A kanadai táplálkozási útmutatóból kikerültek a tejtermékek

Forrás: Dreamstime -
növényi termék tejtermék Kanada
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kanada közzétett egy új útmutatót arról, hogy miből mennyit is érdemes fogyasztani, ha az ember egészségesen szeretne táplálkozni, és egyvalami észrevehetően hiányzik a listáról, ez pedig a tej.

Az útmutatóból teljes egészében hiányzik az élelmiszercsoport, és arra ösztönzi az embereket, hogy feldolgozatlan táplálékot vegyenek magukhoz.

A tejtermékek mégsem annyira egészségesek? Forrás: Dreamstime

Legutóbb 2007-ben volt módosítva ez az ajánlás, a mostani változtatásokat pedig hároméves konzultáció előzte meg. Az útmutató szerint például a gyümölcsevést 100 százalékos gyümölcslevekkel is helyettesíteni lehet.

Egyértelmű, hogy ez a legfrissebb ajánlás már a növényi alapú táplálkozás felé irányítja az embereket.

Korábban sokszor vádolták az útmutatók összeállítóit azzal, hogy behódoltak a tej- és húsiparnak, de a mostani ajánlásról ez nem mondható el.

Nyilvánvaló, hiszen

nincs többé az ajánlott élelmiszerek között a napi három pohár tej,

ami évtizedekig alapvető volt az egészséges táplálkozáshoz, legalábbis úgy gondolták. Most azonban inkább arra buzdítják az embereket, hogy más fehérjeforrásokból pótolják azt, amit eddig a tejtermékekkel vittek be. A kanadaiak tanácsa szerint egy tányér felének zöldségekből és gyümölcsökből kell állnia – kicsit több zöldséggel –, a másik felében pedig egyenlő arányban kell a gabonának vagy keményítőnek, valamint a fehérjének megjelennie.

A kanadai táplálkozási útmutatóból kikerültek a tejtermékek Forrás: Health Kanada

Természetesen a csokis tej is kikerült az ajánlott élelmiszerek közül, nemcsak a tej, hanem a hozzáadott cukor miatt is. Dr. David Jenkins – a glikémiás index létrehozója – is a növényi alapú táplálkozást szorgalmazza, környezetvédelmi okokból is – írja BBC.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.