egészséges táplálkozás lúg étrend egészség lúgosítás étel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Testünk pH egyensúlyának értéke nagymértékben meghatározza az egészségi állapotunkat. Sokan nem is tudják, hogy a rengeteg savas étel elfogyasztása miatt is lehetnek levertek, fáradtak, túlsúlyosak. Ilyenkor általában kemény fogyókúrával kínozzák magukat, pedig sokszor csak elég lenne, ha áttérnének a lúgosító ételek fogyasztására.

Kinek és hogyan kell lúgosítania?

Szinte mindenkinek, mert korunkra jellemzően a legtöbb embernek savasodik a szervezete. Ezért az állapotért elsődlegesen az elfogyasztott savas bázisú élelmiszerek a felelősek. Erre még rásegítenek szintetikus anyagok, amik különböző környezeti hatásokkal, például permetezett zöldség-, gyümölcs fogyasztásával, vagy a belélegzett háztartási fertőtlenítőszerekkel kerülnek a szervezetünkbe.

Ha levertek, fáradtak, túlsúlyosak vagyunk, érdemes áttérnünk lúgosító ételek fogyasztására Forrás: Shutterstock

Ki vegye ezt nagyon komolyan?

Aki krónikus fáradtságra, túlsúlyra, különböző allergiákra, gombás fertőzésekre, izomgyengeségre, hasmenésre, rendszeres fejfájásra, kimerültségre, depresszióra panaszkodik. Aki ezen tünetek közül folyamatos jelleggel többet is tapasztal magán, gyorsan változtasson az étkezési szokásain, mert nagy eséllyel küzd az elsavasodással. Ha szeretnél megbizonyosodni róla, hogy valóban túlsavasodott-e a szervezeted, a gyógyszertárban kapható lakmuszpapírral egy gyors vizelettesztet elvégezve, könnyen utána járhatsz. Ezen túl az egészséges emberek szervezete is hálás, ha megfelelő mennyiségű ásványi anyaghoz, vitaminhoz, nyomelemhez, és egyéb hasznos anyagokhoz jut. Ezt nevezzük lúgosításnak, ilyen egyszerű.

Csodatévő élelmiszereink

Minden élelmiszert kategorizálni lehet annak alapján, hogy a savas, a lúgos vagy a semleges ételek csoportjába tartozik. Íme, a leglúgosabb hatású alapanyagok, amikből finom fogások készülhetnek.

1. Spenót

Amellett, hogy az egyik leglúgosítóbb hatású étel, rengeteg kalciumot tartalmaz, ami a csontok számára elengedhetetlenül fontos. Nem csak csontritkulás miatt javasolják, hanem daganatmegelőző hatása miatt is. Sokféleképpen elkészíthető, a legegészségesebb ha smoothie-ként különböző gyümölcsökkel, és kókusztejjel vagy kókuszvízzel turmixoljuk össze.

A spenót rengeteg kalciumot tartalmaz Forrás: Shutterstock

2. Kelkáposzta

Rengetegféleképpen elkészíthető, levesnek, párolt köretnek, főzeléknek, salátának, és miközben fogyasztjuk, egy igazi vitaminbombát viszünk be a szervezetünkbe.

3. Mángold

Nagyon magas az A-, B1-, B2- és C-vitamin tartalma, foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot is tartalmaz. A levelekből általában a spenóthoz hasonló főzeléket készíthetünk, a levélnyelek pedig a spárgához hasonlóan használhatók fel.

4. Édesburgonya

Igazi, fiatalító hatása van antioxidánsainak, gazdag vitaminkészletének köszönhetően, míg ásványianyag-tartalma miatt daganatmegelőző hatású.

Az édesburgonya tele van antioxidánsokkal Forrás: Shutterstock

5. Cékla

Nem csupán a világ egyik leglúgosítóbb étele, de fogyasztásával kiválóan csökkenthetjük koleszterin szintünket is. Kálium tartalma serkenti a szervezet teljesítőképességét, ettől frissebbnek érezhetjük magunkat.

6. Paradicsom

Nem csupán a szabadgyökökkel veszi fel a harcot, de gyulladás-, illetve koleszterincsökkentő hatással is bír. Ezen kívül javítja az immunműködést. Olívaolajjal és egyéb zöldségekkel párosítva, salátaként fogyasztva igazán sokat tehetünk a szervezetünk egészséges működéséért.

7. Mazsola

Napi egy marék elfogyasztásával csodásan lúgosíthatunk, mert a benne lévő rostok segítenek a méreganyagok és a salakanyagok kiürítésében. Nagy adagban tartalmaz C-vitamint, és hozzájárul a haj természetes színének fenntartásához.

