Egy bot, amivel csodálatos alakot formálhatsz: ismerd meg a Gymstick Muscle-t

fitnesz sport edzés alakformálás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szeretnél hatékonyan edzeni, de a konditermet legszívesebben messze elkerülnéd? Létezik egyetlen olyan sporteszköz, ami olyan, mint egy minikonditerem, mert minden izomcsoportot alaposan átmozgathatsz vele. Akár karcsúbb alakra, akár tónusosabb izomzatra vágysz, a saját erődnek megfelelően tudsz gyakorlatokat végezni vele. Hogy pontosan mire jó ez a csodabot, erről kérdezem Bíró Szilvia (24) Gymstick Muscle Instruktort, testépítő és fitnesz sportedzőt. Cserháti Szilvia írása.
  • Te hogyan akadtál rá erre az eszközre?

Egy szakmai nap keretein belül találkoztam először a Gymstickkel és az edzésmódszerrel. Azonnal beleszerettem, és tudtam, hogy ezzel akarok foglalkozni. Minden reggel örömmel ébredek, amikor órát tartok, még hétvégén is, mert azt csinálhatom, amit szeretek.

Bíró Szilvia azonnal beleszeretett ebbe az edzésmódszerbe Forrás: Gulyás Antal
  • Mitől olyan hatékony a Gymstick?

Ez az eszköz egy tornabot és két gumiszalag ötvözetéből jött létre. A bot két végéhez kapcsolódnak a gumiszalagok, melyek végén van egy-egy hurok. Ezeket könnyedén a lábfejünkre vagy a kézfejünkre tudjuk helyezni. Miközben a gyakorlatsorokat végezzük, a gumi megfeszül, ezáltal ellenállást fejt ki a lábunkra, karunkra, törzsünkre, éppen arra a testrészünkre, amelyiket edzeni szeretnénk. A vállunktól a bokánkig mindent megdolgoztathatunk vele, mert olyan, mintha gépekkel vagy súlyokkal dolgoznánk.

  • Hogyan tudjuk mi magunk szabályozni a gyakorlatok erősségét?

Nagyon egyszerűen. Minél több gumit tekerünk a botra, annál nehezebben végezhetjük a gyakorlatokat. Ezenfelül különböző színű botok is vannak. A zöldre maximum 10 kg ellenállást lehet tekerni, a kékre 15-kg-t stb., a legerősebb az aranyszínű, ami már testépítő férfiaknak ajánlott. A sérülések és húzódások elkerülése végett az óra elején alaposan bemelegítünk, a végén pedig lenyújtunk, és a kettő között is a zene adja a ritmust és segít átlendülni a holtpontokon.

A legerősebb az aranyszínű bot, ami már testépítő férfiaknak ajánlott Forrás: Gulyás Antal
  • Kinek ajánlod ezt a sportot?

Kortól, nemtől függetlenül mindenkinek. El lehet kezdeni idősebb korban is, jártak hozzám pl. 60-70 év körüli hölgyek. Gyógytornászok szokták rehabilitációs eszközként alkalmazni, műtétek és sérülések után is ajánlott, gerincproblémákkal küzdőknek is hasznos, és mivel nem terheljük az ízületeket, a térd- és hasonló problémákkal élők is bátran használhatják. Nagyon minimális pulzusszám növekedéssel dolgozunk, mert nem ugrálunk, hanem egyhelyben ülünk, állunk, fekszünk. Éppen ezért szeretik sokan.

  • Milyen rendszerességgel érdemes végezni az edzéseket?

Heti 2 edzést minimum szoktam ajánlani, ahhoz hogy bárki formában tartsa magát vele. Ha viszont valaki fogyni szeretne, ahhoz többet kell bevállalnia, de pihenőnapokat is be kell iktatnia. Volt olyan tanítványom, aki fél év alatt 35 kilót fogyott, de ahhoz kellett a heti 5-6 edzés és a megfelelő étkezés is, mert fogyni csak úgy lehet. Aki nem akar sokat fogyni, annak is szebb lesz az alakja, mert átformálódik, szálkásodik és tónusosabb lesz az izomzata. Van olyan, aki azért érkezik hozzám, mert állóképességet szeretne növelni, más az egyensúlyérzékét szeretné fejleszteni, és van olyan is, aki csak szimplán élvezi, hogy jó társaságban zenére tornázik.

