Komoly veszélyei vannak az ülőmunkának: ez a "döglöttpopsi-szindróma"

Forrás: Thinkstock -
ülőmunka csípő fenék ízület
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt biztosan mindenki hallotta már, hogy az emberi test számára az ülés a legtermészetellenesebb pozíció, és számos mozgásszervi, valamint belgyógyászati betegséghez vezet. Hajlamosít az elhízásra, a porckorongsérvre, cukorbetegségre és a szív- és érrendszeri problémákra is. A sok ülés következménye lehet az úgynevezett "döglöttpopsi-szindróma" is, amely kellemetlen és csúnya is. 

A sok ülés következtében a fenék környéki izmokban lelassul a véráramlás, mindez pedig csípőfájdalmat, alsó háti fájdalmakat okozhat, a popsi pedig megereszkedhet. A fenekünk ugyanis nem arra lett kitalálva, hogy sokáig ránehezedjen a súlyunk, így az ülést nagyon megsínylik a farizmaink. A csípő ilyenkor egész nap feszül, a szövetek összenyomása pedig komoly problémákat okozhat.

Forrás: Thinkstock

Ha naponta több órát töltesz - például - a számítógép előtt ülve, akkor sajnos nagy eséllyel téged is érint ez a szindróma. Jótanács: mindenképpen állj fel óránként legalább 10 percre, lépcsőzz, guggolj néhányat, sétálj egyet, és nem szabad kihagynod a heti legalább 3 edzést sem. Arra is ügyelj, hogy a bemelegítés alapos legyen, és azt a hibát se kövesd el, hogy kihagyod a nyújtást: itt fordíts különös figyelmet a csípő izmaira.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.