323-recept-krumplileves-csicsokaval-es-kolbasszal.htmlBuday Péter alternatív receptjeivel még a legkalóriadúsabb magyar fogásokat is pillanatok alatt egészségesebbé lehet varázsolni. Az egészséges életmód ugyanis nem kell hogy íztelen legyen! Sőt, a gulyáslevest, a túrós csuszát vagy éppen a töltött káposztát sem kell száműzni az étkezésükből! A Keverd újra, Buday! a finom, változatos, laktató és pénztárca barát ételekről szól! Ez Zsír!Origo5+1 dolog, amit nem tudtunk a cukorrólhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180422-5-dolog-amit-nem-tudtunk-a-cukorrol.htmlBár nemzetközi összehasonlításban édesszájú hírében állnak a magyarok, ez csak részben igaz. Egy friss, országos kutatás szerint gyakran eszünk édességet, ám a felnőttek között kisebbségben vannak azok, akik a túrós csuszára, a palacsintára vagy éppen a káposztás tésztára cukrot hintenének, viszont a kávét, teát a többség édesítve issza. Ha üdítőről van szó, a cukormentes vagy csökkentett cukortartalmú változatokat is egyre többen választják.Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.