A mazsolában lévő rostok segítenek a méreganyagok és a salakanyagok kiürítésében Forrás: Shutterstock

8. Petrezselyemzöld

Nagyon erős lúgosító étel, ami segíti az emésztést is, és ettől szép tiszta lesz az arcbőr. A desszertek kivételével szinte mindenhez felhasználhatjuk. Apróra vágva, a kész ételekhez adjuk hozzá és ne főzzük, mert elveszti vitamintartalmát.

9. Ananász

Nem csak finom gyümölcs, amit akár magában vagy egy gyümölcssalátában lehet fogyasztani. Ennél sokkal több, mert tele van C-vitaminnal, antioxidánsokkal, és természetes gyulladáscsökkentő anyagokat is tartalmaz.

10. Banán

Fantasztikus élettani hatásai vannak! A benne lévő B-vitamin az idegrendszert támogatja, ezért érdemes sokat fogyasztani belőle a stresszes időszakokban. Csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, és mivel boldogsághormon termelődését szabályozó tirozint tartalmaz, ezáltal jobb hangulatba hozhat minket.

Mi történne a testünkkel, ha csak vizet innánk?http://www.life.hu/ez-zsir/20180628-mi-tortenne-a-testunkkel-ha-csak-vizet-innank.htmlUnos-untalan ismételgetik az orvosok, a dietetikusok, és a táplálkozástudományi terület szakemberei, hogy igyunk meg naponta legalább 2-3 liter vizet. Igazuk is van, de azt kevésbé tudjuk, hogy mit érünk el azzal, ha elhagyjuk a cukros üdítőket, és csak vizet iszunk napközben. Érdemes kipróbálni és megfigyelni, milyen pozitív változások történnek a testünkben 1-2 hónap leforgása után. Mi eláruljuk, mire lehet számítani. Ez Zsír!OrigoFogyás 40 felett: hogyan hackeljük meg a hájat?http://www.life.hu/ez-zsir/20180625-fogyas-negyven-eves-kor-felett-hogyan-keruljuk-el-a-jojo-effektust.htmlA negyedik X után könnyen azon kapja magát az ember, hogy egyre könnyebb szaladnak fel a kilók, de egyre nehezebben mennek le, és hogy aztán még könnyebben jönnek vissza. Hiába a fogyókúra és az edzés, a mérleg alig mozdul. Semmi pánik, van megoldás: hackeljük meg a zsírsejteket. Ez Zsír!OrigoVega és vegán sztárokhttp://www.life.hu/ez-zsir/20171207-vega-es-vegan-sztarok-milo-ventimiglia-richard-gere-joaquin-phoenix-jared-leto.htmlA vegetáriánus és a vegán életmódnak manapság több százezer lelkes követőtábora van. A kettő közötti különbség az, hogy a vegetáriánus nem eszik húst, de fogyaszt tejterméket és tojást, a vegán azonban semmilyen állati eredetű ételt nem vesz magához. Egyre több hollywoodi színész is a vegetarianizmus mellett teszi le a voksát és kerüli az állati eredetű termékeket. Összeállításunkból most megtudhatod, hogy kik a legismertebb és legsármosabb vegetáriánus és vegán színészek. Ez Zsír!OrigoKiderült, miért nincs értelme sokszor a diétánakhttp://www.life.hu/ez-zsir/20161013-a-nassolas-es-a-fel-nem-jegyzett-kaloriabevitel-teljesen-tonkreteszi-a-dietat.htmlA legtöbb ember hiába diétázik, olykor-olykor azért enged a csábításnak: ezeket a kisebb-nagyon falatokat ugyanakkor említésre méltónak sem találja, ezért nem is listázza őket az elfogyasztott kalóriák között. Ez Zsír!OrigoÉszbontóan szexi a 6 gyerekes anyuka, Rosie Luikhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160629-rosie-luik-6-gyerek-utan-is-nagyon-szexi.htmlRosie Luikról senki sem mondaná meg, hogy 6 gyerek édesanyja. A szőke lány tinédszereket meghazudtoló kockás hassal rendelkezik. Ez Zsír!OrigoMegálltál a fogyásban? Avagy amikor igazán fontossá válik a kitartáshttp://www.life.hu/ez-zsir/20160616-amikor-igazan-fontossa-valik-a-kitartas.htmlLassan végéhez ér a BikiniBody program, bizony, már a nyolcadik hét beszámolóját írom nektek. Hihetetlen, milyen hamar ment el ez a két hónap… számomra. Nem úgy Teodóra szerint, aki már ennyi ideje igyekszik azt a rengeteg instrukciót betartani, amit Attila az edzés, jómagam pedig a táplálkozás szempontjából írunk elő, hétről hétre módosítva, finomítva azokon. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.