Van olyan, aki azért érkezik Bíró Szilviához, mert az egyensúlyérzékét szeretné fejleszteni Forrás: HeloMelo fotóstúdió
  • Férfiak is látogatják az óraidat?

Jóval kevesebben, mint a hölgyek. Mivel csoportos edzésről van szó, sokan az aerobikkal kötik össze. Viszont akik beesnek, sokszor meglepődnek azon, hogy a nők milyen keményen edzenek. Páros gyakorlatokat is lehet végezni. Ezzel színesebbé tudjuk tenni a gyakorlatsorokat és a csapatot is összekovácsolja, mert amikor szembe kerül valaki az edzőtársával, egyből mindenkinek mosolyra derül az arca.

Inzulinnal kezelt cukorbetegként váltott életmódot Niki: ismerd meg a történetéthttp://www.life.hu/ez-zsir/20180607-interju-simon-szimonettaval-es-arpas-nikivel-fogyas-edzes-cukorbetegseggel.htmlÁrpás Niki egy évvel ezelőtt határozta el magát az életmódváltás mellett. Mivel 12 éves kora óta inzulinnal kezelt cukorbeteg, profi segítséget kért az étrend- és az edzésterv kialakításához: Simon Szimonetta aerobikprezenterrel kezdtek közös munkába. Niki azóta nemcsak, hogy sokat formásodott, de a laboreredményei is egyre jobbak, és kevesebb inzulint kell használnia. Velük interjúztunk! Ez Zsír!OrigoKefirt vegetáriánus barátnője szoktatta rá az egészséges táplálkozásrahttp://www.life.hu/ez-zsir/20180604-kefirt-vegetarianus-baratnoje-szoktatta-ra-az-egeszseges-taplalkozasra.htmlAz Ez Zsír! magazin múlt heti adásában a zenész Kefir volt Sarka Kata vendége a Life TV-n. Kefir elárulta, hogyan változott az életmódja az elmúlt pár évben, és az is kiderült, hogy ebben barátnője, Mihályi Mariann volt a segítségére. Ez Zsír!Origo40 kilót fogyott, most diétázóknak ad tippekethttp://www.life.hu/ez-zsir/20180517-40-kilot-fogyott-most-dietazoknak-ad-tippeket-philippa.htmlA 38 éves Philippa 2 évvel ezelőtt váltott életmódot. A rengeteg munka mellett soha nem foglalkozott az egészségével, majd jött egy pont, amikor be kellett vallania magának: nagyon rossz úton jár. Sportolni kezdett és megreformálta az étkezését, aminek következtében 40 kilót fogyott. Olvasd el Philippa életmódváltó tippjeit. Ez Zsír!OrigoA lektinmentes diéta az új őrület, pedig sok egészséges ételt is tilthttp://www.life.hu/ez-zsir/20180516-a-lektindieta-az-uj-orulet-pedig-sok-egeszseges-etelt-is-tilt.htmlMivel a mértékletességet és változatosságot hirdető életmódváltás sokak számára túlságosan unalmas, mindig akad egy újabb hangzatos diéta, ami átsöpör a világon. A legújabb trend a lektinmentes étrend, amin már most sokat vitatkoznak a dietetikusok. Ez Zsír!OrigoSúlyos szívbetegséggel született, ma fitneszmodellként versenyez Samantha Gallierhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180528-samantha-gallier-sulyos-szivbetegseggel-szuletett-ma-fitneszmodellkent-versenyez.htmlSamantha Gallier gyermekkora egyáltalán nem volt felhőtlen. Több időt töltött kórházban, mint játszótéren. Komoly betegséggel született, ami miatt több műtéten is át kellett esnie. Kétszer a klinikai halál állapotába került, de ekkor is élni akarása győzött. A most 27 éves Samantha ma már teljesen egészséges, sőt fitneszmodellként versenyez. Ez Zsír!Origo45 kilót fogyott, pedig be sem lépett az edzőterembehttp://www.life.hu/ez-zsir/20180524-45-kilot-fogyott-pedig-be-sem-lepett-az-edzoterembe.htmlJessica Pittius akkor jött rá, hogy életmódot kell váltania, amikor megrettent saját tükörképétől. Először megreformálta az étkezését, majd fokozatosan a mozgást is bevezette az napi rutinjába. Végül 45 kilót sikerült leadnia. Olvasd el a történetét! Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.