Egészséges gasztroajándékok, amiket az utolsó pillanatban is elkészíthetsz

2018.12.22. 12:00

A karácsony nem az ajándékokról, sokkal inkább a figyelmességről szól. Így ajándék lehet néhány szeretetkupon vagy egy utolsó pillanatban összedobott bonbon. Halogatóknak különösen jól jöhetnek ezek a receptek, ha szeretnének meglepni valakit a szeretet ünnepén. 

Lilahagymalekvár  

  • 1 kg lilahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5 dk vaj
  • 5 dkg méz
  • 2 csapott kk kakukkfű
  • 1 dl balzsamecet
  • 1dl vörösbor
LilahagymalekvárForrás: Shutterstock

A hagymát pucold meg, vágd félbe, majd szeletekre. Tedd a lábosba az aprított fokhagymával együtt. Dobd hozzá a vajat, a mézet, mehet bele egy kevés só és a kakukkfű. Mindezt alacsony lángon főzd, egyszer-egyszer keverd át, míg 30-40 perc alatt fedő nélkül megfő. Ezután már nagyobb lángon add hozzá a balzsamecetet és a bort, és főzd addig, amíg be nem sűrűsödik (nagyjából 10 perc). Csatosüvegben szuperjól fog mutatni.

Karácsonyi bonbon egészségesen

  • 25 dkg datolya
  • 15 dkg mandula, mogyoró és dió vegyesen
  • 2 púpos ek kókuszreszelék
  • 1 ek kandírozott narancshéj
  • 1 kk fahéj
  • 1 kk szegfűszeg
  • 1 ek méz
  • 100 g étcsokoládé
  • 1 ek kókuszzsír
Karácsonyi bonbon egészségesenForrás: Shutterstock

A datolyát 2,5 dl vízben egy órára beáztatjuk, majd az áztatólével együtt pürésítjük robotgépben. A datolya azért nagyon jó, mert természetes gyümölcscukrokat tartalmaz, így a bonbon egyéb édesítőszer nélkül is megállja a helyét. Kifejezetten édesszájúaknak persze egy kanál mézet még beletehetünk. A magokat is pürésítsük össze a a datolyával, majd adjuk hozzá a masszához a fűszereket, a kókuszreszeléket és az apróra darabolt narancshéjat. Ha teljesen cukormentes verziót szeretnénk, akkor a méz és a kandírozott gyümölcs maradjon ki belőle. A masszából formázzunk golyókat, majd egy órára tegyük őket hűtőbe. A csokit melegítsük fel gőz felett, és tegyük hozzá a kókuszzsírt. A bonbonokat forgassuk meg a csokiban, majd néhányat apróra tört magvakba (sótlan pisztáciába, dióba) vagy kókuszreszelékbe is beleforgathatunk. A legjobb, ha többfélét csinálsz, így igazán színes lesz a kép. Ha nem jut mindenre csoki, akkor holland kakaót is használhatsz az utolsó lépéshez, de ha néhányat önmagában hagysz, az is jól néz ki. 

ajándékgasztrobonbonkarácsonylilahagyma