Egészséges gasztroajándékok, amiket az utolsó pillanatban is elkészíthetsz

Forrás: Shutterstock -
lilahagyma karácsony ajándék gasztro bonbon
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A karácsony nem az ajándékokról, sokkal inkább a figyelmességről szól. Így ajándék lehet néhány szeretetkupon vagy egy utolsó pillanatban összedobott bonbon. Halogatóknak különösen jól jöhetnek ezek a receptek, ha szeretnének meglepni valakit a szeretet ünnepén. 

Lilahagymalekvár

  • 1 kg lilahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5 dk vaj
  • 5 dkg méz
  • 2 csapott kk kakukkfű
  • 1 dl balzsamecet
  • 1dl vörösbor
Lilahagymalekvár Forrás: Shutterstock

A hagymát pucold meg, vágd félbe, majd szeletekre. Tedd a lábosba az aprított fokhagymával együtt. Dobd hozzá a vajat, a mézet, mehet bele egy kevés só és a kakukkfű. Mindezt alacsony lángon főzd, egyszer-egyszer keverd át, míg 30-40 perc alatt fedő nélkül megfő. Ezután már nagyobb lángon add hozzá a balzsamecetet és a bort, és főzd addig, amíg be nem sűrűsödik (nagyjából 10 perc). Csatosüvegben szuperjól fog mutatni.

Karácsonyi bonbon egészségesen

  • 25 dkg datolya
  • 15 dkg mandula, mogyoró és dió vegyesen
  • 2 púpos ek kókuszreszelék
  • 1 ek kandírozott narancshéj
  • 1 kk fahéj
  • 1 kk szegfűszeg
  • 1 ek méz
  • 100 g étcsokoládé
  • 1 ek kókuszzsír
Karácsonyi bonbon egészségesen Forrás: Shutterstock

A datolyát 2,5 dl vízben egy órára beáztatjuk, majd az áztatólével együtt pürésítjük robotgépben. A datolya azért nagyon jó, mert természetes gyümölcscukrokat tartalmaz, így a bonbon egyéb édesítőszer nélkül is megállja a helyét. Kifejezetten édesszájúaknak persze egy kanál mézet még beletehetünk. A magokat is pürésítsük össze a a datolyával, majd adjuk hozzá a masszához a fűszereket, a kókuszreszeléket és az apróra darabolt narancshéjat. Ha teljesen cukormentes verziót szeretnénk, akkor a méz és a kandírozott gyümölcs maradjon ki belőle. A masszából formázzunk golyókat, majd egy órára tegyük őket hűtőbe. A csokit melegítsük fel gőz felett, és tegyük hozzá a kókuszzsírt. A bonbonokat forgassuk meg a csokiban, majd néhányat apróra tört magvakba (sótlan pisztáciába, dióba) vagy kókuszreszelékbe is beleforgathatunk. A legjobb, ha többfélét csinálsz, így igazán színes lesz a kép. Ha nem jut mindenre csoki, akkor holland kakaót is használhatsz az utolsó lépéshez, de ha néhányat önmagában hagysz, az is jól néz ki.

Így lett személyi edző a 100 kilós fiatal lánybólhttp://www.life.hu/ez-zsir/20181207-courtney-montgomery-40-kilos-fogyasanak-eletmodvaltasanak-tortenete.htmlCourtney Montgomery a kitartás mintaképe. Habár mindent megtett a fogyásért, három évébe került elérnie az álomsúlyát, de közben annyira beleszeretett a fitneszbe, hogy maga is személyi edző lett. Célja, hogy olyanokon segítsen, mint amilyen egykor ő maga is volt. Ismerd meg Courtney történetét! Ez Zsír!Origo5 tipp, hogy télen is legyen kedved sportolnihttp://www.life.hu/ez-zsir/20181203-tippek-hogy-telen-is-legyen-kedved-sportolni.htmlA szürke, borongós időjárás és a rövid nappalok bizony az ember kedvére is hatással vannak. Könnyebben leszünk enerváltak, kedvetlenek, amire azonban kiváló megoldás a boldogsághormonokat felszabadító sport – ha egyáltalán sikerült odáig eljutnunk, hogy rávegyük magunkat bármiféle edzésre. Ehhez adunk most tippeket! Ez Zsír!OrigoNem mindig a drága a jobb: a legolcsóbb szuperételekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20181203-a-legolcsobb-szuperetelek.htmlMióta bizonyos élelmiszereket szuperételeknek kezdtünk nevezni, azóta él sokakban a tévhit, hogy ezek csakis drágák és import termékek lehetnek. Túl lett misztifikálva a téma, mert valójában a legjobb szuperételek itthon is megtalálhatók, sőt, gyakran a legolcsóbb termények közül kerülnek ki. Ez Zsír!OrigoŐk a legboldogabb telt, idős hölgyek: Erdős Juci plus size fotós legújabb projektjehttp://www.life.hu/ez-zsir/20181129-erdos-juci-plus-size-fotos-festmenyei-a-nyanyak-es-barataik.htmlA plus size fotós, Erdős Juci bebizonyította, hogy mennyire sokoldalú művész. Korábban akt és Frida Kahlo sorozatáról, illetve a #mindideálokvagyunk kampányáról is hírt adtunk, most azonban nem a fotózásban, hanem a festészetben mutatta meg kreativitását. Egy dolog azonban nem változott: Juci továbbra is a sokszínűséget, a női test szépségét hirdeti. Ez Zsír!--Negyedik szívműtétje után fitneszversenyen indult a fiatal nőhttp://www.life.hu/ez-zsir/20181203-kristin-renae-hayza-negy-szivmutet-utan-fitneszmodell-lett.htmlNéhány hetet jósoltak neki, amikor kiderült a veleszületett szívbetegsége, ma már azonban túl van négy műtéten és egy fitneszmodell-versenyen is Kristin Renae Hayza. Habár saját bevallása szerint sem akarja a végtelenségig feszegetni a határait, a sport által végre úgy érzi, teljes életet élhet. Ismerd meg Kristin történetét! Ez Zsír!OrigoBolti helyett készítsd el otthon: tortillalaphttp://www.life.hu/ez-zsir/20181116-bolti-helyett-keszitsd-el-otthon-tortilla-lap.htmlA boltban kapható feldolgozott élelmiszerek egy részében rendkívül magas a rejtett cukor- és sótartalom, másik felük meg tele van adalékanyagokkal. Leggyakrabban pedig találkozik a kettő. Nem kell, és nem is biztos, hogy minden ilyen élelmiszert ki tudunk iktatni a háztartásból, de amit lehet, érdemes inkább otthon elkészíteni.Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.