karácsony túlevés emésztés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha nem tudtál nemet mondani a második tányér főételnek sem az ünnepi ebédek és vacsorák alkalmával, és a bejgliből is több ment le, mint kellett volna, akkor bizony most érdemes pár napig tudatosabban odafigyelned az étkezésedre, hogy a kizökkent egyensúlyt vissza tudd állítani, és ne kínozzanak tovább a túlevés kellemetlen következményei.
  • Saláta joghurtos öntettel

Egy kevés leveles saláta, egy kis retek, paprika, néhány koktélparadicsom, az elengedhetetlen uborka, és máris megoldódnak a problémák. A zöldségek rengeteg rostot és vizet tartalmaznak, ez pedig a két leghatékonyabb fegyver, ha a sok étel, illetve a sok cukros sütemény miatt felléptek az anyagcserezavarok. A rost és a víz segítik az anyagcserét, lényegében kipucolják a szervezetet. A salátára egy joghurtos öntetet ajánlunk, a joghurtban lévő baktériumok ugyanis segítenek az emésztési folyamatok és a bélrendszer egyensúlyának helyreállításában.

Saláta joghurtos öntettel Forrás: Shutterstock

A jó anyagcsere a karcsúság titka

A megfelelően működő anyagcsere amellett, hogy ellátja a szükséges tápanyagokkal a sejtjeinket, nem hagyja felhalmozódni testünkben a salakanyagokat. Éppen ezért az egészséges étrenddel kiegészítve távol tartja vagy éppen leégeti a plusz kilókat. A jó közérzet már csak a bónusz. Olvasd el korábbi cikkünket!

  • Banános, datolyás zabkása

A zab is kiváló rostforrás, ráadásul további jótékony tulajdonságú hozzávalókkal lehet fokozni a hatását. Egy csésze zabhoz adj két csésze vizet, majd fűszerezd egy kevés fahéjjal, amit nem mellesleg a legjobb zsírégető fűszerként tartanak számon. A fahéj felpezsdíti az egész testet, többek között javítja a vérkeringést és serkenti az emésztést. Puffadásra is jól használható. Amikor összeállt a kása, villával pépesíts össze egy banánt, és add hozzá. A banán is magas rosttartalmú gyümölcs, rendszertelen bélműködés vagy akár székrekedés esetén is jó hasznát veheted, de természetes savlekötőként is ismert. Turbózd fel a kását még pár szem datolyával, amit apróra vágva is beletehetsz, de ha előzőleg van időd beáztatni, akkor robotgéppel pürésítheted is. A datolya hashajtó tulajdonságokkal bír és jótékony hatással van a bélflórára.

Banános, datolyás zabkása Forrás: Shutterstock

Erre figyelj!

Ha sok rostos ételt eszel, de mellette nem iszol megfelelő mennyiségű vizet, akkor éppen az ellenkező hatást éred el. Ha könnyíteni szeretnéd az emésztésedet, ne feledkezz meg a folyadékbevitelről sem.
  • Almás, gyömbéres smoothie

Turmixgépben, de akár botmixer segítségével is összeállíthatod ezt a méregtelenítő, anygacserepörgető italt. Az almát lehetőleg héjastul használd, ugyanis a héjában is fontos rostok vannak. Rosttartalma mellett méregtelenítő, salaktalanító, vértisztító hatása miatt is ajánlatos a fogyasztása. A benne található flavonoidok miatt gátolja a hízást, ugyanis csökkenti az élelmiszerekből felszívódó energia mennyiségét. Az almában lévő savak a belekre és a májra is jótékonyan hatnak. A turmixba kerüljön még egy ujjnyi gyömbér is frissen reszelve. A gyömbér több szempontból is rendkívüli gyógynövény. A mi szempontunkból most a legfontosabb, hogy ellazítja az emésztőrendszer izmait, így pedig megelőzi a puffadást, segíti az emésztést. Szélhajtó hatású, de hányinger esetén is segíthet. Egy fél citrom leve is kerüljön a smoothie-ba, a citrom ugyanis gyorsítja a gyomorsav kiválasztódását, tisztítja a beleket, az emésztőrendszert, és felgyorsítja a méreganyagok távozását a szervezetből. Ízlés szerint vízzel lehet hígítani az elkészült turmixot.

