palacsinta sütőtök egészséges életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kétségtelenül kevesebb hazai szezonális zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre a késő őszi időszakban, de panaszra azért nincsen okunk, hiszen ilyenkor jön az egyik nagy kedvencünk, a sütőtök, amelynek jótékony hatásai téged is azonnal meggyőznek majd arról, hogy minél többet fogyassz belőle. 

Jótékony hatásai

Hazánkban elsősorban a sonkatök és a szürke héjú nagydobosi sütőtök ismert, élettani hatásaik azonban hasonlóak. Mindkettőnek magas a rost- és a víztartalma, így laktató, miközben kevés kalóriát tartalmaz.

A sütőtök ásványi anyagokban is gazdag: kalcium, cink, mangán, réz és vas is található benne Forrás: Shutterstock

A vitaminok közül A-, B1-, B2-, B6- és C-vitaminokat tartalmaz. Nagyjából 10 dkg sütőtök már fedezi a napi szükséges A-vitamin-bevitelt, ami a szemek és az immunrendszer egészségét is óvja. A B-vitaminok stabilizálják az idegrendszert és az emésztési folyamatokat. A C-vitamin pedig igazi antioxidáns. A sütőtök ásványi anyagokban is gazdag: kalcium, cink, mangán, réz, vas is található benne. Foszfortartalma is igen magas. A sütőtök gyógyító, egészségmegőrző hatása segít a gyulladásos megbetegedések, a tüdő betegségei, a megfázásos tünetek, illetve asztma esetén.

Nemcsak a húsát, a magját is érdemes megsütni és elfogyasztani, mert ez is gazdag vitaminban és esszenciális olajban, ami segíti az A-vitamin felszívódását. A megtisztított magokat akár fűszerekkel is megszórhatod a sütés előtt, és nassolnivalóként is fogyaszthatod.

Recept

A sült tök és a krémleves mellett idén egy új elkészítési mód lett a kedvencünk, mégpedig a palacsinta, amihez a következő hozzávalókra van szükséged:

  • 15 dkg gesztenyeliszt
  • 15 dkg sütőtök
  • 2 db tojás
  • 1 tk sütőpor
  • 2 ek nádcukor vagy édesítőszer
  • 3 ek lehetőleg házi vaj
  • 1 tk fahéj
  • 2 dl tej
  • 1 csipet só
Sütőtökös palacsinta Forrás: Shutterstock

A tököt süsd meg, pépesítsd, és mérd ki belőle a szükséges mennyiséget. Egy csipet sóval verd kemény habbá a fehérjét, majd verd fel a sárgáját is az olvasztott vajjal, az édesítővel és a fahéjjal. Ezután mehet bele a tej, aztán a liszt is, amiben előtte keverd el a sütőport. Ha ez a massza összeállt, óvatosan keverd hozzá a felvert tojásfehérjét. Teflonon süss belőle amerikai jellegű palacsintákat.

Tipp időhiány esetére

Úgy is kipróbáltuk ezt a palacsintát, hogy a tököt nem sütöttük meg, hanem nyersen kislyukú reszelőn lereszeltük. Ha hirtelen megkívánod ezt a palacsintát, így nem kell külön kivárnod, míg megsül a tök.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.