Jackfruit, a különleges gyümölcs, amit hús helyett is fogyaszthatsz

Forrás: Shutterstock -
jackfruit vegetáriánus vegán gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyarul jákafának, vagy kenyérfának hívják annak a fának a termését, amiről a jackfruitot szüretelik. A világ legnagyobb fán termő gyümölcséről van szó, aminek a felhasználási módja meglehetősen változatos, ugyanis nemcsak gyümölcsként, de a vegetáriánus és vegán konyhában mintegy húshelyettesítőként használható.

A 15 méter magasra is megnövő jákafa délkelet-Ázsiában őshonos. Nemcsak a fa, a termése is óriásira nő, ez a legnagyobb, fán termő gyümölcs a Földön. Tömege elérheti akár a 35 kilót, hossza pedig megközelítheti az egy métert. Egyszerre ráadásul 150 darab gyümölcs is nőhet egy fán, amelyek körülbelül 6-9 hónapig érnek.

A jackfruit elérheti akár a 35 kilót, hossza pedig megközelítheti az egy métert Forrás: Shutterstock

Textúrája és íze is változik attól függően, mennyire érett. A kevésbé érett gyümölcsök alkalmasak különböző vega és vegán fogásokhoz, egyébként szálas, foszlós textúrája miatt hasonlít is a húshoz. Elképesztő BBQ készíthető belőle, szendvicsekben, pizzán, hamburgerben, fasírtban is szuperül működik. Az érettebb terméseknek már kifejezetten gyümölcsös íze van, édes, kicsit a banánra, kicsit a körtére és az ananászra emlékeztete, és az állaga is más. Ázsiában ebből fagyit és üdítőt is készítenek.

BBQ jackfruit burger Forrás: Shutterstock

A gyümölcs tisztíása nem a legegyszerűbb művelet. Kívül rücskös, belül rózsákra szedhető, a rózsák között pedig ragacsos, rágószerű anyag van. A rózsákban található a mag, ami rendkívül gazdag fehérjében és különböző ásványi anyagokban. Ebből leginkább lisztet csinálnak. A gyümölcshús főleg C-vitamint tartalmaz.

A jákafa termése kívül rücskös, belül rózsákra szedhető Forrás: Shutterstock

Itthon már több vegán street foodra specializálódott helyen megkóstolhatjátok ezt a különlegességet, de megtaláljátok például drogériákban is, természetesen előre feldolgozott formában. Ha lehetőségetek van rá, kóstoljátok meg vegán BBQ-ként és édességként is.

Egy filmszerep kedvéért kezdett komoly edzésbe Vajna Timihttp://www.life.hu/ez-zsir/20181008-vajna-timi-egy-filmszerep-kedveert-jar-sulyzos-edzesekre.htmlVajna Timi a Life TV magazinműsorában, az Ez Zsírban árulta el, hogy egy filmszerep kedvéért már egy ideje súlyzós, erősítő edzéseket végez. Az eredmény pedig egyre jobban látszik! Ez Zsír!OrigoÖntudatos, bátor és plus size, ilyen a modern kori Frida Kahlo: fotósorozat!http://www.life.hu/ez-zsir/20181004-frida-kahlo-fotosorozatot-keszitett-erdos-juci-plus-size-fotos.htmlErdős Juci plus size fotóst ezúttal Frida Kahlo személyisége ihlette meg. Az öntudatos, önmagával is bátran szembenéző művész alakját a mai korba helyezte át Juci, és modelljével együtt bámulatos fotósorozatot alkotott meg. A képekről sugárzik a nőiség, az erő, a színek magukkal ragadnak. A képek jelentőségéről magát a fotóst kérdeztük! Ez Zsír!OrigoÍgy hozta helyre az életét a több mint százkilós anyukahttp://www.life.hu/ez-zsir/20181005-veronica-schoor-szules-utan-valtott-eletmodot.htmlVeronica Schoor mindig is vékony lány volt. Soha nem kellett odafigyelnie arra, hogy miből és mennyit eszik. Minden megváltozott azonban, amikor várandós lett. Két terhessége alatt 45 kilót szedett fel, és sokáig észre sem vette, hogy mennyire megváltozott a teste. Ismerd meg Veronica történetét! Ez Zsír!OrigoEgészségbomba őszre: a birsalma jótékony hatásaihttp://www.life.hu/ez-zsir/20180927-a-birsalma-jotekony-hatasai.htmlHabár a birsalma feldolgozása nem a legegyszerűbb dolog, nagyon is megéri évente egyszer nekiállni ennek a műveletnek. A birsalmának ugyanis rengeteg jótékony hatása van, ráadásul sokféleképpen elkészíthető, és mindenhogy nagyon finom. Ez Zsír!Origo5+1 ok, amiért imádjuk a szelídgesztenyéthttp://www.life.hu/ez-zsir/20181003-ezert-imadjuk-a-szelidgesztenyet-jotekony-hatasai.htmlAmellett, hogy rendkívül egészséges, igazi hangulatfokozó étel, amit ráadásul főételben, de nassolnivalóként is fogyaszthatunk. A szelídgesztenye kétségtelenül az őszi-téli szezon egyik legnagyobb slágere. Most eláruljuk, miért imádjuk! Ez Zsír!OrigoNéhány hetet jósoltak az anorexiás lánynak, az edzőteremben visszakapta az életéthttp://www.life.hu/ez-zsir/20180921-nehany-hetet-josoltak-az-anorexias-chelsea-kamodynak-az-edzoteremben-visszakapta-az-eletet.htmlA 30 éves Chelsea Kamody ma már kiegyensúlyozott és egészséges fiatal nő. Ha valaki már rápillant, talán nem is gondolná, hogy néhány évvel ezelőtt mindössze heteket jósoltak neki az orvosok, amikor 25 kilóra fogyott. Ismerd meg a történetét. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.