Almás, gyömbéres smoothie Forrás: Shutterstock

Nem mindig a drága a jobb: a legolcsóbb szuperételek

Mióta bizonyos élelmiszereket szuperételeknek kezdtünk nevezni, azóta él sokakban a tévhit, hogy ezek csakis drágák és import termékek lehetnek. Túl lett misztifikálva a téma, mert valójában a legjobb szuperételek itthon is megtalálhatók, sőt, gyakran a legolcsóbb termények közül kerülnek ki. Ismerd meg őket!

A legjobb mentes és egészséges szakácskönyvek a karácsonyfa aláhttp://www.life.hu/ez-zsir/20181205-a-legjobb-mentes-es-egeszseges-szakacskonyvek-a-karacsonyfa-ala.htmlAz egészségünknél nincs nagyobb kincs a világon, így nem is tudunk szebb karácsonyi ajándékot, mint ami arról szól, hogyan legyünk egészségesek, fittek, boldogok és kiegyensúlyozottak. Hiszen ez mind-mind összefügg egymással. Íme 6 nagyszerű, idén megjelent szakácsköny, amivel mindezt közelebb hozhatod magadhoz, a szeretteidhez! Ez Zsír!Origo5 tipp, hogy télen is legyen kedved sportolnihttp://www.life.hu/ez-zsir/20181203-tippek-hogy-telen-is-legyen-kedved-sportolni.htmlA szürke, borongós időjárás és a rövid nappalok bizony az ember kedvére is hatással vannak. Könnyebben leszünk enerváltak, kedvetlenek, amire azonban kiváló megoldás a boldogsághormonokat felszabadító sport – ha egyáltalán sikerült odáig eljutnunk, hogy rávegyük magunkat bármiféle edzésre. Ehhez adunk most tippeket! Ez Zsír!OrigoNem mindig a drága a jobb: a legolcsóbb szuperételekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20181203-a-legolcsobb-szuperetelek.htmlMióta bizonyos élelmiszereket szuperételeknek kezdtünk nevezni, azóta él sokakban a tévhit, hogy ezek csakis drágák és import termékek lehetnek. Túl lett misztifikálva a téma, mert valójában a legjobb szuperételek itthon is megtalálhatók, sőt, gyakran a legolcsóbb termények közül kerülnek ki. Ez Zsír!OrigoNegyedik szívműtétje után fitneszversenyen indult a fiatal nőhttp://www.life.hu/ez-zsir/20181203-kristin-renae-hayza-negy-szivmutet-utan-fitneszmodell-lett.htmlNéhány hetet jósoltak neki, amikor kiderült a veleszületett szívbetegsége, ma már azonban túl van négy műtéten és egy fitneszmodell-versenyen is Kristin Renae Hayza. Habár saját bevallása szerint sem akarja a végtelenségig feszegetni a határait, a sport által végre úgy érzi, teljes életet élhet. Ismerd meg Kristin történetét! Ez Zsír!OrigoA legfinomabb tejalternatívák müzlis reggelikhezhttp://www.life.hu/ez-zsir/20181126-legfinomabb-tejalternativak-kivalo-muzlis-reggelihez.htmlKi állatbaráti okokból, ki allergia miatt, ki pedig szimplán az íze miatt választja a növényi tejeket, amelyekből egyébként igen széles a paletta és legtöbbjüket akár otthon is el lehet készíteni. Ez Zsír!Origo5 ok, amiért a savanyú káposzta igazi csodaszerhttp://www.life.hu/ez-zsir/20181126-savanyu-kaposzta-az-egyik-legfontosabb-teli-vitaminforrasunk.htmlA fehér káposzta fermentált, azaz erjesztett változata a savanyú káposzta, ami rendkívül egészséges, főleg télvíz idején nagy hasznát vehetjük immunerősítő tulajdonságának, de például fogyókúrázóknak is ajánlott. Tudj meg róla mindent! Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.