Egyél, igyál úgy, hogy közben a környezetre, az éghajlatváltozásra is figyelsz

Forrás: Shutterstock -
éghajlatváltozás Föld környezettudatosság zöldség szénlábnyom vegán
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az éghajlatváltozás és az élő környezetünk lemészárolása már nem a jövő, benne élünk. Sokan úgy vélik, ha csak ők változtatnak a hozzáállásukon, azzal az emberiség már semmire sem megy. Ám sok kicsi sokra megy, ha te most megfogadod a következő pár tanácsot, igenis részévé válsz annak az ellenállásnak, amely szeretne egy élhetőbb bolygót.

Nem kell pánikolnod, nem fogunk megvalósíthatatlan feladatok elé állítani. Sőt, ezeket a környezettudatos változtatásokat lényegében bárki be tudja építeni a hétköznapjaiba. Változásra fel!

A szénlábnyomodat – amely a globális felmelegedésért felel – nagyban csökkentheted, ha odafigyelsz arra, hogy mit és hogyan eszel vagy épp iszol.

Egyél több zöldséget!

Ezzel nem csupán a szervezetednek teszel jót, de a Földnek is. Azzal, hogy kevesebb húst fogyasztasz – vagy netán teljesen elhagyod –, engeded fellélegezni a Földet. Az lenne a legideálisabb, ha az emberek többsége áttérne a vegán életmódra. Nem, nem elsősorban a rosszul tartott háziállatok sajnálata miatt. Az ok ennél sokkal prózaibb.

Ha több zöldséget eszel, azzal nem csupán a szervezetednek teszel jót, de a Földnek is Forrás: Shutterstock

A mezőgazdasági üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mintegy 60%-a hús és tejtermék előállításából származik, a bolygón lévő állatállomány puszta mennyisége járul hozzá ahhoz, hogy a vadállatok száma vészesen csökken, sőt, sok ki is hal. Ez elég ironikus – a csirkék és tehenek tartják a kaszát a jegesmedvék nyaka felett –, de igaz.

A globális felmelegedést kevesebb gyermek születésével lehetne megállítani?

Az éghajlatváltozás elleni küzdelemben sok minden felmerül, amivel könnyíthetnénk a Földre nehezedő terheken. Van azonban egy, amely bár logikus, mégis csupán a felvetése megbotránkoztatja az emberek többségét. Ez pedig nem más, mint a kevesebb gyermek vállalása, mely hasznosságát egyébiránt egy friss tanulmány is alátámasztja. Olvasd tovább!

Természetesen nagyon nehéz a változtatás, hiszen a kultúra, a családi háttér és az egyéni szokás mind meghatározza, hogy milyen ételek kerüljenek az asztalodra. Nem is kell elsőre drasztikus változást eszközölnöd. Kezdd kicsiben: a marha és a bárány a két leginkább környezetromboló húsféle, ezért először próbáld ezeket mással helyettesíteni, majd fokozatosan következhet a többi lépés.

Hagyd el a felesleges csomagolást!

Az ész nélküli műanyag használatot haladéktalanul csökkentenünk kell, a cél pedig a nem újrahasznosíthatók teljes kirekesztése lenne. Nem is hinnéd, hogy mennyi műanyag hulladékot termelsz szinte észrevétlenül.

A boltban vásárlásnál kerüld azokat a termékeket, amelyek előre be vannak csomagolva Forrás: Shutterstock

Az egyszer használatos műanyag ételhordók helyett vigyél magaddal sajátot, a palackozott víz helyett igyál csapvizet, vagy használj vízszűrőt. A boltban vásárlásnál kerüld azokat a termékeket, amelyek előre be vannak csomagolva és helyettük válassz szabadon szedhetőt: ilyen például a paradicsom, az előre elkészített salátamixek, a fóliázott szeletelt sajtok.

Hidd el, ezek valóban kis lépések, de együtt hatalmas dolgokra vagyunk képesek.

Gyerekek számára is ajánlott a vegetáriánus étrend?http://www.life.hu/ez-zsir/20161208-gyerekek-szamara-is-ajanlott-a-vegetarianus-etrend-egy-tanulmany-szerint.htmlA világ legnagyobb élelmiszerekkel foglalkozó szervezete, az Academy of Nutrition and Dietetics állást foglalt a vegetarianizmusról. Kiadványuk szerint a vegetáriánus étrend minden korosztály számára ajánlott, emellett a környezetünknek is jót tesz. Ez Zsír!ThinkstockAz 5 legjobb zsírégető zöldséghttp://www.life.hu/ez-zsir/20160304-zsiregeto-zoldsegek.htmlA bőséges zöldségfogyasztás az egészséges étkezés és a diéta szerves része. Néhánnyal ráadásul különösen jól jársz, hiszen nemcsak, hogy tele vannak vitaminnal, de egyáltalán nem hizlalnak, sőt, az anyagcserét is gyorsítják. Ez Zsír!ThinkstockA legfurcsább zöldségek és gyümölcsökhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180507-a-legfurcsabb-zoldsegek-es-gyumolcsok-melyeket-be-kell-epitened-az-etrendedbe.htmlSzámos egzotikus növény kapható már nálunk is, de sokkal csak szemezünk, hiszen nem tudjuk, hogy milyen ízvilágra számíthatunk részükről. Sok esetben a felhasználás ismeretének hiánya is a kosarunkba kerülés útjában áll. Most mutatunk összesen hét gyümölcsöt és zöldséget, melyekhez pár perc múlva egész biztosan kedvet kapsz. Ez Zsír!OrigoVedd fel a harcot az egészségedért szezonális gyümölcsökkel és zöldségekkelhttp://www.life.hu/ez-zsir/20181112-vedd-fel-a-harcot-az-egeszsegedert-es-a-fogyasert-szezonalis-gyumolcsokkel-es-zoldsegekkel.htmlVégül megérkezett az igazi ősz, ami remek lehetőséget kínál arra, hogy felkészüljünk a tavaszi–nyári időszakra: tégy jót a testednek a hideg időben (is): a fogyás és az egészség természetes fegyverei. Ez Zsír!OrigoZsírosak, olajosak, mégis szuper egészségesek http://www.life.hu/ez-zsir/20181203-zsirosak-olajosak-megis-szuper-egeszseges-etelek.htmlAz olajoktól és a zsíroktól minden fogyókúrázó és alakformáló próbál tartózkodni. Fontos azonban megérteni, hogy a jótékony zsírok nélkül nem lehetünk egészségesek. A következőkben mutatunk pár olyan forrást, amelyek bár igen gazdagok az előbb felsoroltakban, mégis szinte elengedhetetlenek, hogy szervezetünk megfelelően tudjon működni. Ez Zsír!OrigoA jojóeffektus előrébb hozhatja a halálodhttp://www.life.hu/ez-zsir/20181008-a-jojo-effektus-jojo-dieta-szivrohamhoz-halalhoz-vezethet.htmlEgy új tanulmány szerint a súly, a vérnyomás és a koleszterin ingadozása növelheti a szívroham és a stroke kockázatát. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.